Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Viitorul Uniunii Europene aparține tinerilor

Proiectul NET4EU, parte a amplului  program ”Europe for Citizens”,  în care sunt angrenate EUROKOM, LOCRI, PESTA și DAGDA a fost acceptat și promovat cu entuziasm de Primăria Municipiului Lupeni prin vocea și semnătura primarului Lucian Resmeriță. Câștigarea acestui  proiect a fost posibil prin implicarea CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, care deține,  prin reprezentanții săi, calitatea de diseminator de informație europeană, despre instituțiile Uniunii Europene  și programele actuale,  europarlamentari, etc.

Proiectul NET4EU a reprezintat  o oportunitate pentru comunitatea lupeneană. Și mă bucur că s-a adresat, cu precădere tinerilor, care sunt viitorul Uniunii Europene. Mă bucur încă odată,  că tinerii noștri au putut interacționa cu partenerii  din U.E, că au putut obține informații noi, că au pus întrebări interesante.  Iar cetățenii  să contribuie la participarea democratică, la dezbaterile și deciziile europene cu ajutorul tuturor mijloacelor de care dispunem”, a ținut să transmită primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriță.

Zilele trecute a avut loc întîlnirea de final,  în cadrul proiectului, care a avut loc la Bruxelles.  Lucrările din 29 noiembrie au avut loc la Comitetul Regiunilor . Principala temă a fost cea a migrației, fenomen cu care se confruntă toate comunitățile europene . Au avut intervenții:  Pino Varacalli, Martine Parmentier expert european  și Adam Karacsony. La 30 noiembrie în Parlamentul European, au  prezentat punctele lor de vedere:   Vincenzo Sofo- europarlamentar  și Francesco Molica, directorul pentru politica de coeziune  și buget din cadrul  U.E. La ultima mobilitate din cadrul proiectului european au participat din cadrul comunității din Lupeni, viceprimarul Iacob Mesaros, în calitate de lider al delegației, directorul Școlii Generale nr 3. prof. Florin Ghețău, câștigătoarea competiței și reprezentantul tinerilor din Lupeni, eleva Flavia Duleanțu, clasa a XII -a, la Liceul Teoretic Mircea Eliade și jurnalistul Angella Dumitrașcu, facilitator și diseminator de informații europene, președintele CLUBULUI DE PRESĂ,  ce a reprezentat societatea civilă. Municipiul Lupeni, județul HUNEDOARA și țara au fost reprezentate cu cinste de membrii delegației și s-au  primit felicitări pentru implicarea în proiectul Net4EU alături de partenerii din LOCRI, DAGDA si PESTA, dar și cu ocazia zilei noastre naționale.

Cetățenia și drepturile UE sunt în centrul proiectului european. Cetățenii se uită la UE  pentru a-i proteja și pentru a adăuga valoare diferitelor domenii din vieții lor. Potrivit unui sondaj Eurobarometru elaborat recent, atunci când sunt întrebați, cetățenii europeni aleg aproape aceleași valori comune, reprezentate  la nivelul UE adică.  democrația, drepturile omului și statul de drept, în frunte cu pacea,  iar, Comisia Europeană  încearcă să faciliteze schimbul de bune practici între statele membre cu privire la aceste aspecte. De la organizații și rețele ale societății civile , la grupuri de reflecție europene, active la nivel local, regional, național și transnațional, programul CERV este instrumentul financiar emblematic actual pentru organizațiile societății civile europene. Delegația italiană a fost condusă de  președintele Consiliului local din Locri, avocatul  Miki Maio, de membrii asociației EUROKOM, jurnalista Alessandra Tuzza, dr. Loredana Panetta și alții. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a doi ani, și după perioada de pandemie, întîlnirile dintre parteneri au fost reluate cu succes și recuperate, rezulatatele fiind unele bune.

Temele întîlnirilor au fost unele diverse, în activități fiind implicați și tinerii din comunități. S-au diseminat informații importate, s-au făcut schimburi de idei, s-au făcut  propuneri pentru noi proiecte, de dezvoltare  socio- economică și culturală, în funcție  și  de apelurile lansate la nivel european.  După întâlnirile de la Comitetul Regiunilor, delegații s-au mutat la Parlamentarium, iar vizita instituțională în zona metropolitană belgiană a continuat  și a doua zu când a avut loc și conferința finală,  în sala Parlamentului European de la Bruxelles, în preambul CONFERINȚEI PRIVIND VIITORUL EUROPEI.  ”Când vine vorba de implementarea propunerilor cetățenilor noștri, nicio sugestie de schimbare nu ar trebui să fie interzisă.” a transmis Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în cadrul conferinței. 

Cetățenii care au participat la Conferința privind Viitorul Europei se vor întâlni din nou cu liderii europeni,  pentru a analiza și comenta ceea ce s-a făcut de când propunerile lor de îmbunătățire a UE au fost prezentate în luna mai, a acestui an.

Raportul final al Conferinței conține 49 de propuneri pe nouă teme, inclusiv peste 300 de măsuri privind modul de realizare a acestora. Acestea se bazează pe recomandările panelurilor cetățenilor europeni, panelurilor și evenimentelor naționale ale cetățenilor, ideile înregistrate pe site-ul web al Conferinței, precum și discuțiile desfășurate în cadrul ședințelor plenare ale conferinței și ale grupului de lucru. Un exercițiu revoluționar în domeniul democrației participative, Conferința a reunit europeni de diferite vârste, medii și origini pentru a discuta idei  și despre organizarea de noi  evenimente în întreaga UE și în Parlamentul European. Conferința privind Viitorul Europei a fost un exercițiu unic de democrație participativă și deliberativă la scară europeană și o modalitate de a îmbunătăți elaborarea politicilor. Conferința a reușit să dezvolte o viziune ambițioasă și inspiratoare pentru viitorul U.E.  Pe baza succesului conferinței, C.E.  a integrat practicile participative în setul său de instrumente de elaborare a politicilor. Grupurile de cetățeni fac acum parte din procesul de elaborare a politicilor C. E în anumite domenii cheie. Din acest program de lucru reies două priorități principale:

Punerea cetățenilor în centrul democrației europene

Reflectând bogăția propunerilor și importanța realizării a ceea ce cetățenii consideră important, multe dintre inițiativele cheie prezentate în acest program de lucru urmăresc propunerile ambițioase făcute în timpul Conferinței. Această viziune este una a Europei care face viața de zi cu zi a cetățenilor săi mai ușoară, indiferent dacă sunt în zonele rurale sau urbane; care abordează direct provocările noastre generaționale; care este mai autonom; și asta oferă ceea ce contează cel mai mult pentru europeni.

Un nou impuls pentru democrația europeană

Democrația noastră, piatra de temelie a Uniunii noastre, este supusă unei presiuni mai mari decât oricând. Stabilitatea, securitatea și prosperitatea Uniunii noastre se bazează ferm pe susținerea valorilor și instituțiilor democratice. Înseamnă să ne apărăm drepturile fundamentale și valorile comune. Menținerea sistematică a statului de drept în toate statele membre,  a fost un obiectiv formulat de Conferința privind viitorul Europei, iar cea de-a treia ediție a raportului anual privind statul de drept din iulie 2022,  conținea pentru prima dată recomandări adresate tuturor statelor membre. În 2023, Comisia va include, în special, propuneri pentru a ne proteja democrațiile și a consolida încrederea prin apărarea sistemului nostru democratic de interesele externe.

NET4EU proiectul european  de mare profunzime și de succes, a fost prezentat  ca și model, la întâlnirile de la Comitetul Regiunilor și Parlamentul European de la Bruxelles.  

 


Distribuie acest articol Oficial Media
Share