Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DGASPC Dâmbovița, proiecte importante pentru reabilitarea centrelor sociale

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, precizări făcute de Ionela Sandu, director general, în cadrul conferinței de presă. Declarații optimiste despre modul în care atât Consiliul Județean Dâmbovița, cât și DGASPC Dâmbovița s-au implicat în proiecte care să aducă o viață mai bună beneficiarilor. 

”În primul rând, punctăm faptul că începând cu data de 03.01.2022, s-au înființat două centre la Țuicani, în subordinea DGASPC Dâmbovița. Mai exact, Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Țuicani a fost preluat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, în baza Hotărârii nr. 373/ 21.10.2021 și au fost înființate Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Țuicani și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Țuicani, fiecare cu capacitate de 50 de locuri, aliniate la standardele minime de calitate (stabilite prin Ordinul nr. 82/2019, anexa 1), condiții obligatorii pentru obținerea licenței de funcționare. Din luna iulie 2022, cele două centre de la Țuicani sunt servicii acreditate în conformitate cu prevederile legislative privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale!

Astfel că, s-a intrat în normalitate și la Țuicani, iar beneficiarii de acolo au avut parte de diverse aventuri anul acesta: au mers pentru prima dată la Grădina Zoologică și în Parcul Chindia, au fost pentru prima dată într-o tabără și chiar au pregătit propriul lor spectacol de sărbători, pe care abia așteptăm să îl vedem în următoarele zile. A fost greu să le punem pe toate în ordine, dar nu imposibil. Spun cu mândrie că suntem o echipă, care face față oricărei situații și sperăm că acest lucru se vede și în exterior.

  1. Al doilea subiect pe care îl aducem în atenția dumneavoastră este referitor la atragerea de fonduri prin proiecte sociale. Am obținut finanțarea necesară pentru susținerea cheltuielilor de investiții și reparații capitale ale tuturor centrelor de zi și rezidențiale destinate adulților din județ.

Din cele 37 servicii sociale de tip rezidențial și de zi care au obținut finanțarea la nivel  național, 16 sunt în subordinea DGASPC Dâmbovița. Acestea vor fi dotate cu echipamente moderne, astfel încât condițiile de găzduire și de recuperare pentru adulții cu dizabilități din sistemul de protecție socială să fie îmbunătățite substanțial. Sumele vor fi acordate în tranșe, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, pe măsură ce sunt efectuate lucrările de investiții.

Valoarea asigurată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform Ordinului nr. 1037/28.06.2022, este de 787.060 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița fiind de 10% din totalul finanțării primite. De asemenea, instituția va asigura cheltuielile ulterioare de funcționare și de păstrare a destinației sociale a obiectivului pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data semnării procesului verbal de recepție, la terminarea lucrărilor de investiții finanțate de Minister.

Vorbim despre un alt pas important pentru modernizarea serviciilor sociale. Imaginea de ”acasă” este mult mai aproapiată de peisajul de care suntem obișnuiți să ne bucurăm fiecare dintre noi.

  1. De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, a obţinut finanţarea pentru Proiectul “O şansă la o nouă viaţă!”. Valoarea finanţării nerambursabile este de 1 404 370 lei, bani acordaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, la care se adaugă contribuţia proprie, în valoare de 169 930 lei, asigurată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Prin acest proiect se urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice și realizarea tranziției către alternative de tip familial, care promovează integrarea și participarea socială a acestora, prin dezvoltarea infrastructurii serviciilor sociale, oferite la nivelul județului Dâmbovița de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Prin acest proiect, vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată: Locuința maxim protejată Luca și Locuința maxim protejată Matei, care vor fi organizate şi dotate conform standardelor minime de calitate și vor funcționa în structura instituţiei.

Grupul țintă este reprezentat de 20 persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, în prezent, în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani. Fiecare locuință maxim protejată va fi compusă din 5 dormitoare cu o suprafață de minimum 12 m2, o cameră de zi, o bucătărie cu spaţiu destinat servirii mesei şi 3 băi.

Totodată, mai avem 4 proiecte depuse prin PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Prin acestea vom dota centrele de zi pentru adulți. La începutul anului 2023 vom afla dacă sunt aprobate.

  1. Profit de faptul că ne-am întâlnit acum pentru a face din nou anunțul către cei care își doresc un loc de muncă la domiciliu. Pot deveni asistenți personali profesioniști ai adulților cu dizabilități, instituționalizați în centrele rezidențiale, aflate în subordinea DGASPC Dâmbovița. Cei interesați pot beneficia de diverse avantaje și vor urma și un curs de formare, pentru a ști cum să se comporte și cum să îngrijească persoana cu dizabilități. Cursul va fi organizat de specialiști din cadrul instituției, atunci când se va forma o grupă de oameni generoși, care își deschid ușile locuințelor, dar și sufletele, pentru adulții cu handicap grav sau accentuat din sistemul de protecție socială.

De asemenea, și asistenții maternali profesioniști care au în îngrijire copii cu dizabilități pot opta să devină asistenți personali profesioniști pentru copiii cu dizabilități care trec de pragul maturității. După 6 luni de la exprimarea opțiunii trebuie să urmeze cursurile de calificare sau etapele procesului de evaluare și certificare a competențelor profesionale ca asistent personal profesionist, finalizate cu certificat de calificare sau, după caz, cu certificat de competențe profesionale.

  1. Începând cu data de 1 octombrie, serviciile sociale de tip rezidențial pentru copii din subordinea DGASPC au fost reorganizate în conformitate cu modificările Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. S-au înființat case de tip familial, astfel încât copiii să crească într-o atmosferă familială.

 6. În această perioadă, noi avem propriul basm la DGASPC Dâmbovița, așa cum ne place să spunem. Am amenajat decorul cu temtica specifică pentru a aduce bucurie celor din jur. Vrem ca acest sediu să fie primitor, în mod special pentru copii. Din păcate, cei care ajung în sistemul de protecție, vin în urma unor traume profunde, astfel că încercăm să le aducem mici bucurii încă de la primul pas în DGASPC. În data de 16 decembrie, în basm va interveni și Moș Crăciun, dar și diverși colindători, atât din sistem, cât și invitați care doresc să ne fie alături. Scriem povești la DGASPC Dâmbovița și ne dorim ca toate să aibă final fericit. Pentu aceste finaluri fericite avem nevoie de toți cei din jur. Facem apel la generozitate, dar și la toleranță. Niciun copil nu se naște rău și niciun copil nu ar trebui să plătească pentru greșelile părinților. Vă rugăm pe toți, copii, părinți, bunici, profesori, OAMENI, să fim cu toții mai răbdători, mai înțelegători și mai buni și, în mod special, să renunțăm la etichete. Copiii din sistem sunt etichetați, iar aceste etichete sunt extrem de apăsătoare pe sufletele lor, care au oricum răni adânci.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share