”Din păcate, România înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027”

Se împlinesc astăzi patru ani de la momentul în care, în plenul Parlamentului European, europarlamentarul  Corina Crețu a  prezentat alături de președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, proiectul de Buget al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual) pentru perioada 2021-2027.

”Bugetul pe care l-am propus atunci a fost rezultatul unor negocieri intense. Am vrut să mă asigur că politica de coeziune rămâne principala politică de investiții. Nu știam, evident, ce urma să se întâmple și că lumea întreagă avea să fie lovită de criza COVID-19 și mai apoi,  de război. Dar,  iată cât de importantă este, acum, politica de coeziune – care, mai ales în noul context, reprezintă cel mai important instrument pentru redresarea economică a Europei.
Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 are la bază proiectul prezentat la data 2 mai 2018 în fața Parlamentului European, iar convingerea mea este că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor trebuie să se mențină ca bază de calcul,  pentru că va asigura reducerea decalajelor dintre state și regiuni, devenite și mai puternice ca urmare a efectelor acestei crize. Vă reamintesc că, potrivit acestui mod de calcul, România are un buget cu 8% mai mare față de perioada 2014-2020. Dar, de câștigat ar avea și Spania și Italia, care au nevoie de sprijin acum, mai mult decât oricând.
Din păcate, România înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027. Multe țări implementează deja în paralel proiectele din acest buget și au atras deja bani europeni, atât din PNRR,  cât și din Cadrul Financiar Multi Anual 2021-2027. Pentru perioada 2014-2020, România înregistrează o rata de absorbție de sub 60%. Revenind la perioada 2021-2027, pentru România, se speră, ca în luna Iulie a acestui an să  se încheie Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, iar până la finalul anului , încheierea Programelor Operaționale” a transmis europarlamentarul român.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share