Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Direcția Silvică Dâmbovița: Indicatorii tehnico-economici realizați în lunile noiembrie și decembrie 2022

Astăzi, la sediul Direcției Silvice Dâmbovița, a avut loc o conferință de presă susținută de inginer Petre Marin, directorul instituției, având ca subiect prezentarea indicatorilor tehnico-economici realizați în luna noiembrie și decembrie. La nivelul județului Dâmbovița există 118.000 hectare de pădure, iar Direcția Silvică administrează 53.400 de hectare.

Inginer Petre Marin, declarații pe larg:

”Competența noastră este pentru pădurile de stat, 53.476 de hectare și contracte de administrare/prestări servicii cu pădurile private în jur de 17.616 ha.
Proprietățile private sunt în creștere, oamenii au văzut modul în care gospodărim aceste păduri și cine vrea să o păstreze, vine la noi, pentru că nu încălcăm prevederile amenajamentului silvic.
La această dată, putem prezenta indicatorii tehnico-economici realizați la nivelul direcției Silvice Dâmbovița, pe luna noiembrie și decembrie. Ei reprezintă și criterii de performanță pentru conducerea Direcției Silvice Dâmbovița.

 

Regenerarea pădurilor (realizate 128 ha)

Dacă avem tăieri rase, avem obligația, conform Codului silvic, ca în două sezoane să și reîmpădurim suprafața respectivă. Dacă nu respectăm această prevedere legală se transformă în infracțiune penală pentru noi, pentru conducerea Direcției Silvice. Nu ne permitem să facem rabat de la această activitate care este foarte importantă.

Regenerare naturală: Am avut ca și program 85 de hectare și am realizat 75 de hectare
Impăduriri artificiale: Am avut în program 29 de hectare și am realizat 43 de hectare.

Lucrări de îngrijire:

Sunt necesare pentru conducerea arboretelor, acestea au un impact foarte mare la arboretul final și vrem să avem un material sănătos, de calitate. Pentru că la exploatare, mare parte din acest material lemnos, de dimensiuni mai mari, să plece către fabricile de mobilă. E obligatoriu să realizăm la începutul perioadei unui arboret, aceste tăieri de îngrijire. Încă din faza de semințiș se face o selecție, recoltăm și extragem speciile care nu ne interesează și păstrăm speciile valoroase. Cvercinee, fag, rășinoase.

Degajări – au fost 50 de hectare în program, am realizat 62 de hectare.
Curățirile se execută într-un stadiu incipient. Programul a fost de 190 ha, am realizat 207 ha.

Rărituri, adică extragerea unor exemplare rău conformate, uscate, în vederea obținerii unei densități pe hectar, în funcție de specie și de vârstă. Aici se face o corelație între înălțime și creșterea în diametru, care înseamnă material valoros pentru fabricile de mobilă. Aici depășirea este substanțială. Am avut un program de 500 ha și am realizat 2500 ha în noiembrie și 2600 ha până la sfârșitul lui decembrie. Și cu scopul aprovizionării populației cu masă lemnoasă pentru încălzirea locuințelor. Am urmărit și acest criteriu.
Aportul nostru este sub 50%, deoarece nu mai deținem 50% din pădurile din județ. 118.000 ha de pădure există la nivelul județului Dâmbovița și noi mai deținem 53.400 ha. Asigurăm pe măsura pădurilor pe care le avem în administrare.

Oficial Media / Direcția Silvică Dâmbovița, inginer Petre Marin, director
Oficial Media / Direcția Silvică Dâmbovița, inginer Petre Marin, director

Evaluarea masei lemnoase:

Aici se face o punere în valoare, pentru că se constituie acte de punere în valoare care se introduc în Sumal.
Firmele sunt interesate să aibă produse pe care să le exporte din masă lemnoasă certificată. Adică păstrarea unor condiții, de gospodărire și de întreținere, de menținere și protecție a pădurilor, diferite substanțe care sunt admise sau nu pentru combaterea dăunătorilor. Fac precizarea că folosim substanțe selective, nu se mai folosesc substanțele totale. Adică substanțe de contact și de digestie care afectează doar dăunătorul respectiv, defoliatorul în cauză. Acum nu mai anunțăm crescătorii de albine, că se face combatere și ar putea avea efect negativ. Nu mai este cazul. S-a ajuns la o tehnologie super dezvoltată. Se folosesc 3 litri de substanță pe hectar, cu eficacitate foarte bună.

Activități pentru dezvoltare:

Investițiile noastre se referă mai mult la drumurile forestiere, la colectare de torenți, la accesibilizarea fondului forestier și la păstrarea acestor lucrări.
În anul 2022 am avut un program de 295.000 de lei și a fost realizat integral.
Investițiile se fac atât din fonduri proprii ale Direcției Silvice, a Regiei Naționale a Pădurilor, dar și din fonduri de la bugetul statului.

Activitățile comerciale:

Principala activitate este recoltarea și valorificarea masei lemnoase. Am avut o cotă de tăiere pentru că nu putem să tăiem haotic, sau cât dorim noi, sau cât ne-ar trebui să realizăm indicatorii tehnico-economici . Aici am avut o cotă de 140.000 de mc și am realizat 142.000 de mc. Putem să facem mici depășiri la produsele de igienă, adică la arborii uscați, fără a fi condiționați și putem aproviziona și populația cu material lemnos.

Asigurarea cu lemn de foc pentru populație:

Am avut o cotă de 41.000 mc și am realizat 65.000 mc. Am completat cu produsele din igienă care sunt pentru lemn de foc. Preconizăm că mai facem încă 2000 mc până la sfârșitul anului, deci am venit cu 67.000 mc. Au fost și atenționări din partea anumitor instituții să ne aplecăm asupra aprovizionării populației cu material lemnos.

Activități de ordin economic, bilanț:

Noi funcționăm ca și o societate comercială, nu suntem bugetari. Trebuie să avem un echilibru între partea economică și cea tehnică, făra a veni în dezavantajul indicatorilor tehnici.
Nu este o soluție să nu realizăm toate lucrările tehnice propuse de amenjamentele silvice, numai de dragul de a economisi din bani și să facem indicatorii economici. Ca și venituri totale am avut un program de 59.156 de lei (59 de milioane) și am realizat 76 de milioane. Cifră de afaceri 55,9 milioane și am realizat 71,6 milioane. Profitul era prognozat la o pierdere de 3,3 milioane. A fost perioada de pandemie, firmele au reziliat contracte, iar resursa noastră nu este nelimitată, este aceeași în fiecare an. Dar am avut o evoluție favorabilă a pieței și acum avem un profit de 1 milion de lei, în condițiile în care am dat toate drepturile personalului silvic (echipament, uniformă, tichete și alte drepturi).

Personalul Direcției Silvice Dâmbovița

Am avut un număr mediu de 375 de persoane, organigrama noastră prevede 428 de persoane. Nu am restructurat din posturi. Doar două posturi unde muncitorii au renunțat. Am avut grijă să nu ocupăm toate posturile, pentru că la o restructurare este greu să alegi, cine pleacă și cine rămâne.

Asigurarea sănătății și integrității fondului forestier pe care îl administrăm, de stat și privat.

 

Tăierile ilegale la nivelul lunii noiembrie 2022

La nivelul Direcției Silvice s-au constatat tăieri în delict de 1151 mc. Din care justificat de personalul silvic 424 mc, adică 37%. Restul a fost plătit de gestionari, pădurari. Orice pagubă înregistrată se recuperează, ori prin instanță, ori de la personalul silvic, în condițiile în care nu a încheiat actele necesare.
A fost o creștere față de anul trecut, 821 mc. Și datorită evoluției economice, presiunea asupra pădurii a crescut, mai exact tăierile ilegale. Caragiale, Ludești, Pătroaia, Mătăsaru, zone afectate și până acum, dar nu este un volum foarte mare. A fost desfăcut și contractul de muncă la 3 pădurari, mai exact la 3 ocoale, Târgoviște, Valea Mare și Bucșani. Ca și regulă, nu au voie să depășească 20 mc la o inspecție și 50 mc pe an fără documente.

Valoare medie a pagubelor din tăierile ilegale de arbori este de 7,75 lei/ha.

Acțiuni cu personalul Direcției Silvice: 1249 din care 218 cu Poliția și Jandarmeria
Infracțiuni constatate: 28 din care cu Poliția și Jandarmeria 8
Contravenții constatate: 80 cu Poliția și Jandarmeria
Material lemnos confiscat: 203 mc din care 131 mc cu Poliția și Jandarmeria
Amenzi aplicate: 43.000 de lei

Este o prevedere în Codul Silvic ca începând din anul 2023, Regia Națională să valorifice masă lemnoasă, minim 50% din cota aprobată. Noi exploatăm mai mult de jumătate din cota pe care o avem. Am întărit formațiile de exploatare și am făcut investiții (tafuri, tractoare). De aceea și reușim să punem la dispoziția populației o cantitate mare de lemn de foc, pentru că noi valorificăm către oameni lemn de 24 de cm în diametru, iar ce depășește, suntem obligați să-l dăm către licitații.

Rezervația de mistreți de la Bolovani

S-a întrunit Comitetul Local pentru prevenirea bolilor și încă avem focare de pestă porcină.
Nu se mai poate popula complexul deocamdată. Doar după o perioadă de doi ani de zile, atunci se poate repopula cu un număr de 15-20 de exemplare santinelă, să vedem ce se întâmplă cu ei. Populația inițială de mistreți a fost de 320 de exemplare. S-a repopulat cu cerb lopătar, 15 exemplare femele, am adus și 4 masculi. Vrem să urmărim o linie genetică valoroasă, pentru că aici trofeul este cel mai important.

Rezervația de la Bucșani:

După ce s-a încheiat pandemia a crescut și numărul de vizitatori. Avem acea cabană care oferă un minim de condiții, ca să o punem în valoare. Activitatea de vânătoare nu este semnificativă, mai sunt doar 4 fonduri. Au crescut populațiile la căprior, fazan, a scăzut la mistreț și sunt semne bune pentru iepuri.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share