Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Carmen Holban- de ce este importantă Legea Vaccinării

Doamna deputat PSD Carmen Holban face parte din Comisia pentru sănătate și familie din cadrul Parlamentului României. Până în prezent a inițiat 10 propuneri legislative din care una a fost promulgata ca lege și se referă la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În cea mai recentă întâlnire media pe care am avut-o cu domnia sa, am discutat depre proiectul de lege al vaccinării și importanța acestuia pentru populație. Deși a creat foarte multe controverse, legea vaccinării se dorește a fi un cadru legal de stabilitate, mai ales în rândul părinților care încă sunt debusolați în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Legea va intră în vigoare la data de 1 Ianuarie 2019.

Oficial Media: Doamna deputat, de ce este necesar ca vaccinarea să fie obligatorie?

Carmen Holban: Legea vaccinării este importantă pentru că înregistrează un moment vital în ceea ce privește sănătatea omului. Dintotdeauna vaccinarea a fost privită ca un act medical serios. Astăzi au apărut voci prin care vacinarea este văzută ca un act medical de care nu este nevoie. Având în vedere că aceste boli sunt provocate de viruși, și sunt contagioase, orice copil are dreptul de a fi protejat împotriva poliomielitei, rujeolei, hepatitei B, etc. sau împotriva decesului. Părintele nu are dreptul să-i suprime acest drept fundamental al copilului. Nevaccinarea copiilor poate conduce la epidemii care nu îi afectează doar pe copiii nevacinați. Viruși pot dezvolta tulpini noi care rezistă la vaccinurile administrate celoralți copii. În România, gradul de vaccinare al copiilor este mult mai scăzut decât în alte state din UE unde vaccinarea nu este obligatorie. Nu există o educație civică semnificativă în România în acest domeniu. Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia- sunt state cu vaccinare obligatorie. În Austria nu se acordă ajutoare sociale părinților care refuză vaccinarea.

Oficial Media: Dar ce părere aveți despre lozinca acelei mame ”Nu statul ne crește copiii, nu statul ne naște copiii. Și atunci nu statul are dreptul să hotărască dacă ne vaccinăm copiii sau nu” ?

Carmen Holban: Da, mi-a plăcut deviza mamei. Nu statul îi crește, ci educația cea mai bună pe care o primește de la părinți, dar nu statul îmbolnăvește copilul. Virusul nu este al statului, el vine și atacă copilul respectiv, acesta se îmbolnăvește și atunci părintele ce face? Plus că se pot crea epidemii, asta înseamnă că afectăm și copiii altora. De aceea este bine să se facă vaccinarea. Sunt sigură că doamna repectivă, care a spus această lozincă adevărată, este la rândul ei o persoană vaccinată.

Citiți aici proiectul integral al LEGII VACCINĂRII

Ofcial Media: Ne puteti spune câteva precizări din noua lege despre obligația părinților de a-și vaccina copiii și ce procent de vaccinare are România în prezent?

Carmen Holban: Părinții au obligația de a prezenta copilul la medicul de familie pentru realizarea vaccinurilor obligatorii (cele incluse în Calendarul Național de Vaccinare)-art.68. În prezent 85% din populația României a fost vaccinată, iar în Dâmbovița procentul de vaccinare este tot de 85%, județul situându-se pe locul V la nivel național. Este important ca întreaga opinie publică să fie informată și să înțeleagă semnificația reală a legii vaccinării și modificările profunde pe care ea le aduce. Anual prin vaccinarea împotriva bolilor prevenibile, putem salva mii de vieți și putem preveni suferințe inutile. Rujeola, oreionul, poliomielita, hepatita B, tusea convulsivă, difteria, tetanosul sunt boli împotriva cărora ne putem proteja familiile și putem limita riscurile de îmbolnăvire pentru formele grave în cazul unor boli precum tuberculoza, sunt informații pe care ministrul sănătății, Florian Bodog le-a adus de asemenea în atenția publică.

Oficial Media: Care ar fi principalele acțiuni și măsuri vitale pe care le prevede Legea vaccinării?

Carmen Holban: Cu siguranță cele mai importante sunt: asigurarea stocurilor de vaccinuri în caz de epidemie, asigurarea unui buget dedicat pentru intervențiile în caz de urgență, pregătirea personalului pentru intervenție, stabilirea procedurilor standard de vaccinare pentru situațiile de urgență, realizarea evidenței copiilor eligibili de vaccinare.

Oficial Media: Cum vedeți în viitor debirocratizarea sistemului de sănătate, cea de care ne lovim în permanență?

Carmen Holban: Voi preciza aici, ultimele informații pe care președintele CNAS, Marian Burcea le-a declarat. ”CNAS împreună cu Ministerul Sănătății, sub autoritatea prim ministrului Mihai Tudose, acționează continuu pentru eliminarea biocrației. Pentru crearea unui sistem de sănătate modern și performant, adaptat nevoilor populației din România, cadrul de reglementare dn domeniu trebuie consolidat și raționalizat, fiind necesară și adoptarea unei noi legi a sănătății, în conformitate cu programul de guvernare.”

Citește și: Deputat Carmen Holban- precizări cu privire la vizita ministrului sănătății în județul Dâmbovița

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share