Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Decorul interior – cum sa alegi parchetul sau pardoseala potrivită în funcție de nevoile tale

Pardoseala din lemn este plăcută din punct de vedere estetic, ușor de instalat și cuprinde modele de lemn natural care adaugă un element de căldură și bogăție aspectului general al casei. Deoarece parchetul din lemn este disponibil într-un număr mare de opțiuni, afla despre caracteristicile fiecărui tip de pardoseală din lemn pentru a face alegerea cea mai bună și potrivită casei tale.

Oficial Media - Decorul interior - cum sa alegi parchetul sau pardoseala potrivită în funcție de nevoile tale
Oficial Media – Decorul interior – cum sa alegi parchetul sau pardoseala potrivită în funcție de nevoile tale

Care sunt diferențele dintre tipurile de parchet?

  • Pardoseala laminată

Pardoseala laminată este un material sintetic de pardoseală care este fabricat prin fuziunea mai multor straturi, care include un miez HDF, un strat inferior rezistent la umiditate și o imagine fotografică a lemnului real cu un strat de protecție. Acest tip de pardoseală este foarte accesibil – reproduce aspectul lemnului real și este ușor de întreținut. Cu toate acestea, principalul dezavantaj al podelei din lemn laminat este că are o durată de viață limitată și se poate umfla în prezența umezelii. Odată ce pardoseala laminată este deteriorată, aceasta nu poate fi reparată și va trebui înlocuită.

  • Parchetul din lemn compus

Este foarte durabilă și oferă o bună rezistență la umiditate și zgârieturile produse de cei mici sau prin curățenie. Acest tip de pardoseală este prelucrată în fabrică cu lianți chimici și acoperită cu un strat protector. Avantaj este că are un strat superior de furnir din lemn real și poate fi șlefuit și lustruit periodic pentru a-și păstra aspectul. O alegere foarte comuna este parchetul dublu stratificat din stejar pentru aspectul lui estetic și designul său. Prin urmare, podeaua din lemn compus este o alternativă excelentă fiind ușor de întreținut și mai ieftină decât cea din lemn masiv folosită pentru case. Aceasta se poate găsit în magazine precum Valprestparchet.ro și alte magazine specializate.

  • Plăcile de pardoseală din lemn masiv

Plăcile de pardoseală din lemn masiv sunt alcătuite dintr-o singură bucată de lemn cu o grosime de 18 până la 20 mm. Are un aspect clasic care nu se demodează niciodată, este de lungă durată și poate fi șlefuit și lustruit periodic pentru a-și reda aspectul original. Dezavantajul este că este foarte scump, are tendința de a se umfla în condiții umede și de a se micșora în condiții uscate. Unele dintre cele mai populare specii de lemn care sunt folosite pentru podelele din lemn de esență tare includ stejar, arțar, cireș, nuc și mahon.

  • Pardoseala din bambus

Bambusul este un material extrem de durabil, deoarece crește mult mai repede decât copacii din lemn de esență tare. Scândurile de podea din bambus sunt fabricate prin comprimarea fibrelor de bambus la temperaturi și presiune ridicate. Acest material este în mod natural rezistent la umiditate, astfel încât inhibă creșterea mucegaiului. Deși bambusul este o formă de iarbă, bambușii mai mari sunt cunoscuți ca arbori de bambus datorită aspectului lor asemănător copacului.

  • Podeaua din plută

Acesta este realizat din scoarța stejarului de plută și este fabricat sub formă de plăci multistratificate. Stratul inferior este format din plută comprimată, stratul mijlociu este realizat cu plăci de fibre MDF sau HDF, iar partea superioară este realizată cu plută de bună calitate. Acest material de pardoseală lasă o moale sub picioare, oferă o bună izolare termică și fonică și este un material antimicrobian natural care este rezistent la mucegai, ciuperci și alți agenți patogeni. De asemenea, pardoseala din plută este ecologică, extrem de durabilă și este biodegradabilă.

Alege pardoseala în funcție de nevoile tale și bugetul alocat pentru amenajarea căminului, dar nu uita sa te gândești și la sustenabilitate. Variantele de mijloc precum parchetul dublu stratificat poate fi o alternativă considerabilă atunci când nu vrei să aloci o sumă extrem de mare pe pardoseală, dar vrei să o întreți ușor.

Sursă foto: unsplash.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share