Fordaq – Comunitatea Forestierilor și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn organizează a VI-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi care va avea loc pe data de 14 decembrie 2022, începând cu ora 10:00, la Hotel Epoque (Intrarea Aurora 17C, București 010213).
”Obiectivul acestei ediții a forumului este de a identifica și propune modalități de transpunere a noii Strategii Naționale pentru Păduri în politici publice, pornind de la asumarea prin PNRR a elaborării unui nou Cod Silvic până la finalul semestrului I din 2023, pentru a valorifica potențialul enorm pe care îl deține lemnul din păduri gestionate durabil de a susține creșterea economică, dezvoltarea zonei rurale, securitatea energetică în contextul obiectivelor verzi de mediu și climă” transmit organizatorii.
O analiză sintetică a situației administrării pădurilor și industriei lemnului reliefează următoarele:
Recoltăm comercial, anual, 33 % din creșterea pădurilor României, practic cea mai redusă pondere din Europa.
- anual se acumulează în păduri, conform IFN, un volum nerecoltat de 26 milioane mc.
- pe piața lemnului de înregistrează un deficit major de resursă de lemn, care a condus la probleme de aprovizionare a populației cu lemn de foc și de aprovizionare a industriei lemnului cu resursă.
- deficitul de resursa de lemn și prețurile mari ale lemnului de foc conduc la direcționarea resursei ca lemn de foc, inclusiv sortimente industriale valoroase.
- la licitațiile principale organizate de RNP- Romsilva, pentru producția anului 2022, prețurile de adjudecare au fost cu 250 % mai mari față de producția anului 2021. La prima licitație organizată pentru producția anului 2023, la Direcția Silvică Vâlcea, prețurile de adjudecare au fost la o medie de 514 lei/mc, prețuri de 3 ori mai mari decât prețurile pentru anul 2020 . La Direcția Silvică Călărași, datorită prețurilor de pornire la licitație stabilite de RNP- Romsilva la un nivel de aproape 3 ori mai mare decât prețurile de referință, practic nu s-a vândut nimic la licitație.
- Prețurile lemnului pentru industrie în România sunt cu minim 40 % peste preturile sortimentelor respective în țările europene, afectând competitivitatea industriei lemnului.
- Importurile de mobilă în România vor depăși 1 miliard de euro în România în 2022, o dublare față de media anilor 2015-2019, datorită problemelor de competitivitate create pentru industria mobilei de prețurile mari ale resursei în România.
- Industria lemnului înregistrează o scădere a producției industriale în septembrie 2022 comparativ cu septembrie 2021 de 16 %, datorită deficitului de resursă și prețurilor mari ale acesteia.
- Factori de decizie, în loc să implementeze măsuri de eliminare a blocajelor artificiale care au condus la deficitul de resursă de lemn în România, au adoptat măsuri contraproductive și inaplicabile, cum este ordonanța privind plafonarea prețului lemnului de foc.
- Un proiect de ordonanță privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice riscă să conducă la revizuirea acestei proceduri pentru o proporție de peste 50 % din amenajamentele silvice, conducând la amplificarea blocajelor .
- România înregistrează o proporție ridicată de utilizare a resursei ca lemn de foc, cu randamente energetice mici.
- la începutul anului 2023 vor fi lansate măsuri de finanțare în valoare de 180-250 milioane euro pentru noi instalatii de energie regenerabila pentru comercializare și sisteme de energie regenerabila pentru autoconsum, proiecte a căror implementare va conduce la un necesar de resursă de 2 milioane tone biomasă anual.
- există un mare potențial de utilizare a biomasei pentru energie regenerabilă. În România există 2 milioane ha terenuri care nu au nici utilizare agricolă și nici forestieră.
- Minsterul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat măsura de împădurire din PNRR, prin care se finanțează înființarea a 56 000 ha pădure, cu o țintă de 25 000 ha în anul 2023.
Pornind de la aceste provocări și evoluții, agenda Forumului se va concentra prioritar pe următoarele arii tematice :
- fundamente: starea pădurilor, impactul economic, social și de mediu al sectorului pădure-lemn.
- viziune 2030 – ținte pentru sectorul pădure-lemn. Potențialul sectorului de a susține creșterea economică și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.
- reglementarea și implementarea procedurii de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.
- implementarea programului de împădurire finanțat prin PNRR.
- oportunități de investiții în energie regenerabilă bazată pe biomasă pentru comercializare sau autoconsum.
- balanța lemnului.
- arii tematice prioritare pentru o viziune unitară pentru un sistem funcțional de pază a padurilor , de trasabilitate și principii de valorificare a masei lemnoase, în transpunerea Strategiei Naționale pentru Păduri, în perspectiva elaborării unui nou Cod Silvic.
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Investiții de amploare în infrastructura de apă și apă uzată din județul Dâmbovița
Cum să-ți reinventezi viața? 3 idei pentru a ieși dintr-un blocaj emoțional și profesional
Ce aduce nou anul 2023 în materie de tehnologie? Top 3 telefoane care vor apărea în acest an!