Criza de transport generată de restricţionarea activităţii portuare în cel mai mare terminal din Asia a dus la o creştere a costurilor de transport. Blocajul din China a generat un fenomen amplu pe partea de logistică, generând un deficit mare de containere goale.
Sunt zeci de mii de containere ce nu pot ajunge la timp în Guangdong pentru a fi încărcate şi a transporta mărfurile către destinaţii.
Acest fenomen a dus la o creştere a substanţială prețurilor pentru transport, bunuri de 250 kg ce erau până anul trecut tranzitate cu preţul de 950 de dolari, ajungând acum să sară de 2.200 de dolari. Conform statisticilor, indicele de transport Freightos Baltic Index, indicator de referinţă pentru containerele de mărfuri s-a triplat de la începutul acestei crize. Transportul unui container din China către coasta de vest a Americii ajungând la 7.000 de dolari. Costul de transport către Europa atins în această perioadă un maxim istoric, ajungând la 10.000 de euro, în contextul în care anul precedent, acelaşi transport nu depăşea 1.600 de euro.
Alan Murphy, directorul unei mari companii de transport maritim, specialist în logistică atrage atenţia că efectele acestui blocaj sunt nefaste asupra companiilor maritime mici și mijlocii, accentuând asupra faptului că o prelungire a stării instalate va genera pierderi importante pe o perioadă îndelungată de acum încolo, ce vor putea duce la falimentări și zeci de mii de oameni ce vor rămână fără locuri de muncă.
Criza chinezească a afectat zeci de domenii cheie!
Blocajele cauzate de restricţiile din China nu au efecte imediate doar asupra jucătorilor de pe piaţa de transport maritim, dar şi asupra altor sectoare importante. Antreprenorii şi mici producători care şi-au cheltuit economiile în timpul pandemiei pe materie primă produsă în Asia vor avea de suferit. Afacerile aflate la început de drum sunt distruse din faşă întrucât mărfurile comandate în urmă cu 5-6 luni nu vor ajunge la destinaţii, cel puțin pană la începutul anului viitor.
Situaţia creată în China este resimţită puternic de producătorii de dispozitive electronice şi electrocasnice, care depind de cipurile chinezeşti. Însă la fel de afectate sunt şi industria cosmetică, farmaceutică şi producătorii de agenţi de degivrare. Un alt domeniu zdruncinat este al ţigărilor electronice, China fiind principalul furnizor de lichid tigara electronică din lume. Odată ce stocurile actuale de solvenți se vor finaliza, se preconizează o creştere substanţială a preţului pentru accesorii de vapat, situaţie ce va fi accentuată de dezechilibru între cerere şi ofertă.
Totuşi, în mod neaşteptat această criză aduce încasări record proprietarilor de nave, care au raportat profit istoric. Se pare că aceștia nu sunt interesați de o revenirea la normal ce ar aduce echilibru, şi totodată scăderea încasărilor. Specialiştii în logistică şi transport susţin că acesta nu este vârful icebergului, şi că diferenţa mare între cerere şi oferta ar putea aduce o nouă curba ascendentă a preţurilor. Aceştia nu aşteaptă o oarecare revenire la normal decât după primul trimestru al anului următor.
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Ia-ți timp în fiecare zi pentru a-ți asculta corpul
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Lazarev: Comportamentul imoral al soților nu oferă nicio șansă pentru păstrarea familiei
Dragostea nu înseamnă doar atracție fizică. Dacă Pacea nu vine niciodată, nu merită să continui
Profesorul Valeriu-Augustin Stoian, de la Facultatea de Construcții a UPT, omagiat la împlinirea vârstei de 75 de ani și peste 50 de ani de activitate didactică