Domeniul Regal Săvârșin își deschide porțile publicului începând cu ziua de duminică, 1 mai 2022

Domeniul Regal Săvârșin își deschide porțile publicului începând cu ziua de duminică, 1 mai 2022. Vizitatorii sunt așteptați între orele 11.00 și 18.00.
În Satul Regal (la intrarea pe domeniu), în ziua deschiderii va avea loc un concert la ora 11.00. Intrarea publicului este liberă.
Apoi, începând cu ora 12.00, publicul va putea achiziționa bilete și începe vizita, în prezența unui ghid.
În afară de Parcul Regal, vor putea fi vizitate Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Magazinul de Suveniruri și Casa Ceaiului.
Programul de vizitare în luna mai va fi astfel: în fiecare zi de la ora 9.00 la ora 18.00, în zilele de 1-12 mai și 23-31 mai. Pentru luna iunie, vom reveni cu detalii. Pentru a confirma vizita dumneavoastră, vă rugăm să telefonați sau să trimiteți un email.
         

Clădirile din Satul regal sunt opt la număr: Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeași clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria și Călcătoria, aflate și ele în clădirea lord in 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri. În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale și cu meșteri locali, între anii 2011-2017. Construcția lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu câteva zeci de ani mai în vârstă. Domeniul de la Săvârșin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acționar majoritar era baronul Antoniu. Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci. Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol. În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime.

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.” (Majestatea Sa Margareta a României).

Săvârşinul este locul în care Familia Regală se simte acasă, locul în care și-au petrecut sărbătorile Regele Mihai şi Regina Ana. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu se simt ataşaţi de această zonă şi de oamenii de aici. Castelul Regal de la Săvârşin găzduiește anual Festivalul naţional de literatură „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al Majestății Sale Margareta, precum și sărbătorile tradiționale de Crăciun și Anul Nou, când români din întreaga țară și din Republica Moldova vin să colinde Familia Regală. Tot la Săvârșin au loc competiții ssportive cu caracter național, cum a fost “Cupa Satelor la Oină”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share