Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De ce vând și cumpără oamenii satisfactii trupesti? 

Poate pentru că este cel mai ușor lucru pe care îl pot face? Pentru că iubirea, respectul și loialitatea sunt sentimente și virtuți care se câștigă mai greu?
Scriu aceste rânduri după ce am publicat un articol referitor la cazul celor doi frați Tate, arestați pentru proxenetism și în care apar noi declarații ale femeilor agatațe de acești ”influenceri”, printre care și Daria, fata lui Cosmin Gușă. Nimic nou, am spune cu toții. Aceste lucruri se practică de când lumea și se vor mai practica. Poate doar într-o viitoare societate evoluată ele vor înceta să mai existe. Dar pentru asta este necesar să se parcurgă un drum, pentru că nimic nu se întâmplă peste noapte.
Ce se întâmplă în prezent, cu exploatarea și explorarea sexualității, se datorează cred și rețelelor de socializare care permit oamenilor să ajungă foarte ușor unii la alții, din orice colț al lumii. Poate fi un maxim al vânzării și cumpărării de sex dintr-o societate, dar cred că mă vor contrazice cei care știu mai bine decât mine, că de-a lungul timpului au mai fost astfel de manifestări decadente ale oamenilor. Iar primul meu gând, atunci când am decis să scriu acest articol, a fost legat de faptul că dincolo de existența acestor rețele de traficanți, oamenii de rând se poartă la fel, vând și cumpără sex prin simpla explorare a instinctului sexual, dar totul se rezumă la acest ”divertisment”, nu mai are nimic înalt, nimic măreț, nu există un Dumnezeu între cei doi participanți.
Sigur că nu putem opri sexul, oamenii îl vor practica mereu, fie ca un ”sport”, ca un act de cele mai multe ori pur instinctual, de atracție fizică și atât, sau alături de un partener într-o relație mai sănătoasă. În definitiv avem liber arbitru cu toții să dispunem de noi așa cum vrem.

Ce facem însă când intram în nebunie, în haos, în decadență, când ne dăm seama că nu este bine ce se întâmplă?

Când mor copii, tineri, fete, femei, când sunt ținuti captivi, maltratați, violați, traficați, când nimic nu seamănă cu o construcție frumoasă ci mai degrabă cu un castel al groazei? Știm cu toții că legea interzice actele de proxenetism și trafic de persoane, știm că se ajunge și la închisoare, dar mai știm și că lucrurile se cam fac sub ”nasul permisiv” al autorităților, de foarte multe ori implicate direct în acțiunile celor care își exploatează semenii. În cazul de față, o fostă polițistă, iubita unuia dintre traficanți, este chiar cea care racola victimele. În mod cert viața bate filmul!
Daria spunea ca avea 16 ani, era în clasa a X-a când unul din frații Tate i-a scris un mesaj pe Instagram în care o invita în oras și îi promitea plimbări cu mașinile lui de lux și restaurante scumpe. La fel ca ea, și restul colegelor au primit astfel de texte. Niște copile de la un liceu din Câmpina. Oare câte mii de copii de 16 ani au mai fost în aceeași situație? Fetele acestea nu au dat curs unor dialoguri, însa altele nu au fost la fel de precaute.

Desigur, veți spune, cine le-a pus, ele sunt de vină!

Ca în foarte multe cazuri, victima este vinovată (astăzi, doar citind comentariile la articolul despre Daria, deja văd cum oamenii o acuză pe ea, uneori pare că suntem o societate pierdută, apărăm lupii și blamăm oile). Poate că vina este una împarțită. Poate că până la 16 ani nimeni nu a reușit să le învețe în ce pericol se pot afla daca intră în astfel de situații.
Și aici mergem înapoi pe firul lucrurilor și ne întrebăm cine ar trebui sa educe acești copii, să le fie și exemplu dar si un bun sfătuitor? Oare părinții, școala, societatea, mass-media? Cred că toți au un rol important, dar primordial este al părinților. Ei îsi creează proprii copii. Ei fac din acești mici îngeri, viitori adulți cu stimă și încredere în sine, le arată ce înseamnă respectul, integritatea, loialitatea, devotamentul fața de propria ființă, sau tot ei îi vor transforma în viitori sclavi ai unor exploatatori, fie ei sexuali, sau pur si simplu manipulatori, oamenii care iși vor bate joc de ei.
Cu siguranță o copilă abandonată emoțional sau chiar fizic de propria familie, va cădea atât de ușor în astfel de capcane. Va căuta mereu validare și împlinire în exterior, va căuta să conteze în viața cuiva, sa fie văzută, ascultată, înteleasă, apreciată, să vrea ”să reușeasca” cumva în viața, mai ales dacă a copiat ”NEmodelele” impuse de Tv, mass-media și desigur în societate, în care ascensiunea înseamnă să ajungi ”o vedetă”, să dispui de bani făcuți peste noapte și să le arăți celor din jur „cât ești de tare”. Evident cauzele pentru care o femeie ajunge sa fie traficată sau abuzată sunt multiple, de ordin psihologic, social, și nu le pot cuprinde eu pe toate.

Am vorbit in titlu despre ”a vinde și a cumpăra sex” și aici intră atât femeile cât și bărbații.

De foarte multe ori ele vând sexul și ei îl cumpără, dar și invers. Și iată că mereu ajungem la modele. Iar voi adulții, părintii lor, sunteți primele modele, sunteți Dumnezeii lor. Și dacă voi v-ați făcut o analiza și ati constatat ca le-ați oferit cea mai bună învățătură și cel mai bun exemplu, atunci puteți răsufla ușurat pentru că ați contribuit la binele acestei lumi. Însă dacă voi sunteți în postura în care vă “traficați sexul” de la un partener la altul, este posibil să nu va simțiti cele mai bune exemple.

Sexul se vinde oricând și oricum

Nu vând doar cei care fac o afacere din asta. Sexul este vândut la scară largă de mai toți oamenii care ”s-au abandonat” acestui instinct și îl folosesc fără nicio reținere, ca o monedă de schimb, ca un ”maxim” beneficiu pe care îl pot consuma unii cu alții. Că de placere, că de nevoie, că de interese, că de validare și câștigarea de trofee…de divertisment și căutarea noului, și mai enumerati și voi motivele pe care le considerați.

(Ca un mic exemplu, iată şi câteva cifre despre sexul la serviciu practicat de români:

* 30% dintre repondenţi ar face sex contra unor favoruri profesionale       * 45% din bărbaţi au fost implicaţi într-o relaţie amoroasă la serviciu;      * 57% din ei au făcut sex chiar la birou;      * 20 % dintre bărbaţii care au făcut sex la birou au făcut-o cu subalternele iar 10% au întreţinut raporturi sexuale cu şefele       * 16,8% dintre cei care au făcut sex la birou s-au expus riscului de a fi prinşi în fapt       * 71% din bărbaţi au fost iniţiatorii relaţiei de la locul de muncă;       * 30% dintre cazurile de sex la birou au fost descoperite şi bârfite de către colegi      * 71,9% din amorurile înfiripate la birou s-au terminat amical şi doar în 20% din cazuri relaţia a fost oficializată;      * 77% din cei care au avut o relaţie amoroasă la muncă ar repeta oricând experienţa.)

Este mai ușor să vinzi sex decât sa construiești o relație bazată pe încredere, pe iubire, respect și loialitate.

Toate acestea necesita foarte multe eforturi. Sexul nu necesită aproape mai nimic, pentru cei mai mulți oameni este doar un instinct. Nicio femeie nu se poate plânge că nu și-a găsit marea iubire sau un bărbat care o respectă și îi este fidel, câtă vreme ea va vinde sex sau va căuta doar astfel de interacțiuni în care după o partidă de sex speră ca va fi cerută de nevastă sau măcar speră la o relație. Poate că sunt și cazuri fericite, de dragoste la prima vedere, și care au durat pana la adânci bătrâneți, dar cred că sunt foarte rare. La fel cum nici bărbatii nu pot avea pretenții de relații fericite și împlinite, câtă vreme ei nu sunt loiali partenerelor.

Poate ca toate sunt experiențe ale vieții din care oamenii își trag învățăminte

Asta dacă o privim dintr-un mod mai profund. Pentru unii însă poate fi prea târziu, pentru că fie nu mai sunt în viață, fie au rămas traumatizați și nu se mai pot recupera.
Pentru ca dincolo de plăcerile oferite de instinctul sexual, să nu uităm că orice exces devine un abuz, orice nu este oferit de creație este împotriva ei.
Sexul în iubire este magic, sexul este un foc care te poate arde la propriu daca nu știi să-l folosești. Societatea este mereu oglinda noastră, tot ce se întâmplă este pentru că noi permitem, noi acceptăm și tolerăm aceste situații.
Doar ca vine o vreme cand este necesar să te maturizezi, la fel ca un pui de animal care ajunge să-și ia viața în piept.
Să nu uităm că zilnic are loc o atrocitate chiar lângă noi, din cauza traficului de persoane, să nu uităm că și copiii noștri pot fi victimele acestor abuzuri, pot fi uciși sau distruși pe viață și atunci nimic din “plăcerile” pe care nu le-am consumat cumpătat nu o să ne mai aducă înapoi ființele dragi. Universul, în toata inteligența și puterea sa, ne-a lasat mereu posibilitatea să alegem, ne-a dat liber arbitru. Depinde doar de noi daca îl vom folosi pentru a construi sau a distruge.
@Oana Grigore
Distribuie acest articol Oficial Media
Share