Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Carmen Holban: ”Investiția în cadrele didactice este esențială progresului în Educație”

Deputat Carmen Holban face parte din Circumscripția electorală cu numărul 16 a grupului parlamentar PSD din Dâmbovița. Domnia sa activează în Comisia pentru Sănătate și Familie, iar până în prezent a inițiat 13 propuneri legislative, dintre care una promulgată ca lege și se referă la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Carmen Holban a participat ieri la Conferința de lansare a proiectului strategic „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED) al cărui obiectiv este abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, șefi ai inspectoratelor școlare județene și directori ai caselor corpului didactic (CCD), cadre didactice, reprezentanți ai partenerilor sociali.

”Mă simt onorată să particip la Conferința de lansare a proiectului strategic “Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”, organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației. Este important ca următoarele generații să primească un nivel de instruire și formare adaptat necesităților actuale, fapt pentru care investiția în cadrele didactice este esențială progresului în Educație!” a declarat Carmen Holban, deputat PSD în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie.

La eveniment au fost prezenți și ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, precum și ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, pentru a semna contractul de finanțare privind derularea CRED.

Pentru a asigura acoperire națională, CRED beneficiază de un parteneriat activ la nivel local: 3 inspectorate școlare județene (Bihor, Iași și București) și 8 Case ale Corpului Didactic (Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman și Timiș). Proiectul se va derula în perioada 2017-2021 și are un buget de până la 42 milioane de euro.

Context

In cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED) se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învățământul primar si 40.000 din învățământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competențe-cheie, în acord cu noul curriculum. În același timp se urmărește formarea profesorilor în contextul adaptării activităților de învățare la nevoile specifice ale fiecărui elev, în special ale celor aflați în risc de abandon școlar.

În acest sens, vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate județele și în Capitală, care vor beneficia de 330.000 ore de formare la nivel național, implicând aportul a 900 de formatori. Se vor acorda subvenții de 600 de lei pentru toți cei 55.000 de participanți la cursurile de formare și 150 de premii pentru cadrele didactice autoare de bune practici. De asemenea, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă on-line de e-learning.

În primele luni ale proiectului va fi facilitată în rândul decidenților și partenerilor educaționali abordarea curriculară unitară și coerentă, centrată pe competențe, cu scopul de a asigura oportunități egale pentru elevii aparținând grupurilor dezavantajate, inclusiv pentru cei reintegrați în programe de tip „A doua șansă”. Totodată, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative si motivationale, pentru cel puțin 2.500 de elevi.

Realizarea de cercetări și studii tematice privind aplicarea noului curriculum din perspectiva dezvoltării competențelor-cheie, între care și documentul de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național”, precum și sprijinirea elevilor care aparțin grupurilor vulnerabile, sunt alte obiective importante ale CRED. Bugetul alocat este de 196.586.777 lei prin finanțare din fonduri europene (POCU).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share