Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Deputat PSD, Carmen Holban – Ziua națională de luptă împotriva cancerului de sân

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa informării asupra acestei maladii, dar și a faptului că această boală pote fi invinsă cu ajutorul programelor preventive.

Deputat PSD, Carmen Holban, transmite un mesaj pentru a atrage atenția asupra cancerului la sân care afectează grav viețile tuturor celor care au fost parte unei asemenea probleme de sănătate.

”În calitate de membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, voi acționa activ pentru îmbunătățirea cadrului legislativ necesar femeilor care suferă de această boală, pentru ca drepturile lor să fie respectate și să aibă șanse maximale de a învinge afecțiunea!
Avem datoria să fim responsabile și să luptăm împreună pentru rezolvarea problemelor de sănătate ale femeilor!
Celebrarea acestei zile în România are menirea de a încuraja clasa politică, cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce pot face românii pentru a preveni cancerul de sân.
Ziua de Luptă împotriva Cancerului de Sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară astăzi acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz, etc., menite să le amintească femeilor că prin prevenție și efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea.”
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume

Ministerul Sănătății consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continua și consecventăîn domeniul oncologic. Au fost făcuți pași importanți, dar trebuie să se conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii si îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare și tratament oncologic.

Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro.

În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

Este prevăzut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate)din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share