25/09/2021

De la Târgoviște la Copenhaga cu Silviu Anastase, antrenor federal al FRNPM

Silviu Anastase, antrenor federal, a fost alături de noi la Bazinul Olimpic. Chiar dacă Târgoviște s-a integrat de numai un an în lumea natației românești și internaționale, pașii pe care îi face sunt puternici și de intensitate maximă. La Complexul Turistic de Natație din Târgoviște s-au desfășurat întrecerile din cadrul Concursului Țărilor Central Europene de înot pentru juniori, în perioada 8-10.12.2017.

Silviu Anastase, antrenor federal
Silviu Anastase, antrenor federal – Oficial Media 2017

Cea mai mare competiție din ultimii zece ani, organizată în România, a avut loc în Cetatea de Scaun a Țării Românești. Orașul deține una dintre cele mai moderne baze de natație din țară. Bazinul Olimpic de la Târgoviște a fost gazda a 238 de concurenți din șase țări central-europene.

Bilanțul total al României, la această competiție, a fost de 11 medalii, dintre care 4 de aur și 7 de bronz. În clasamentul pe națiuni, România s-a situat pe locul al treilea din 6 țări, fiind devansată de Ungaria și Polonia. Înainte de decernarea premiilor pe echipe l-am avut alături de noi pe domnul Silviu Anastase, antrenor federal de înot în cadrul FRNMP (Federația Română de Natație și Pentatlon Modern).

Silviu Anastase, antrenor federal
Silviu Anastase, antrenor federal – Oficial Media 2017

Silviu Anastase, antrenor federal

Oficial Media: Cum s-a comportat echipa pe care o conduceți?

Silviu Anastase: Echipa, peste așteptări. Ne-am atins obiectivele propuse pentru anul acesta. Este o echipă nouă, majoritatea și-au depășit cei mai buni timpi cu care erau creditați. Au fost și sportivi care nu s-au ridicat la nivelul așteptat, dar se întâmplă. Este un concurs de echipă, zece fete și zece băieți. Ca lideri, de departe, au fost Laurențiu Haiducu, cu rezultatele obținute precum și prin travaliul pe care l-a făcut prin numărul mare de probe la care a participat. S-a comportat bine și a fost omul de echipă numărul unu. Și Ingrid Huszár cu rezultatele de la bras, aur-aur, 100-200m. De la ea aștept mult mai mult pentru că este o fată cu calități excepționale și pe care ne bazăm în viitorul apropiat.

”Ușor, ușor se formează generația de juniori mari.”

O generație cu care sperăm să ne prezentăm onorabil la Campionatele Europene de anul viitor de juniori. Acolo îl avem ca lider în continuare pe Martin Daniel Cristian, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Juniori și cu argint la Campionatele Europene de Juniori, Rațiu George, cu siguranță și Haiducu Laurențiu va face parte din această echipă pentru Europene.

În rest despre concurs ce să vă spun, felicit în primul rând autoritățile locale. De fiecare dată când apelăm la dânșii, sunt lângă noi și o fac din convingere și din pasiune. Uitându-ne la complexul acesta care s-a construit, depășește handicapul de a nu avea tradiția înotului într-un oraș. Acesta va crește însăși prin această bază, prin competițiile pe care le-am văzut. Este o competiție, cea mai importantă la nivelul acesta de vârstă, fete 13-14 ani, băieți 15-16 ani. Nu vă ascund faptul că mi-aș dori să reușim să aducem și Campionatele Balcanice aici la Târgoviște.

O.M.: Dar pentru această competiție Bazinul Olimpic este complet? Are dotările necesare și întrunește toate condițiile?

S.A.: Este complet pentru Campionatul Balcanic precum și pentru țările central-europene. Nu este complet pentru organizarea unui Campionat European de juniori, un Campionat Internațional cum avem Internaționalele României pe care le desfășurăm la piscina de la Dinamo. De ce? Pentru că nu există bazin de încălzire. Dar cred că se poate face, spațiul există aici… Se poate face și cu anexă, creând un flux care să facă legătura cu piscina de aici cu cea de încălzire. Și atunci ne putem gândi și mai departe.

Bazinul Olimpic Complexul de Natație Târgoviște

O.M.: Ce părere v-a lăsat orașul, oamenii implicați în acest fenomen sportiv. Cum vi s-a părut organizarea?

”Totul la superlativ, oamenii s-au depășit.”

S.A.: De excepție. Totul este de excepție. Avem și Campionatul Național de Cadeți pe care îl efectuăm aici, avem și Campionatul Național de Masters, avem ce vrem. Competiții să avem pentru că începând de la domnul primar și până la domnul director al bazinului și domnul administrator, tot, unitățile de cazare, toată lumea a fost lângă noi și i-am simțit aproape. Totul la superlativ, oamenii s-au depășit. Citește aici! 

Bazinul Olimpic Complexul de Natație Târgoviște
Silviu Anastase, antrenor federal – Oficial Media 2017 Eugen Pătrașcu, Directorul Bazinului Olimpic Târgoviște

O.M.: Care este următoarea competiție la care veți participa cu echipa?

De la Târgoviște la Copenhaga

S.A.: Cu echipa mâine dimineață plec în Danemarca, la Copenhaga, unde se va desfășura Campionatul European în bazin scurt. Vom avea trei sportivi. Doi se antrenează în Statele Unite: sportivul nostru numărul unu, Robert Glință, finalistul nostru de la 100m spate va lua startul în două probe, 50m și 100m spate, Cătălin Ungur la fel se antrenează și el în Statele Unite, un sportiv chiar de bazin de 25 m, excepțional, și sper ca amândoi să se bată chiar la medalii. Iar lângă ei va merge un junior, George Rațiu. Un junior de perspectivă, cu calități excepționale pe care îl ducem să-l creștem un pic prin vizionarea unei competiții de seniori. Să prindă curaj și să poată accesa nivelul superior al performanței.

De sărbători avem vacanță, o să închidem anul pe 30 decembrie pentru că mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct. Dar suntem mulțumiți cu ce am realizat. Începe un nou mandat al domnișoarei președinte Camelia Potec, cea care a câștigat și alegerile de anul acesta. Ne propunem numai lucruri bune și suntem pe dezvoltare, pe promovare. Suntem foarte mulțumiți pentru că lucrurile se văd, fiindcă este o deschidere, o transparență și o comunicare permanentă.

O.M.: Despre celelalte țări participante care echipă v-a atras atenția în mod deosebit?

S.A.: Ungaria, cu siguranță, vor rămâne lideri incontestabili pe sectorul acesta de vârstă, Polonia la fel, dar Ungaria rămâne o forță mondială -copii, juniori, seniori, tineret-, îi vedem pe toți în finale, medaliați.

Silviu Anastase, antrenor federal

Silviu Anastase – antrenor federal, membru în Colegiul central al antrenorilor înot 2014-2017 al FRNPM

Antrenor care a început această carieră la CS Petrolul Ploieşti, în anul 2002, Silviu Anastase face parte din structura forului naţional din septembrie 2014, după ce a format la clubul prahovean sportivi ajunşi în loturile României.

Omul numărul trei din federație, Silviu Anastase, antrenor federal de înot în Biroul federal 2017-2020 al FRNPM

 

Cristi Iordache & Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share