Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Deputat Carmen Holban: România este o țară a cărei guvernare este scăpată de sub control

Deputat PSD Dâmbovița, Carmen Holban, a vorbit astăzi, în conferința de presă, despre un Guvern care este ”incapabil” să conducă în favoarea poporului, să pună la punct cele mai importante proiecte cum ar fi Legea bugetului de stat pentru acest an, programul de vaccinare sau cel de redresare economică. Liderul PSD mai susține că suntem pe marginea unei crize economice și sociale pe care se pare că nimeni nu o gestionează.

Declarații pe larg din conferința de presă:

”România are „guvernul meu” și „majoritatea mea parlamentară”, țara este împinsă pe marginea prăpastiei. Cabinetul care gestionează vistieria statului, adică banii rezultați din contribuția fiecăruia dintre noi, nu are soluții pentru niciuna dintre prioritățile stringente ale începutului noului an.
Guvernul dreptei unite se dovedește incapabil să definitiveze Legea bugetului de stat pentru acest an, programul de vaccinare este un eșec, în ciuda lăudăroșeniilor deșănțate care apar în spațiul public, iar programul de redresare economică este sublim, dar lipsește cu desăvârșire.
Toate aceste realități anticipează un viitor sumbru al țării în următoarea perioadă, mai ales că pericolul adâncirii crizei economice și sociale generată de pandemie este uriaș. România a ajuns, de fapt și de drept, o țară neguvernată!

Deputat Carmen Holban: Situația dezastruoasă a bugetului pentru anul 2021

Bugetul de stat pentru acest an nu este finalizat din cauza neînțelegerilor dintre partidele coaliției de guvernământ, care nu se pun de acord cu sumele distribuite ministerelor. Mai mult, deficitul bugetar pentru anul trecut este de 101,92 miliarde lei, adică 9,79% din PIB, mult mai mare decât cel de 7% angajat de guvern în fața Comisiei Europene.

De asemenea, România riscă să piardă 30,4 miliarde de euro, bani europeni destinați Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), întocmit de fostul guvern Orban, cu actualul premier în acea vreme ministru al Finanțelor, care a fost respins de Comisia Europeană.

Despre bugetul pe anul în curs nu ni se spune mare lucru, astfel încât s-ar putea să vină primăvara și țara să nu aibă buget, ceea ce ar fi incredibil. Acest fapt are repercusiuni nefaste pentru toate comunitățile, mai ales pentru localitățile din zona rurală, care dispun în prezent doar de sumele necesare cheltuielilor curente, de avarie, în niciun caz de bani pentru dezvoltare și investiții, așa cum promiteau guvernanții că vor „dezvolta” România.

În aceste condiții, pericolul ca majoritatea unităților administrativ teritoriale să intre în incapacitate de plată este iminent. Dacă nu avem buget, avem în schimb ordonanțe de urgență care plafonează salarii, iar despre majorarea salariului minim nici nu se pune problema pentru reprezentanții Guvernului, aspect ce încalcă flagrant legile în vigoare! Creșterea salariului minim, legiferată de PSD, ar fi în măsură să diminueze efectele dezastruoase ale pandemiei asupra populației și, totodată, ar încuraja puterea de cumpărare și relansarea economiei. Din păcate, din ceea ce se observă, executivul de dreapta nu are niciun gând de a ajuta oamenii să treacă cu bine peste actuala perioadă dificilă.

În ceea ce privește pensia minimă,

PSD solicită să fie majorată în acest an de la 800 la 1.000 de lei, deoarece este total anormal ca nici punctul de pensie să nu fie majorat, așa cum scrie în lege, și nici pensia minimă. PSD susține că este posibil acest lucru prin creșterea încasărilor din contribuțiile sociale, din mărirea veniturilor PFA și recuperarea arieratelor.
În schimb, bugetul alternativă propus de PSD este mai puțin optimist decât cel al guvernării Cîțu, dar ancorat în realitate. Cu acest buget PSD ar reuși să repornească economia, să facă investiții, să crească numărul salariaților, să majoreze potrivit legii salariile și pensiile și, simultan, să reducă deficitul bugetar. Toate acestea ar fi posibile deoarece, spre deosebire de PNL și aliații săi de dreapta, PSD ține cu oamenii, nu cu grupurile obscure de interese ale clientelei politice

Guvernul Cîțu intenționează să proiecteze un buget bazat pe un PIB de 1117 miliarde de lei,

o creștere economică de 4,3% și un deficit bugetar de 7-7,2% din PIB, arată puținele informații publice în acest sens. În varianta PSD, bugetul este construit pe un PIB de 1118,5 lei, o creștere economică mai realistă, de 4%, și un deficit de 7,26%.
Diferența dintre simulacrul de buget propus de executiv și cel al PSD este dată de evaluarea priorităților, deoarece noi dorim în mod evident susținerea economiei și a populației, dezvoltare nu austeritate, creșterea salariului minim și angajarea fondurilor europene de care dispune România.

Nu în ultimul rând, PSD susține acordarea unor bugete mai mari sectoarelor esențiale, cu 30% mai mult pentru sănătate și cu 18% mai mult pentru educație și investiții, față de ceea ce propun guvernanții. De asemenea sustinem cresterea pensiei minime. Dacă în 2019 a fost 704 lei, în 2020 – 800 lei, în 2021 să se ajungă la 1000 lei.

Consider că este esențial ca bugetul sănătății să fie cât de cât acceptabil în această perioadă grea a pandemiei,

iar în acest sens PSD are ca obiective accesul echitabil la sănătate al tuturor românilor, reducerea transmiterii virusului SARS-COV2, reconstrucția sistemului public de sănătate, precum și implementarea de noi programe prioritare de sănătate. Pentru a combate eficient pandemia și a reduce efectele nefaste ale acesteia, PSD propune un buget dedicat în valoare de 4 miliarde lei.

De asemenea, în vederea întăririi sistemului de sănătate, considerăm că am avea nevoie în acest an de investiții în valoare de 1,2 miliarde euro, astfel încât să creștem capacitatea de sustenabilitate, calitatea serviciilor medicale, dar și pentru a preveni evenimentele nedorite din ultima perioadă, precum incendiile de la Spitalul Piatra Neamț, și, recent, de la Institutul „Matei Balș”, soldate cu pierderi de vieți omenești nevinovate.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3989966914348334&id=189621847716212

Distribuie acest articol Oficial Media
Share