Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Decizia este de acum, în mâinile Consiliului European!!!

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, îndeamnă Consiliul  European să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023. Parlamentul European ”reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre încă din  2011”, arată rezoluţia.

 

 

Iată și lista celor care s-au abținut sau au votat împotriva aderării României la spațiul Schengen publicată imediat după voturi:
IMPOTRIVĂ
PPE 1: van Dalen
Renew 1: Toom
The Left 1: Hazekamp
Verts/ALE 1: Ripa
ECR 6: Fragkos, Hoogeveen, Lundgren, Nissinen, Ruissen, Weimers
ID 31: Androuët, Annemans, Bardella, Beck, Beigneux, Bilde, Bruna, Buchheit, Chagnon, Dauchy, De Man, Fest, Haider, Hakkarainen, Huhtasaari, Jamet, Joron, Juvin, Kuhs, Lacapelle, Lebreton, Limmer, Mariani, Mayer, Minardi, Olivier, Reil, Rougé, Vandendriessche, Vilimsky, Zimniok
NI 9: Bay, Collard, Furore, Konstantinou, Papadakis Kostas, Pirbakas, Rivière, Uhrík
ABȚINERI:
PPE 9: Bellamy, Colin-Oesterlé, Danjean, Didier, Evren, Hortefeux, Morano, Sander, Vozemberg-Vrionidi
Renew 5: Azmani, Groothuis, Huitema, Nagtegaal, Rinzema
The Left 4: Georgiou, Pereira Sandra, Pimenta Lopes
Verts/ALE 1: Strik
ECR 3: Bourgeois, Kanko, Van Overtveldt
ID 21: Adinolfi Matteo, Baldassarre, Basso, Bonfrisco, Borchia, Campomenosi, Casanova, Ceccardi, Ciocca, Da Re, David, Gancia, Grant, Lancini, Madison, Panza, Rinaldi, Sardone, Tovaglieri, Zambelli, Zanni
NI 1: Meuthen

”Sunt bucuroasă că lupta mea de opt ani din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, dar și în Parlamentul European, astăzi, s-a finalizat cu un vot favorabil intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, cu un un vot a unei mari majorități: 547 voturi pentru și doar 49 de voturi împotrivă. Nu este o favoare făcută României, ci acordarea unui drept restant de 11 ani!”, a  transmis  europarlamentarul Maria Grapini.

”Toți social-democrații au votat pentru aderarea României la spațiul Schengen în timp ce am înregistrat voturi împotrivă și abțineri chiar și de la grupurile Popularilor Europeni (din care fac parte PNL-UDMR-PMP) și Renew (din care fac parte USR-Reper).
Partidul Social Democrat a convins întreaga familie politică europeană din care face parte să susțină România, lucru confirmat și prin recenta rezoluție de la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni. Acum este timpul ca celelalte partide politice din România să procedeze la fel.”  a spus și vicepreședintele PES, Vctor Negrescu.
”România a mai făcut încă un pas către admiterea în Spațiul Schengen: Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere Consiliului Uniunii Europene să aprobe intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație. Votul covârșitor în favoarea cauzei României a venit pe fondul susținerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari. La ultimul congres al PPE, ținut la Rotterdam, în iunie, delegația PNL a propus ca în rezoluția lucrărilor să fie inclusă și susținerea pe care grupul popularilor o acordă României în demersul de aderare la Schengen. Azi am văzut cât de important este sprijinul marii familii europene de centru-dreapta, din care PNL face parte. Admiterea în Spațiul Schengen tocmai a intrat pe ultima sută de metri!” a spus și premierul Nicolae Ciucă.
“Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluție a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spațiul Schengen. Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. Acest rezultat arată că aderarea țării noastre la spațiul Schengen este susținută de europarlamentari din toate colțurile Uniunii Europene și din toate grupurile politice proeuropene. Textul rezoluției menționează clar că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona Schengen de peste 11 ani. Spațiul Schengen și întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu țara noastră în interiorul spațiului de liberă circulație decât în afara lui. România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții: a primit peste 1 milion de refugiați din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală. În plus, țara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiații ucraineni și treceri sigure ale frontierei către alte state UE și Schengen, cum ar fi Ungaria”, a transmis și europarlamentarul hunedorean Sigfried  Mureșan.
”Rezoluţia, introdusă la cererea PSD şi sprijinită cu solidaritate de Grupul SD, solicită aderarea noastră urgentă la Schengen, neexistând absolut nicio justificare pentru o altă întârziere. 11 ani, toate criteriile îndeplinite şi modul în care românii au acționat la frontiera cu Ucraina, sunt motive suficiente pentru a pune capăt acestei discriminări! Hai cu Schengen!”a declarat și europarlamentarul Carmen Avram.
Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi.
Totodată, aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții în țara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va ști că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal. România a gestionat mereu cu responsabilitate granița externă a Uniunii, demonstrând constant că poate proteja cu succes teritoriul Uniunii și cetățenii săi, în linie cu standardele Schengen. Acest lucru a fost și mai evident după 24 februarie, când Rusia a început agresiunea militară împotriva Ucrainei, iar România a făcut multe eforturi pentru a gestiona efectiv granițele sale externe. Nivelul de pregătire al Bulgariei și al României în vederea aplicării integrale a acquis-ului Schengen a fost recunoscut în mai multe rânduri de către șefii de stat și de guvern reuniți în cadrul Consiliului, precum și de Comisie și Parlament, cel mai recent în Raportul Comisiei privind starea spațiului Schengen pentru 2022 și în Rezoluția Parlamentului din 8 iulie 2021 referitoare la Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen.
Decizia e, acum, în mâinile Consiliului European, reprezentat de șefii de stat și de guverne ale celor 27 de state membre UE, ceea ce înseamnă, că încă mai avem nevoie de dialog constant și implicare politică,  la cel mai înalt nivel. E o fereastră de oportunitate,  pe care România nu trebuie să o rateze.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share