”De ce nu s-au făcut demersurile  de repornire a termocentralei Mintia”

Sunt luni bune de când termocentrala de la Mintia a fost închisă. Am scris mult despre acest subiect, iar parlamentari români social- democrați,  lideri sindicali și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara s-au opus vehement închiderii acestei capacități de producție.

Singurul europarlamentar care reacționează, din nou, și cere explicații de la primul ministru și de la ministrul Energiei este Maria Grapini care, întreabă: ” de ce nu s-au făcut demersurile  de repornire a termocentralei Mintia” .

 

Europarlamentarul Maria Grapini  a reacționat  dur, după ce,  UE a anunțat revenirea la cărbune: “România s-a grăbit să închidă minele și termocentralele! Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți!

„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă, în urmă cu o săptămână, și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică.(…) „Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbune, să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-ar muta imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a  transmis  coordonatorul Green Deal.

Recentele declarații ale vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic European (Green Deal), potrivit cărora, în contextul crizei energetice generate de invadarea Ucrainei de către Rusia, țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele”, înainte de a trece la surse regenerabile, pentru a evita dependența de gazul rusesc, s-au soldat cu reacția fermă a europarlamentarului umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D.

Eu am anunțat de mai multe ori că România s-a grăbit să închidă minele și termocentralele! A negociat prost, pentru că termenul stabilit era 2023! Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți! Amânarea folosirii cărbunelui este o necesitate și România ar fi stat bine la acest capitol, dacă nu se grăbea! Cine răspunde de “graba” închiderii termocentralei de la Mintia? Nu se știe, dar ce se știe sigur este că cetățenii au de suferit”, a spus, revoltat europarlamentarul umanist,  Maria Grapini.  Iar zilele trecute  aceasta a cerut, în mod ferm, Comisiei Europene să plafoneze prețul energiei la nivelul puterii financiare a cetățenilor!  În prezența vicepreședintelui Executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, eurodeputatul Grapini a solicitat introducerea unui sistem concret și eficient prin intermediul căruia prețurile la energie să fie controlate. „Sunt fost om de afaceri, înțeleg foarte bine ce înseamnă economia de piață, dar,  într-o situație de criză,  nu-i putem lăsa pe unii să se îmbogățească, punând prețuri de 10, 15 ori mai mari! Mă bucur că ați introdus între cei trei piloni, și prețuri mai accesibile, dar, domnule comisar, ce este accesibil pentru Luxemburg nu este accesibil și pentru cetățenii din țara mea. Și, mai mult decât atât, trebuie să fim atenți la sloganul nostru, al UE, și anume că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Trebuie să învățăm din greșelile făcute pentru că, revenind la țara mea, nu pot să nu spun că ați presat România să oprească extracția de cărbune, însă, astăzi, exportăm cărbune din Rusia. Este important să avem o uniune energetică care să fie accesibilă pentru toți cetățenii europeni, indiferent de regiunea și țara în care trăiesc”,  a precizat  în intervenția sa,  europarlamentarul umanist.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share