Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De ce suntem amari si nemulțumiți?

nemultumire

Suntem amari pentru ca traim ce ar trebui sa fim. Suntem acri deoarece consideram ca viata pe care o traim nu e ceea ce ar trebui sa fie viata; daca asta e tot, atunci e nimic. Trebuie sa mai existe ceva, si parca nu gasim acel ceva in plus, nu ne putem lepada de amaraciune. Din aceasta amaraciune rezulta supararea, invidia, violenta, ura – tot felul de trairi negative.

Suntem nemultumiti continuu, insa adrevarata nemultumire se afla in alta parte, ascunsa adanc in noi. Este nemultumirea impotriva existentei. “Ce caut eu aici? De ce ma aflu aici? Nu se intampla nimic. De ce sunt obligat sa traiesc daca tot nu se intampla nimic?” Timpul trece, si viata nu aduce nici o fericire. Asa apare amaraciunea.

Nu e deloc intamplator faptul ca batranii sunt persoane foarte amare. E greu sa traiesti cu batranii, chiar daca sunt parintii tai. E greu din simplul motiv ca toata viata lor s-a dus pe apa Sambetei, si ei sunt amarati. Profita de orice prilej ca sa-si verse negativismul. Se agita si le sare tandara din orice. Nu suporta ca copiii sa fie fericiti, sa cante, sa danseze, sa strige de bucurie. Nu tolereaza lucrurile astea, pentru ca ei si-au ratat viata. Orice toana a lor vrea sa spuna: “Cum indraznesti sa fii atat de vesel?!”. ei sunt impotriva tinerilor, si tot ce fac tinerii, batranii considera ca e gresit.

De fapt, amaraciunea lor e cauzata de viata, si ei cauta intruna pretexte. Foarte rar intalnesti un batran care sa nu fie amar – asta inseamna ca acel batran a trait cu adevarat frumos, ca este cu adevarat adult. Astfel de batrani au o frumusete pe care nu o are nici un tanar. Ei au vazut si au trait atatea incat ii sunt fantastic de recunoscatori lui Dumnezeu.

Dar e greu de gasit genul asta de batrani. Pentru cei mai multi – majoritatea coplesitoare – batranetea nu e nici o fericire, caci viata s-a dus, moartea bate la usa, de ce sa fii fericit? Esti amarat, suparat, acru.

Amaraciunea este o stare a ignorantei. Trebuie sa o depasiti. In clipa in care ai depasit toate nemultumirile, energia care a fost amara devine parfum.

Osho

Sursa: Maturitatea, responsabilitatea de a fi tu insuti – Osho, Pro Editura si Tipografie

Via Astro Cafe

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">