România se află pe penultimul loc în Europa privind numărul de companii active la mia de locuitori, fiind depăşită doar de Serbia. În ţara noastră există 23 de firme la o mie de locuitori, de 6 ori mai puţine decât în Cehia, care se află pe primul loc, se arată într-un studiu recent dat publicităţii de Coface.
În opinia doamnei Alina Bota, consilier de branding personal şi fondatorul companiei de training LevelUp Vision, există cinci motive majore pentru care românii preferă statutul de angajat în detrimentul celui de antreprenor, şi anume: lipsa de educaţie antreprenorială, lipsa de cultură antreprenorială şi de modele, legislaţia ambiguă şi instabilă în domeniul comercial şi fiscal şi, nu în ultimul rând, lipsa de încredere în forţele proprii.
“În timp ce în ţările occidentale, antreprenoriatul se învaţă încă din liceu sau chiar din şcoala gimnazială, în România sistemul de învăţământ tradiţional este total lipsit de informaţii practice care să te ajute să te descurci în mediul economic actual, iar antreprenoriatul este privit ca pe o aventură, o nebunie, un lucru exotic. Românii sunt descurajaţi să-şi deschidă o firmă şi din cauza birocraţiei foarte stufoase şi a fiscalităţii, iar în cazul unui eşec în afaceri, este foarte greu să îţi mai găseşti de lucru, fiind privit drept un rebel. Ne uităm cum ne pleacă specialiştii din ţară, majoritatea tinerilor îşi doresc să lucreze în străinătate, însă nu oferim alternative viabile care să îi atragă înspre antreprenoriat”, declară Alina Bota.
Totodată, specialistul afirmă că actuala generaţie este total diferită faţă de toate celelalte generaţii de până acum şi tinerii din ziua de azi sunt mult mai înclinaţi către antreprenoriat.
“Sunt mult mai creativi, mai liberi, mai flexibili, mai sensibili, îşi doresc să se şi bucure de viaţă, nu să îşi petreacă 10 ore din zi la birou ca parinţii lor. În plus, noua generaţie este crescută în epoca “Google”, în care îşi găseşte mult mai rapid informaţiile care îi interesează şi sunt mult mai atraşi spre autoeducaţie, spre programe flexibile, practice şi cât mai personalizate, care să îi ajute să îşi dezvolte abilităţile de care au nevoie ca să aibă succes în carieră”, explică Alina Bota.
Educaţia antreprenorială este esenţială pentru generaţiile viitoare
Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru actuala generaţie este să le cultivăm spiritul antreprenorial încă de acum, ca ei să crească mai departe viitoare generaţii în acest spirit, crede specialistul. “Educaţia în domeniul antreprenorial trebuie să pornească de la vocaţie. Părinţii ar trebui să fie mult mai atenţi la ce îşi doreşte cu adevărat copilul lor, să îi descopere înclinaţiile, să îi dezvolte punctele forte, şi nu să îl oblige să studieze într-un domeniu aşa-zis la modă, dar care nu îl reprezintă. Afaceri se pot face în orice domeniu, în business nu există “domeniu la modă”, ci trebuie să avem curajul, noi ca părinţi, să-l îndreptăm pe copilul nostru înspre domeniile de care este cel mai atras. Doar în acest fel, vom putea creşte o generaţie veritabilă de viitori antreprenori”, explică Alina Bota.
În România s-a cultivat oportunismul, ca model de afaceri
În acelaşi timp, specialistul crede că generaţiile tinere vor adopta două modele de succes din alte ţări. Pe de o parte, există modelul afacerile mici, de familie, care rezistă de generaţii întregi, deoarece pornesc de la o pasiune, de la un talent moştenit din tată în fiu. De cealaltă parte, tinerii mai pot alege un nou model foarte la modă în Statele Unite, numit “lifetime business”, caracterizat printr-un program foarte flexibil, în care activitatea se realizează de acasă sau de oriunde din lume.
Persoană de contact
Alina Bota |
Transmite,
Dr. Tănase Tasențe Director General Plus Communication 0725.465.508 |
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cauți un curs de Mașinist la Mașini pentru Terasamente (Buldoexcavatorist) în Târgoviște?
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”