Concert de poezie cantata in Capitala absoluta a Romaniei
Dupa concertul din cadrul evenimentului organizat de Asociatia Literata, joi 31 iulie, sub conducerea lui Catalin Constantin Dumitru, Trupa Arhaic si scriitoarea Ela Nicolau au fost oaspetii Cetatii de Scaun timp de trei zile, directorul general al Grupului Media Singur, Stefan Doru Dancus fiindu-le gazda si ghid prin Targovistea celor 33 de voievozi.
L-am rugat pe domnul Nicolae Dobos, fondatorul Trupei Arhaic sa ne ofere un interviu despre istoricul trupei si despre modul in care acestia isi pun in valoare pasiunea pentru muzica folk si iubirea de poezia romaneasca.
Oficial Media: Care este stilul albumului si cum te-ai hotarat la acest stil?
Nicolae Dobos: Trupa Arhaic a fost un proiect la care m-am gandit dupa ce m-am stabilit la Alexandria, eu vin din Maramures si am sosit in Alexandria datoria doamnei mele, un oras in care nu cunasteam pe nimeni in afara de sotie. La indemnul ei de a face o trupa folk in Alexandria, dupa multe intamplari am ajuns la Centrul Cultural din oras.
Muzica folk nu este neaparat o chitara si trei acorduri, muzica folk este mesaj, este poezie de buna calitate, din punctul meu de vedere muzica folk este poezia cantata iar cel care canta muzica trebuie sa simta foarte bine poezia. Vorbim despre poezia adevarata, pentru ca au aparut poeti peste noapte care nu spun nimic, folkisti care isi compun poezia, lucru cu care nu sunt de acord (ori facem muzica ori poezie), nu le putem face pe ambele la fel de bine, dar e adevarat ca mai sunt si exceptii.
OM: Cum ati ajuns la aceasta component a trupei?
ND: Am gasit cu greu instrumentisti. Proiectul era gandit sa mearga pe linii melodice de caracteristica veche. Multi spun ca noi cantam prelucrari folclorice. Dar cum poti spune asta cand se canta pe versurile lui Blaga?
Am gasit incet oamenii, I-am format, pentru ca fiecare tindea spre un anumit gen de muzica si am inceput cu ei primele compozitii musicale. In trei ani de zile am scos pe piata doua albume, “Sa taci” si “Cantecul durut” si am inregistrat live in concert un album de muzica populara care se intituleaza “Dor romanesc”. Albumul contine piese ce poarta denumirile vechilor cetati romanesti, plecand de la Cuhia si terminand cu Tomis.
Va fi un album pur romanesc ce merge pe zonele respective si vorbeste despre romanism. Cu siguranta ca din acest album nu putea sa lipseasca orasul Targoviste. Am preferat pentru inceput sa-l scoatem intr-o forma generala si mai apoi sa-l scoatem pe zone: Dor Romanesc Transilvania, Muntenia, Moldova.
OM: Textieri? Exista vreun mesaj preferat, un anumit gen de scriere?
ND: Am ales sa avem versurile din poeziile scrise de poetii Doru Dancus, Ion Margineanu, Vasile Mustea,Valeriu Armeanu, de acesti titani ai poeziei contemporane.
Si intre timp am descoperit un roman, “ Prin Glodul destinului” si citindu-l am uitat de orice. Romanul ne inspira si suntem déjà la noua piesa iar urmatorul album se va numi “Prin Glodul destinului” si va contine muzica instrumentala.
OM: Ce instrumente folositi in muzica voastra?
ND: Pentru prima data in acest album va aparea “duducul” un instrument specific armenesc. Multi au intrebat de ce Arhaic cu instrument din Armenia? Este pacat ca noi romanii nu am reusit de-a lungul timpului sa avem recunoscut un instrument musical. Ca instrumente mai folosim fluierul, cavalul.
Pe albumul Prin Glodul destinului vor fi patru piese pe tonuri diferite de la patru duduce. Comandam duducele din Armenia, sunt singurii care fac acest instrument. In Asia este considerat cel mai trist instrument ca si ton. Sunt al doilea instrumentist din tara care canta la duduc, iar in muzica folk sunt singurul.
OM: Cum ati ajuns sa colaborati cu Grup Media Singur:
ND: Ne-am intalnit cu Doru Dancus la Bucuresti intr-un concert, un recital de poezie si folk -noi suntem maramureseni amandoi- nu ne mai intersectasem , insa de la acea intalnire am inceput sa colaboram. Suntem sub aripa protectoare a Grupului Media Singur, colaborarea insemnand concertele pe care le avem, unde invitam poeti si poezie. Preferam sa ne intalnim cu poezia la lucru, la discutiile dintre poeti, aceasta colaborare cu lumea frumoasa din Grup Media Singur pentru noi este necesara.
OM: Cum vi s-a parut publicul din Targoviste?
ND: Cu acest concert am ajuns pentru prima data la Targoviste si tare imi doream asta. Pentru mine Targovistea este adevarata Cetate domneasca a romanilor. Referitor la spectatori, uneori e mai bine sa fie putini si frumosi iar cei din Targoviste au gustat muzica noastra.
Am mai avut o surpiza placuta la Cernavoda, unde ni s-a spus ca nu se mai cantase folk de 30 de ani, sala era arhiplina, si dupa ce am terminat concertul, directorul si viceprimarul mi-au propus daca pot face un proiect de Gala folk la Cernavoda, apoi am facut Galele folk la Cernavoda, editia a IIa.
OM: De ce cantati in opinci?
ND: Opincile sunt un obiect traditional romanesc, ne simtim mandri cand le purtam. Suntem tristi ca nimeni nu vrea sa le recunoasca asa cum merita, ca un obiect traditional specific romanilor.
Am ales sa cantam in opinci, in camasa romanesca si chimir. In strainatate in aceasta costumatie, oamenii se opresc si ne fotografiaza si sunt foarte curiosi mai ales de opinci. Din pacate asa s-a intamplat cu toata cultura noastra, noi nu am stiut sa apreciem valorile pe care le avem sau le-am avut, in schimb strainii au primit intotdeauna cu mare entuziasm toate acestea ale noastre si s-au bucurat de ele.
OM: Ce pregateste Trupa Arhaic pe viitor pentru public?
ND: Trupa Arhaic a descoperit un roman, “ Prin Glodul destinului” al scriitoarei Ela Nicolau si citindu-l am uitat de orice. Romanul ne inspira pentru viitoarele noastre piese iar urmatorul album se va numi “Prin Glodul destinului” si va contine muzica instrumentala pe care va invitam sa o ascultati.
Ne-a marturisit Nicolae Dobos intr-o atmosfera relaxata, alaturi de Stefan Doru Dancus, Gabriela Tiplea, Ela Nicolau, in verdele din parcul de la poalele Turnului Chindiei.
Oficial Media le multumeste pentru prezenta in Targoviste a invitatilor nostri si pentru timpul pe care ni l-au acordat pentru interviu. Ii asteptam sa revina cu drag, dupa cum si-au manifestat dorinta ei insisi, in capitala culturala a Romaniei ca oaspeti si ca protagonisti in manifestarile artistice care se desfasoara aici.
Pana atunci sa nu uitam sa fim romani si sa ascultam muzica folk, pentru ca asa cum spune Trupa Arhaic “folkul este un fel de a vorbi pe limba sufletului romanesc”.
Cristi Iordache
Oana Grigore
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 57-a, 2024
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
FESTIVALUL VEVERIȚELOR de la Buziaș EDIȚIA VIII
Cum tratam pe cai naturiste hipotiroidismul?
Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei din Munţii Orăştiei