Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

“Drăgășani de nota 10 – Simpozion Gib Mihăiescu și lansare de carte “Orașul dintre vii”

La Dragășani a avut loc aseară  un  eveniment cultural de mare rafinament în care a fost omagiat  Gib Mihăescu, scriitorul interbelic de valoare cu rădăcini adânc înfipte în ținutul drăgășenean. 
 Au fost prezenți oameni de cultură din Drăgășani, Pitești, București, Slatina, Drăgănești Olt, Balș, Craiova, Turnu Severin, Rm Vâlcea, Valea Jiului  și Paris, autorități locale, jurnaliști și  reprezentantul UZPR, prin prof. Nicolae Dinescu, care a oferit și de această dată, diplome de recunoștință participanților și celor implicați în eveniment. 
În deschiderea evenimentului a vorbit Cristina Prunel  bibliotecar  în cadrul la bibliotecii Municipală Dragășani, în calitate de gazdă după care a urmat un adevărat maraton de prezentări ale biografiei marelui Gib Mihăescu și viceprimarul localității.
Amfitrionul acțiunii a fost poetul,  inspiratul activist cultural, președinte al Asociației culturale Rusidava, Marian Bărăscu s-a întrecut pe sine organizând impecabil, parcă mai bine ca oricând, această manifestare devenită motiv de mândrie pentru urbea Dragășaniului.
”A fost  și o  lansare de carte, antologia “Orașul dintre vii- 10 pentru Dragășani”, versuri și amintiri despre “Gib”, urmate de recitaluri de folk, folclor, romanțe, jazz-etno cu “Opus 1,61 și muzică populară.
Mesajele au curs după organizarea acestui eveniment cultural, în ORAȘUL  vinului   așa cum mai este cunoscut Drăgășaniul, un loc supranumit Toscana României. 
”Am fost onorat să particip împreună cu o mică, dar importantă, delegație de la Craiova alcătuită din  Diana Drăghici, Rodica Țugui, Belgia, aflată în România cu diverse proiecte având ca temă educația, membrii asociației culturale ” Club A.A.A. (Agora Artelor Arhitecturii)” a spus Cornel Popescu.
”Felicitări drăgășenenilor pentru omagierea spiritului celui care a fost marele literat al Drăgășanilor, Gib Mihăescu!
În cadrul evenimentului am avut onoarea de a da citire prefaței cărții “Orașul dintre vii; Drăgășani de nota 10” semnată prof. Mihaela Rădulescu.
Mă întorc în Mehedințiul meu drag,  cu sentimentul că în Drăgășani nu numai via este la loc de cinste , ci și oamenii care cinstesc într-un mod înălțător cuvântul, arta și cultura.” a ținut să transmită  și Daniela Vîlceanu.
Ieri la Biblioteca Municipală Drăgăsani a fost organizat de poetul MARIAN BĂRĂSCU un eveniment cultural care a inclus eseuri despre opera literară a romancierului GIB MIHĂIESCU ( 1894-1935 ) și o lansare de carte “” ORAȘUL DINTRE VII”. Muzica, poezia au făcut parte din program. De remarcat prezența elevilor, profesorilor de la liceul din localitate. Invitați: scriitori, ziariști, oameni de televiziune. O atmosferă încărcată de emoție a dominat o după-amiază de poveste !” a precizat și poeta Doina Bonescu.
Ambițios din fire, așa cum îi stă în fire olteanului, iubitor de stihuri, de istorie și tradiții, Marian Bărăscu, îi surprinde pe cititorii săi, printr-un volum inedit, în care prezintă cele zece personalități ale localității sale de baștină, care fac cinste urbei. Iar evenimentul p care l-a organizat, chiar dacă a presupus eforturi susținute și implicări substanțiale, a devenit  o tradiție pentru drăgășeneni, dar și pentru iubitorii  de cultură. El  se poate înscrie cu succes în proiectele naționale, care trebuie promovate și prezentate, deoarece,  evenimentul de la DRĂGĂȘANI, ÎN ORAȘUL DINTRE VII  reunește ”crema” culturii naționale ,poeți și prozatori, istorici și jurnaliști  păstrători ai identității, spiritualității și credinței românești, care au devenit  din prieteni, o mare FAMILIE.  Felicit în numele CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, pe toți cei prezenți, colegi dragi și prieteni și le urez tuturor putere de muncă, inspirație pe măsură și sănătate, pentru a le oferi cititorilor și publicului nostru, alte poeme, cărți, editoriale în publicații, emisiuni de cultură și credință, în care să fie transmis  mesajul că, dacă arta hrănește rădăcinile culturii noastre, societatea trebuie să îl lase liber pe artist, să-și urmeze viziunea, ori visul, indiferent unde îl duce, pașii. 
Cultura oferă sol fertil credinţei, iar credinţa face să rodească perenitatea culturii,  ca pe o liturghie a identităţii unui popor, săvârşită în devenire şi dăinuire spre slava lui Dumnezeu-Domnul istoriei şi demnitatea neamului„ a conchis Angella Dumitrașcu, președintele CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share