Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dans Nomad 2023 aduce dansul contemporan în cartierele din Timișoara

Proiectul Dans Nomad se află în 2023 la cea de-a patra ediție, și aduce pentru prima dată, dansul contemporan în cartierele din Timișoara.
Între 22 și 25 mai 2023, compania de dans Unfold Motion invită locuitorii din zonele Dacia, Traian, Soarelui și Fabric la momente coregrafice acompaniate de muzică live, după următorul program:

22 mai în Parcul Dacia: orele 17.30-18.00

23 mai în Parcul Lidia: orele 17.30-18.00

24 mai în Piața Traian: orele 17.30-18.00

25 mai în Parcul Uzinei: orele 17.30-18.00

În 26 mai de la ora 19.00, marcăm finalul celei de-a patra ediții Dans Nomad cu un spectacol de dans contemporan și muzică live la Bastionul Maria Theresia. Spectacolul Dans Nomad INTROSPECTIV însumează experiența performativă dobândită de dansatori și muzicieni din cele 5 localități vizitate anul acesta: Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș, Dumbrăvița și Timișoara.
În 26 mai de la ora 20.00, după spectacolul de dans, va avea loc vernisajul expoziției Dans Nomad RETROSPECTIV care va fi deschisă între 27 mai și 3 iunie, la etajul 1 în holul Muzeului Național al Banatului din Bastionul Maria Theresia, în intervalul orar 10.00-18.00. O expoziție cu imagini foto-video de la Dans Nomad 2023, poze realizate de fotografa Lorena Dumitrașcu, impresii ale spectatorilor și participanților la atelierele organizate și filmele de dans realizate de regizoarea Corina Andrian, toate acompaniate de acordurile muzicienilor Cristina Pădurariu, Nicolae Dobrovicescu și George Allen.
În fiecare ediție, compozițiile de dans din proiectul Dans Nomad sunt inspirate din realitatea socială și cotidiană din fiecare localitate vizitată, și sunt restituite în comunitate sub forma unor reprezentații de dans contemporan de tip real time composition în parcuri, școli sau licee, și alte spații publice, acompaniate de muzică live. Anul acesta artiștii din Dans Nomad au călătorit în Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș și Dumbrăvița unde au adus dansul în atenția locuitorilor, au susținut ateliere de teatru-dans, mixaj sunet și film pentru tineri, iar acum între 22-25 mai revin la Timișoara pentru a aduce dansul în patru cartiere din oraș.
”Proiectul Dans Nomad de anul acesta se dovedește a fi o experiență intensă atât pentru noi ca și echipă, cât și pentru comunitățile pe care le-am vizitat. Dintre toți participanții, copiii sunt cei mai entuziasmați de reprezentațiile de dans din școli, întrucât acest tip de eveniment artistic din păcate nu este accesibil în comunitățile pe care le-am vizitat.”
Lavinia Urcan, președinte al Asociației Unfold Motion, manager al proiectului Dans Nomad.
Proiectul Dans Nomad dorește să contribuie la creșterea vizibilității dansului contemporan și formarea de public nou în rândul comunităților din România.
”Ediția aceasta de Dans Nomad a format o echipă de artiști puternică prin diversitate, doritoare să ofere spectacole de dans și muzică live care să rămână în amintirea publicului, de la mic la mare. Reacțiile au fost variate, de la interes, la entuziasm dar și uimire și îndrăzneală. În același timp, localitățile vizitate au fost explorate prin lentila camerei de filmat și a aparatului foto de către cele două artiste: Corina Andrian și Lorena Dumitrașcu reflectând trecerea artiștilor nomazi prin acele locuri.” Maria Beatrice Tudor, inițiatoarea proiectului ”Dans Nomad”.
Proiectul ”Dans Nomad” face parte din Programul Cultural ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.


Cu sprijinul : FITT Timișoara și Primăria Jimbolia
Parteneri locali:
FITT Lugoj, Școala Gimnazială Eftimie Murgu, Colegiul Național Coriolan Brediceanu, Universitatea Europeană Drăgan, Casa de Cultură Jimbolia, Școala Gimnazială Jimbolia, Școala Primară Jimbolia , Liceul Tehnologic Jimbolia , TV Jimbolia, Primăria Cărpiniș, Primăria Dumbrăvița, Școala Gimnazială Dumbrăvița;
Parteneri generali: Spații Noi, Muzeul Național al Banatului, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German, Centrul Național al Dansului București, Contemporary Creative Dreamers, Asociația Delazero;
Componență echipă Dans Nomad 2023:
Performeri: Denisă Coropcă, Andrei Cristea , Stoica Filip, Sara Ghilezan, Antonia Itineanț, Beatrice Tudor, Carolina Țapoc | Muzicieni: Nicolae Dobrovicescu(vioară),Cristina Pădurariu (voce, flaut, didgeridoo), Alin Jurj/GeorgeAllen (DJ) | fotograf: Lorena Dumitrașcu/Light Stories | Regizor, director de imagine și regizor: Corina Andrian | asistent tehnic: Andrian Solomon | manager de turneu: Lavinia Urcan | Cercetător: Mihaela Tilincă | responsabil comunicare și PR : Oana Petrescu | responsabil social media: Anitta Pelin | coordonator artistic: Beatrice Tudor.
Unfold Motion este prima organizație de dans contemporan din Timișoara. De la înființarea sa în 2013 de către Lavinia Urcan, coregraf și director artistic și mai apoi, prin alăturarea coregrafei asociate Beatrice Tudor, în anul 2019, asociația se implică activ, prin proiectele sale, în peisajul cultural din Timișoara și din România și este un reper al sectorului coregrafic românesc.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share