Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De Ziua Internațională a Asistentelor Medicale Guvernul decide continuarea discriminării lor salariale

Astăzi, 12 mai, este Ziua Internațională a Asistentelor Medicale.

Urărilor tradiționale adresate asistentelor medicale, Federația „Solidaritatea Sanitară” le adaugă prezenta acțiune de informare publică privind situația dramatică în care se află asistentele medicale care lucrează în sectorul public de sănătate din România.
Demersul este cu atât mai relevant în condițiile în care astăzi, de Ziua Internațională a Asistentelor Medicale, Guvernul urmează să adopte Ordonanța de Urgență care, printre altele, blochează creșterea cheltuielilor salariale, având ca efect menținerea asistentelor medicale în situația de discriminare gravă,  în care se află în acest moment.

Salariul mediu al asistentelor medicale este în acest moment la același nivel cu salariul mediu de la nivel național (cel valabil pentru toți angajații din România).  Există însă o diferență esențială: marea majoritate a asistentelor medicale lucrează în zilele libere și în turele de noapte (peste 40% din timpul de lucru fiind desfășurat în cadrul acestor programe de lucru atipice). Cu alte cuvinte, deși majoritatea asistentelor medicale asumă afectarea profundă a vieții de familie pentru asigurarea continuității actului medical, prin desfășurarea activității în cadrul unor programe atipice, nivelul veniturilor obținute nu reflectă acest tip de sacrificiu personal făcut în interes public.

Rămânerea în urmă a salarizării asistentelor medicale este generată de două cauze:

  • Salariilor de bază mult mai  mici decât ale altor categorii profesionale -coeficienții de ierarhizare foarte mici.
  • Nivelul foarte redus al plății pentru munca efectuată în zilele libere și în timpul nopții.
  • Actuala formă a legii salarizării afectează cel mai grav asigurarea continuității serviciilor medicale (plata gărzilor suplimentare ale medicilor fiind în aceeași situație.

Veniturile salariale medii nete ale asistentelor medicale au scăzut continuu,  atât în raport cu celelalte categorii profesionale din Sănătate , cât și în raport cu alte funcții bugetare.  Raportul dintre veniturile medii nete ale asistentelor medicale și cele ale altor categorii profesionale din sistemul public de sănătate a scăzut în perioada 2013-2023 (scădere accentuată de fapt în perioada 2019-2023) începând cu 0,10 și ajungând până la 0,40. Această situație are drept consecință o rămânere în urmă față de salariile medii nete ale funcțiilor aflate în partea superioară a ierarhiei (ex.: medici) și o creștere a aproprierii față de funcțiile aflate în partea inferioară a ierarhiei (ex. personalul auxiliar sanitar).
Asistentele medicale absolvente de postliceală au salariul de bază mai mic decât unele funcții cu studii mediii din alte sectoare bugetare. Acest extras din legea nr. 153/2017 evidențiază discriminarea salarială cărora le cad victimă asistentele medicale,  în raport cu angajați din alte sectoare bugetare. Suplimentar, creșterea galopantă a inflației a depășit deja creșterile veniturilor salariale în cazul unei bune părți din asistentele medicale.
 ”A vorbi despre o grevă în sistemul sanitar,  fără să introduci în primul rând al revendicărilor repararea unor inechități majore, cum ar fi reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare, înseamnă a rata identificarea corectă și completă a priorităților.
Credem că este nevoie de centrarea a revendicărilor și acțiunilor pe reașezările în grila de salarizare făcute în cadrul de proiectul de lege al salarizării realizat pentru angajații din Sănătatea, ele asigurând repararea tuturor inechităților. Situația este demonstrată și de analiza evoluției procentelor creșterilor salariale din ultimul deceniu, ea evidențiind categoriile profesionale cele mai defavorizate. Deși această situație este cauzată de seria guvernelor care s-au succedat la putere din 2017 până acum,  o prezentăm actualului Guvern și, mai ales, celui viitor, cu solicitarea noastră pentru remedierea urgentă a situației asistentelor medicale. Pentru a repara această gravă inechitate este suficient ca guvernul să aplice propunerile pe care le Federația „Solidaritatea Sanitară” le-a prezentat în mod consecvent din anul 2017 până în prezent. Precizăm de asemenea că aceste propuneri sunt transpuse în proiectul noii legi a salarizării, varianta pentru Sănătate.  Precizăm că repararea acestei nedreptăți, este pe primul loc al revendicărilor aferente protestelor programate de Federația „Solidaritatea Sanitară” pentru luna iunie, după instalarea noului Guvern” au transmis cei de la federație.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share