Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Începe campania de informare a populației despre iodura de potasiu

Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii vor demara campania de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu

La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii vor demara campania de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c.

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Și totuși, cine o va distribui????

După discuțiile de joi, cu reprezentanții ministerului Sănătății, SNMF a transmis către filialele din țară un mesaj conform căruia refuză să îndeplinească orice sarcină birocratică așa cum consideră că este distribuirea acestor pastile. Totodată, medicii de familie susțin că este periculos ca aceste pastile să ajungă la populație, în contextul în care românii iau medicamente fără să se consulte cu medicii, iar iodura de potasiu poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă ajunge la îndemâna copiilor. Într-un sondaj realizat de FNPMF în perioada 25-29 martie a.c. pe tema distribuirii iodurii de potasiu, 89% dintre medicii de familie respondenți au respins planul Ministerului Sănătății ca aceste pastile să fie distribuite prin intermediul cabinetelor de medicina familiei. Întrebați cine ar trebui să distribuie pastilele, 36% au răspuns „farmaciile”, 36% „primăriile” și 28% „Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

Reacția societăţii profesionale de medicina familiei față de anunțurile Ministerului Sănătăţii cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie:
“Condiționarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populație. Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomerația creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii și prin nemulțumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetățeni beneficiază de astfel de medicație. Poate mai puțin important pentru decidenți, dar unii pacienți dintr-o zonă afectată pot avea medicul de familie la sute de km. În plus, până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacționată pe piața neagră.
În concluzie, considerăm că decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este riscantă, ținând cont de comportamentul obișnuit al populației. Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realității românești și în concordanță cu normele de prevenire și intervenție existente actual pentru situațiile de urgență nucleară și radiologică.” (Dr. Dina Mergeani, Președinte, Asociația Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală)

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share