Defecțiunea tehnică a întrerupt slujba ÎNALTULUI TEODOSIE

Slujba oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie cu ocazia Zilei Marinei a fost întreruptă de organizatori după un decalaj în program.

Slujba lui ÎPS Teodosie a fost scurtată forțat, după ce președintele Klaus Iohannis a întârziat câteva minute.

„Eu am crezut că e o problemă tehnică. Încă mă pregăteam să rostesc rugăciunea să strig din răsputeri ca și cum aș fi avut microfon să audă toată lumea. Ne-am terminat rugăciunea încet, n-am lăsat rugăciunea neterminată, dar n-au ascultat-o militarii şi cei care ne-au urmărit în direct. Cred că au fost foarte derutați și triști. Esența slujbei era rugăciunea la care nu s-a mai dat voie. Niciodată n-a fost așa ceva. Am un mesaj de compătimire pentru că era rânduiala bisericii şi a lui Dumnezeu și a fost sfidat Dumnezeu și marinarii. Gestul ăsta e atât de absurd, că nu merită comentat. Să-l comenteze cei ce au făcut această blocare, această întrerupere dacă au ce să comenteze. Eu nu lipsesc niciodată de la aceste ceremonii, dar niciodată n-a existat asemenea întrerupere bruscă, voită. Mi-e milă de ce o să pățească aceia care au întrerupt slujba. Nu, nu are calificare. Eu mi-am dus rugăciunile la capăt. Trebuie să mă rog și pentru cei ce erau acolo și pentru cei ce au întrerupt. De asta îi compătimesc că și ei sunt ai noștri, dar sau îndărătnici şi îmi e milă de ce o să pățească. Odată un polițist tot așa m-a întrerupt și a fost o obraznic și a venit personal să-şi ceară iertare că totul îi mergea pe dos. Mi-au spus 17 minute și trecuseră numai 10. Domnul ministru al Apărării când m-a întâmpinat mi-a spus că avem 17 minute, ori dacă vom cronometra vedem că nu sunt 17 minute”, a spus ÎPS Teodosie la Antena 3.

În acest context, Arhiepiscopia Tomisului cere explicații oficiale Ministerului Apărării și Administrației Prezidențiale pentru a afla de ce slujba de Ziua Marinei nu a fost dusă la bun sfârșit.

Răspunsul nu a întârziat să apară și iată ce răspund organizatorii printr-un comunicat  sec: ”Statul Major al Forțelor Navale, în calitate de instituție organizatoare a ceremoniei de luni, 15 august, din Portul militar Constanța, regretă situația creată pe timpul oficierii serviciului religios. Întreruperea amplificării sunetului pe timpul acestui moment a fost cauzată de o defecțiune tehnică a circuitului audio. Din nefericire, această avarie nu a putut fi sesizată și comunicată în timp util prezentatorilor ceremoniei. Aceștia nu aveau legătură vizuală cu locul de oficiere, interpretând întreruperea sunetului drept încheierea serviciului religios și au introdus următorul moment din ceremonial. Conducerea Statului Major al Forțelor Navale va transmite, în cel mai scurt timp, către Arhiepiscopia Tomisului o informare oficială cu privire la cele întâmplate și exprimă încă o dată regrete pentru eroarea de comunicare survenită între personalul tehnic care a asigurat desfășurarea ceremoniei.”

”Zici că chestia aia cu statul paralel se adeverește, în sensul că statul e paralel cu cetățenii săi, nu îi bagă în seamă. Ciocu-mic noi suntem la putere, s-a spus o dată, acum ne-au tăiat și microfonul. Nu ni se pare o chestiune de demnitatea și onoarea Armatei Române, care își pune pe frontispiciu patrie și onoare. Păi, unde e onoarea, în cazul de față? Noi avem preoți militari care sunt în cadrul structurilor Forțelor Navale. Am încercat să lămurim problema. Am zis hai, domne, să n-ajungem la chestiunea asta, să uită o țară întreagă la noi cum armata taie microfonul unui ierarh al bisericii. Ce înseamnă treaba asta? Niște scuze, o explicație cât de măruntă, noi putem înțelege. Nu e nicio problemă, toți greșim. Hristos însuși spune de la început că n-a venit să ne condamne, a venit să ne ierte, să ne îndrepte. Adică,  încă suntem în ceasul a 12-lea să înțelegem și noi ce se întâmplă, de unde această atitudine, pur şi simplu de-a dat cu flit, ca să-l citez pe domnul președinte, că el a mai spus odată că credincioșilor li s-a dat cu fit. După ce a avut loc întreruperea de microfon, soldaților li s-a spus acoperiți. Înainte de serviciul religios se spune descoperiți, semn că trebuie să înceapă serviciu religios și li s-a spus acoperiți semnul clar că s-a considerat că din punctul lor de vedere s-a încheiat. Adică n-a fost o eroare tehnică, hai să fim, să nu fim copii, că nu e vorba de o eroare tehnică”, a spus preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisul,  după scandalul de la Ziua Marină, completează colegii de la A3.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share