Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Doctor Gabor Mate: Stresul și trauma produc inflamații în corp, se vorbește despre asta de acum 150 de ani

Starea de spirit este strâns legată de sănătate, iar stresul și traumele ne pot cauza boli grave, precum scleroza multiplă sau artrită reumatoidă. O demonstrează tot mai multe studii, dar o spune și Gabor Mate, un renumit medic psihoterapeut și scriitor canadian. Gabor Mate a vorbit într-un interviu, în emisiunea Focus la Prima Tv, despre legătura dintre boli, stres, traume și dependențe.

-Care este legătura dintre sănătatea mintală și cea fizică?

Gabor Mate: Scleroza multiplă este o inflamație a sistemului nervos care te poate orbi, slăbi sau te poate face să te simți obosit, sau chiar să te paralizeze și de obicei progresează, iar oamenii se simt tot mai rău și este provocată de stres. Prima persoană care a vorbit despre asta este un neurolog care se numește Charles Cole. Apoi este artrita reumatoidă, iar un mare fizician canadian care se numește Sir Wiliam Osler care a trăit în secolul 19, ca si Charles Cole, a fost decorat de Regina Victoria, a spus la fel, că artrita reumatoidă este cauzată de stres. Și a mai fost și un chirurg britanic, James Paget care în 1870 a scris într-o lucrare că depresia femeilor are un rol foarte important în ceea ce privește cancerul la sân. De la aceste lucruri spuse de acești oameni acum 150 de ani, au mai fost nenumărate studii care să arate legătura dintre stările emoționale, stres, traumă și alte boli, inclusiv cancerul. Sunt studii de acum trei ani de la Universitatea Harvard care arată că femei cu semne severe de stres posttraumatic și-au dublat riscul de cancer ovarian. Bărbați care au fost abuzați sexual în copilărie și-au triplat riscul de a face atac de cord.

Toate aceste studii arată că nu sunt doar teorii, este știință, este dovedit absolut. Stresul și trauma cauzează inflamații în corp. Și stresul și trauma schimbă felul în care genetica funcționează. Îmbătrânesc cromozomii și se îmbolnăvesc mai repede. Sunt mai multe moduri în care stresul și traumele duc la îmbolnăvire fizică. Nu e o teorie.
Vreau ca cineva să-mi dovedească că emoțiile nu au un impact fizic. Vreau să-mi dovedească cineva faptul că mintea și corpul pot fi separate.

-Din cauza pandemiei, credeți că vom asista la o creștere a numărului de îmbolnăviri. Pentru că pandemia a fost o sursă de stres și a avut un impact asupra minții noastre?

Gabor Mate: Mi-e teamă că da. Pe termen scurt deja vedem asta. Mai multe afecțiuni mintale, mai mulți copii abuzați, mai mulți oameni dependenți. Și asta pentru că deja trăim într-o societate extrem de stresantă și o societate foarte traumatizată, și dacă se mai adăugă stres suplimentar, oamenii sunt afectați. Nu toți, depinde de fiecare ce resurse are sau cum era de la început, însă pentru foarte mulți oameni a fost o sursă importantă de stres. Că să nu mai vorbim de nesiguranța în ceea ce privește consecințele economice, regresul educației. O să fie greu. ”Știința medicală” spune că dependența este o boală genetică. Dacă este așa, de ce este în creștere? Genele nu se schimbă la o populație în 10 sau în 20 de ani sau în 30 de ani.

Știți câți oameni au murit de supradoză anul trecut în Statele Unite? 100.000, ceea ce înseamnă mai mult decât a pierdut America în războaiele din Vietnam, Irak și Afghanistan la un loc. De două ori mai mulți, numai într-un an.

Cu un an înainte au fost 72.000, iar numărul continuă să crească. Dacă vom realiza că dependența nu este o boală genetică ci răspunsul la stres și traumă, atunci cu cât vei vedea mai mult stres într-o societate, cu atât vei vedea mai multă dependență. Și asta vedem, societăți stresate, pentru că oamenii au parte de incertitudine economică.
În America, clasa muncitorilor și-a pierdut locurile de muncă, au plecat în alte țări, oamenii nu se mai regăsesc, nu mai au un scop, se simt tot mai amenințați.
Dacă veți sta de vorbă cu oricine care folosește droguri, sau alte dependențe, veți afla că vrea să scape de orice formă de stres sau de durere. Cu cât e mai mult stres, cu atât este mai multă durere, cu atât veți vedea mai multă dependență.

-Ce ar trebui să facem să ne păstrăm sănătatea mintală?

Gabor Mate: Dacă vorbim de persoane, de indivizi. Mai întâi trebuie să înțeleagă că dacă au o problemă precum depresie, anxietate sau o dependență NU este pentru că sunt oameni răi. Nu trebuie să se simtă vinovați. Li s-a întâmplat pentru că au suferit. Iar anxietatea, depresia și dependența sunt toate rezultatul unei traume pe care au suferit-o. Și dacă vor lucra la acea traumă, dacă vor vorbi de emoțiile lor, vor putea să depășească problema. Dar trebuie să înțeleagă nu e vina lor și că pot face ceva să schimbe lucrurile.

-Cum credeți că societatea din ziua de azi îi influențează pe copii:

Gabor Mate: Păi uitați-vă la cifre. Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu anxietate, cu depresie. În America de Nord sunt tot mai mulți copii care se sinucid. Milioane de copii din toată lumea iau medicamente acum, lucru care nu se întâmpla înainte. Și asta se întâmplă nu pentru că sunt bolnavi copiii, ci pentru că părinții sunt stresați. Iar atunci când părinții sunt stresați, copiii nu primesc acel sentiment de siguranță, că sunt acceptați și înțeleși. Și nu pentru că părinții nu îi iubesc, ci pentru că sunt prea stresați ca să mai fie prezenți emoțional pentru copii. Și asta înseamnă că cei mici vor deveni anxioși și deprimați, vor avea dificultăți de concentrare, vor avea probleme de comportament. Așa ca în loc să încercăm să-i reparăm pe copii, trebuie să reparăm mediul înconjurător.

Citește și:

Gabor Mate, psiholog – Dependenţa copiilor de ecrane şi de reţelele de socializare

Dr. Hamer „Orice boală este cauzată de un șoc emoțional”

Un videoclip cu puternic impact emotional. Agresarea copiilor in scoli si pe strada. Nimeni nu vorbeste despre cea mai mare problema sociala cu efect traumatic

Efectele medicale adverse induse de purtarea măştilor: deteriorare fizică și psiho-socială

Distribuie acest articol Oficial Media
Share