”Istoria și eroii nu trebuie uitați niciodată”

 ”Țara noastră o datorăm lor, celor care au luptat pentru independența României!”

La 29 aprilie, se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război. Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. În toate garnizoanele din ţară, au avut loc ceremonii militare şi religioase, la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor. Respectând adevărul istoric, trebuie să spunem că recunoaşterea unei asemenea calităţi nu a venit de la sine, direct de la suveran, şi nici datorită propunerilor sau intervenţiilor vreunei instituţii a statului, ci în urma demersurilor unor bărbaţi curajoşi, foşti combatanţi pe redutele de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, care nu mai puteau suporta mizeria şi sărăcia în care trăiau şi s-au adresat direct Regelui, care i-a primit la palat. Ascultându-i cu atenţie, şi considerând îndreptăţite cererile lor, Carol I nu numai că le-a acordat calitatea cuvenită ci, printr-un Decret special, le-a conferit şi unele drepturi, precum se stipula, de pildă, la articolul 2 „Pentru ca fiecărui ostaş să i se asigure liniştea şi ocupaţia pentru tot restul de viaţă, i se pun la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.

Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” Timișoara a organizat  vineri 29 aprilie începând cu orele  10.00 un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Necunoscut, situat în parcul „Anton von Scudier”.

Astăzi, este ziua bravilor noștri veterani de război, cărora le vom mulțumi în fiecare zi pentru sacrificiul de care au dat dovadă pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Istoria și eroii nu trebuie uitați niciodată. La inițiativa supraviețuitorilor din Războiul de independență, Regele Carol a instituit titlul de „veteran de război”! Se cuvine să le acordăm recunoștință veteranilor în viață și să le aducem un pios omagiu celor care au decedat! Țara noastră o datorăm lor, celor care au luptat pentru independența României. Ziua veteranilor de război reprezintă un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor pentru care conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un crez. Generaţiile prezente şi viitoare au obligaţia de a-şi onora veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi. Ne exprimăm convingerea că devotamentul şi curajul dumneavoastră, al veteranilor de război, vor constitui exemple şi pentru generaţiile viitoare” ”, a ținut să transmită europarlamentarul Maria Grapini.

 Este  o zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână „acasă” pentru milioane de români. Punem eroii înaintea noastră și Ţara înaintea tuturor!Vom transmite și generațiilor viitoare că onoarea, demnitatea și curajul sunt valorile pe care această patrie le moștenește de la ostașii săi.
Recunoștință veteranilor de război!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share