Deputat Carmen Holban: PSD propune facilități fiscale pentru firmele și salariații afectați de pandemia COVID 19

Deputatul PSD Dâmbovița, Georgeta-Carmen Holban: „PSD propune facilități fiscale angajatorilor și angajaţilor pentru susţinerea sectoarelor economice afectate de criza coronavirusului” 

Partidul Social Democrat a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților un proiect de lege pentru acordarea unor facilități fiscale, precum și amânarea și reeșalonarea plăților acordate companiilor și angajaților acestora.

 

Propunerea legislativă urmăreşte acordarea de sprijin angajatorilor și angajaţilor pentru susţinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activităţii, în urma implementării măsurilor presupuse de decretarea stării de urgență. Prin acest demers, dorim acordarea, la cerere, contribuabililor a unor facilități care constau în amânarea, în anumite condiţii, a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. De asemenea, pentru a veni în sprijinul românilor, în această perioadă PSD a propus şi amânarea plăţii serviciilor de utilităţi, pentru o perioadă de 3 luni.

După cum se știe, preşedintele României a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul tării, prin Decretul nr. 195 din 16 martie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile.

Decretarea stării de urgenţă este rezultatul pandemiei determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivel global şi, în special, la nivelul teritoriului statului român. În România, răspândirea virusului Covid-19 a evoluat rapid, actualmente fiind peste 900 de persoane infectate. Pentru stoparea răspândirii virusului, s-au luat o serie de măsuri excepţionale: suspendarea activităţii cu publicul a majorităţii instituţiilor publice; suspendarea activităţii de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei; suspendarea tuturor activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise, etc.

Proiectul de lege depus la Parlament de PSD are în vedere situaţia financiară dificilă în care se află multe gospodării din România din cauza epidemiei de coronavirus. Astfel, Institutul Naţional de Statistică arată că lipsa resurselor financiare a determinat ca o mare parte a gospodăriilor (39,8% din total, 43,7% din mediul urban şi 36,3% din gospodăriile din mediul rural) să nu poată plăti la timp pentru consumul utilităţilor.

Inițiativa legislativă mai are în vedere, în egală măsură, deficitul de lichiditate cu care se confruntă companiile din România şi ponderea ridicată a cheltuielilor cu utilităţile în total cheltuieli.

Am constatat reducerea abruptă a activităţii economice şi a încasărilor la nivelul companiilor din sectoarele economice afectate, golurile de lichiditate, ponderea mare a cheltuielilor cu contribuţiile sociale în totalul cheltuielilor, mai ales la nivelul IMM-urilor.

Consider că se impune stimularea companiilor, astfel încât ele să păstreze cât mai multe locuri de muncă în această perioadă economică dificilă, pentru a putea diminua impactul negativ asupra ocupării, la nivel economic şi social.

Îmi exprim încrederea că legea propusă de PSD va fi dezbătută în regim de urgență de Parlament, în cel mai scurt timp posibil, pentru ca românii să poată suporta cât mai ușor efectele dezastruoase ale acestor vremuri grele, atât salariații, cât și patronii.

Deputat PSD Dâmbovița,

Georgeta-Carmen HOLBAN

 

Comunicat de presă

Distribuie acest articol Oficial Media
Share