Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deputat Dumitru Lupescu: “Dreptul la mediu sănătos” nu este facultativ!

Deputat Dumitru Lupescu: ”Azi in plenul Camerei Deputatilor am prezentat declaratia politica cu titlul << Art. 35 din Constituția României – “Dreptul la mediu sănătos” nu este facultativ! >>.
Se refera la disconfortul creat prin procesul de productie al operatorului economic din Parcul Industrial Priboiu,  care afecteaza olfactiv comunitatile respective din zona Vulcana Pandele, Vulcana-Bai si Sotânga, cu emanațiile mirosurilor greu de suportat.
Deputat Dumitru Lupescu

Declarație politică

Art. 35 din Constituția României – “Dreptul la mediu sănătos“ nu este facultativ! Iresponsabilitatea aleșilor locali și reprezentanților statului din județul Dâmbovița față de sănătatea publică a cetățenilor din zona Vulcana Pandele, Vulcana-Băi și Șotânga

La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, continuă să fie spulberate speranțele multor cetățeni din zona Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Priboiu, Brănești, Șotânga într-o viață sănătoasă, în deplin respect al structurilor statului român și aleșilor dâmbovițeni față de sănătatea publică din acea zonă. 

Citește și: Deputat Dumitru Lupescu – USR: Gest caritabil pentru copii 

Astfel, în acea dorință neînțeleasă a reprezentanților și aleșilor din Consiliul Județean Dâmbovița de a se zice că lucrează pentru oamenii din zonă și pentru interesele acestora, în anul 2013 a fost aprobată amplasarea în Parcul Industrial Priboiu din comuna Brănești, județul Dâmbovița a  unui operator economic privat care să desfășoare activități de prelucrare a materialelor naturale pentru industria alimentară.

Prin cunoscuta metodă de preluare a activelor de la o societate la alta si modificare/completare a profilului activității, după cinci ani de la constituirea dreptului de folosință asupra terenului, din anul 2018 activitatea de producție s-a diversificat, devenind una de prelucrare si conservare a cărnii – cod CAEN 1011, fabricarea produselor farmaceutice de bază (și cu extracție heparină) – cod CAEN 2110 și colectarea apelor uzate – cod CAEN 3700.

Până aici toate ar fi fost bune.

Dar…mai ales din 2016, viața riveranilor zonei industriale respective a devenit un calvar, prin suportarea unor mirosuri pestilențiale persistente, greu de suportat și care afectează sănătatea publică.

Cu toate acestea, structurile de mediu și sănătate publică (Gardă de Mediu, Agenția de Protecția Mediului, D.S.P.) se adăpostesc înapoia unor “avize integrate de mediu“ și analize de “determinare a concentrației de miros prin olfactometrie dinamică“ date din birouri, implicit făcute de laborator angajat de poluator și nu de o entitate independentă, a unor ședințe de dezbateri publice în UAT de care aparține agentul economic și nu în cele afectate de mirosuri.

Cetățenii au protestat în scris și fizic, au adunat semnături de susținere a demersurilor lor  pentru o viață sănătoasă, dar parcă au vorbit cu surzii.

În sensul celor de mai sus, m-am implicat în ascultarea doleanțelor cetățenilor, mai ales a celor din Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Șotânga și am intervenit cu scrisori de sesizare a situației către Consiliul Județean și toate structurilor de mediu abilitate.

Consiliul Județean Dâmbovița ca proprietar al terenului dat în administrarea SC Parc Industrial Priboiu se spală pe mâini și afirmă că are competențe numai în acordul de închiriere/concesiune a imobilelor, fără a avea atribuții de autorizarea realizării investițiilor.

Structurile județene de mediu afirmă că nu sunt depășiri a noxelor. Nu se măsoară/iau în calcul mirosurile pestilențiale emanate în procesul de producție.

 Deci, fiecare poate să facă ce vrea… Cinism cu acte în regulă!

Partidul Uniunea Salvați România a depus în Parlament un proiect de lege (Pl-x 478/2018) – așa numita “Lege a mirosurilor” care poate reglementa și acest aspect, cu responsabilități și etape clare de parcurs. Senatul României l-a adoptat încă de acum un an, în ședința din 19 septembrie 2018. De ce nu se vrea să existe o asemenea reglementare? Proiectul “zace“ în comisiile de administrație publică, de mediu și de industrii din Camera Deputaților! Într-un an de zile abia a primit un aviz – de la comisia juridică!

Interesele economice și zonal-europene sunt mai presus de viața cetățenilor români?

Soluții ?

Au trecut 3 ani de când cetățenii din zona Priboiu semnalează viața de calvar.

Iar acum pe agenda Consiliului Judetean Dambovița se află din iulie a.c. un proiect de hotărâre care să dea dreptul de superficie pentru 49 de ani unui alt operator economic ca în aceeași zonă industrială să fie amplasate pe un teren de 2.000 mp, o platformă cu un incinerator și un depozit frigorific pentru tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase. Iar pericol pentru poluare și atentat la sănătatea publică?

De ce?

Pentru cele 8 locuri de muncă declarate a fi disponibile la inceperea activității?

Cine să poată rezolva doleanțele cetățenilor din zona Vulcana Pandele, Vulcana Băi și Șotânga?

Numai noi îi putem ajuta! Mai ales TOȚI deputații de Dâmbovița!

Nu vrem ca județul Dâmbovița să ajungă gunoierul național și european!

Vă solicit atenția stimați colegi, rugându-vă să fiți de acord cu intrarea grabnică pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a “Legii mirosurilor”-Pl-x 478/2018, care poate reglementa și acest aspect, cu responsabilități și etape clare de parcurs.

Cu convingerea că veți cumpăni cu mare atenție asupra acestor subiecte, vă rog stimați colegi să primiți expresia deplinei mele considerații.

Dumitru Lupescu,

Deputat USR in Circumscripția Electorală nr. 16 Dâmbovița

Distribuie acest articol Oficial Media
Share