Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De ce aprindem țara??? se întreabă cei de la MILVUS GROUP

Dincolo de ceea găsim pe teren, dacă ne uităm la imaginile din satelit, vedem adevărata amploare a acestui fenomen. Putem noi să facem apeluri la 112 și zeci de sesizări în fiecare an, e nevoie ca instituțiile statului să combată drastic aceste ilegalități și, cel mai important, ca mentalitatea oamenilor să se schimbe.

83 de piromani au dat foc câmpurilor din România, în fiecare zi a anului 2022. Fenomenul arderilor de vegetație uscată a atins o amploare fără precedent în ultimii cinci  ani, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu.

Ce se întâmplă atunci se arde vegetația uscată de pe un teren agricol sau pajiște (pășune, fâneață)??

  • plantele care germinează la suprafața solului vor fi distruse;
  • poate provoca daune organismelor din sol;
  • sunt compromise sau distruse habitatele mai multor animale: de la nevertebrate la amfibieni, reptile, păsări și mamifere mici;
  • solul își pierde fertilitatea și capacitatea de a reține apa;
  • arderile poluează aerul pe care-l respirăm;
  • sunt eliberate în atmosferă gaze cu efect de seră, care contribuie la amplificarea efectelor schimbărilor climatice;
  • este afectată capacitatea pajiștii de a atenua efectele schimbărilor climatice;
  • transformă locul într-un peisaj sumbru și compromite starea de bine pe care o trăiește omul atunci când se află în natură;
  • incendiul poate provoca pagube serioase și să necesite intervenția echipajelor ISU.
  • mor ființele vii, pui de animale sălbatice, care nu se pot salva singuri!!!!

 În ziua de 25 martie a.c., pompierii de la Detașamentul Târgoviște au intervenit, ca urmare a unui apel de urgență, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Răzvad, sat Gorgota.  În timp ce acționau pentru stingerea focului, un pompier a văzut un iepuraș (pui), ud de la apa pompierilor care l-a salvat de focul care-l înconjura. Era împietrit de frică și nu a fugit atunci când a fost luat de către colegul nostru, Albert Purice. După ce flăcările au fost stinse, iepurașul a fost adoptat de un coleg. Fiind așa mic nu putea supraviețui singur în mediul în care a fost găsit. Este momentul acela în care te bucuri că efortul tau a salvat o viață. Astăzi, poate au fost mai multe și nu ne dorim altceva decât să înceteze această iresponsabilitate a unora dintre concetățenii noștri. Din cauza vitezei cu care se propagă acest tip de arderi, multe animale pier nevinovate.

Pentru a încerca să stopeze acest fenomen, ministrul mediului  Tánczos Barna a anunțat că a majorat amenzile. ”Am decis majorarea amenzilor contravenționale pentru arderea miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei” a declarat ministrul Mediului Apelor și Pădurilor”. Potrivit datelor statistice furnizate de Inspectoralul pentru Situații de Urgență, în doar două luni și jumătate au fost 6.028 de arderi ilegale de vegetație uscată. Față de perioada similară a anului trecut, arderile ilegale au crescut de 3,7 ori. De asemenea, potrivit ISU, în intervalul 1-14 martie 2022 s-a constatat o creştere semnificativă a intervenţiilor la arderile necontrolate (1.211 incendii), care au afectat o suprafaţă de aproximativ 4.630 ha de teren, peste 4 ha fond forestier şi 19 ha litieră. În data de 30 martie și cei de la IGSU revin cu o infomare, cum că:  din totalul celor 483 de incendii, 401 au fost înregistrate la arderi necontrolate, fiind afectate peste 1.800 ha de teren și 145 ha de fond forestier. Pentru informarea populației cu privire la distrugerile provocate de incendiile de vegetație uscată și fond forestier din ultima perioadă, au fost transmise 35 de mesaje prin sistemul RO-ALERT. OPRIȚI ARDERILE NECONTROLATE! OPRIȚI INCENDIEREA CÂMPURILOR!

Iar cei de la APIA avertiează fermierii că vor fi sancționați și li se vor tăia subvențiile, dacă nu vor respecta cerințele de ecocondiționalitate. 

Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor.  Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.  Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei.  Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

 Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei. Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente.  De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente.  În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie).  Acest document doveditor trebuie întocmit înaintea efectuării controlului şi să fie valabil la data efectuării controlului. Dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierului i se va aplica sancțiunea administrativă pentru nerespectarea acestui standard.  Copia după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă ori la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judeţean al APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului.  Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme.  Precizăm că APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
 Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.  Pentru mai multe informații privind normele de ecoconditionalitate, vă rugăm să consultați:
Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare și Ghidul fermierului privind ecocondiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro

Doar pentru curățarea rapidă a terenului, riscăm să pierdem prea multe beneficii. Chiar merită?

Distribuie acest articol Oficial Media
Share