Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De la 1 iunie se vor redeschide terasele si plajele. Fără declarație la ieșirea din localitate

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut astăzi, de la ora 15:15, o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni.

Printre altele, seful statului a anuntat ca de la 1 iunie se vor redeschide terasele si plajele. Tot de la 1 iunie, cine vrea sa iasa din localitate nu mai are nevoie de declaratie pe propria raspundere.

De asemenea, presedintele a mai anuntat ca va avea loc o a doua sesiune a Evaluarii Nationale, in 29 iunie, la care vor participa elevii bolnavi sau cei aflati in izolare, care nu se vor putea prezenta la prima sesiune a acestui examen.

Totodata, seful statului a anuntat ca de la 1 iunie se vor putea organiza spectacole in aer liber, la care vor putea participa maximum 500 de spectatori.

In plus, de la aceeasi data se reiau si competitiile sportive.

Declaratia a avut loc dupa o sedinta la Cotroceni privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

Declaratie integrala:

– Am avut o sedinta destul de lunga cu premierul Ludovic Orban, mai multi ministri si consilieri prezidentiali. Am analizat situatia in care ne aflam, stadiul epidemiei si ce masuri se impun in perioada urmatoare.

– Prima data: Avem si azi aproape 200 de cazuri noi, deci nu putem vorbi de o reducere semnificativa a epidemiei. In continuare, atentie, atentie, atentie!

– In ce priveste masurile de relaxare, avem si cateva vesti pozitive: incepand din 1 iunie, cateva activitati care pana acum au fost interzise vor redeveni posibile.

– De la 1 iunie se redeschid terasele.

Este insa clar ca aici e nevoie de unele masuri foarte speciale si acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui sa fie amplasate la cel putin 2 metri, vor putea sa stea maximum patru persoane la o masa si, in acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

– De la 1 iunie se va putea merge la plaja, dar si aici e nevoie de pastrarea distantei de cel putin 2 metri intre scaunele de plaja.

– Tot de la 1 iunie se reia transportul international, rutier si feroviar, in conditii de siguranta.

Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele in aer liber cu un numar de pana la maximum 500 de spectatori, insa acestia vor trebui sa fie asezati pe scaune la distantele care sunt impuse de regulile de distantare, cu u ncontrol foarte strict la intrare si resspectarea tuturor normelor de igiena

– In ce priveste deplasarile in afara localitatii, acestea vor fi libere de la 1 iunie, nu va mai fi nevoie de declaratie cand iesim cu masina, piciorul sau bicicleta din localitate

– In ce priveste competitiile sportive, avem si aici o veste buna: se vor putea relua competitiile sportive din 1 iunie, dar pentru sproturile care se practica afara, in aer liber si mai putin pentru sporturi de contact. Acestea se reiau fara  spectatori.

– O tema extrem de importanta pentru parinti si elevi sunt examenele nationale. Le-am discutat, fiindca au aparut tot felul de intrebari. Trebuie sa ii lamurim pe oameni foarte bine.

– Prima concluzie: examenele nationale vor avea loc fizic, asa cum au fost planificate si anuntate de cateva saptamani. Evaluarea Nationala din 15 iunie va avea loc, asa cum s-a planificat, dupa care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

– Insa a aparut o problema pe care am dorit sa o rezolvam: e posibil sa fie copii care sunt bolnavi cand se tine examenul, e posibil sa vina copii la scoala pentru examen si sa se constate ca au febra. Pentru acestia, am considerat ca trebuie sa gasim o solutie sa primeasca aceeasi sansa. Atunci se va organiza, vorbesc de Evaluarea Nationala, pentru copii care sunt bolnavi, gasiti cu febra la intrarea in scoala, izolati cu familia la domiciliu, care sunt intr-un cartier in carantina – pentru acestia, dar doar motive medicale si de carantina, se organizeaza o a doua sesiune de Evaluare Nationala in 29 iunie.

– In privinta Bacalaureatului si aici e posibil sa fie copii cu diferite probleme si, pentru a putea rezolva chestiunea, se va organiza ca si in alti ani o a doua sesiune de Bacalaureat in august si acesti copii vor putea sa pariticpe la a doua sesiune de Bacalaureat.

– Si Evaluarea va avea o a doua sesiune doar pentru copiii bolnavi, izolati. La Bacalaureat, prima sesiune se va tine normal, iar a doua va fi in august, ca si in alti ani.

– In final, va repet: Cu totii vom reusi sa trecem cu bine peste aceasta perioada de epidemie, daca respectam distantarea sociala, purtam masca in spatii publice inchise si avem grija sa ne spalam pe maini cat mai des posibil.

– Va multumesc!

ziare.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share