Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dublarea preţului la transportul maritim din China

Criza de transport generată de restricţionarea activităţii portuare în cel mai mare terminal din Asia a dus la o creştere a costurilor de transport. Blocajul din China a generat un fenomen amplu pe partea de logistică, generând un deficit mare de containere goale.

transport China

Sunt zeci de mii de containere ce nu pot ajunge la timp în Guangdong pentru a fi încărcate şi a transporta mărfurile către destinaţii.

Acest fenomen a dus la o creştere a substanţială  prețurilor pentru transport, bunuri de 250 kg ce erau până anul trecut tranzitate cu preţul de 950 de dolari, ajungând acum să sară de 2.200 de dolari. Conform statisticilor, indicele de transport Freightos Baltic Index, indicator de referinţă pentru containerele de mărfuri s-a triplat de la începutul acestei crize. Transportul unui container din China către coasta de vest a Americii ajungând la 7.000 de dolari. Costul de transport către Europa atins în această perioadă un maxim istoric, ajungând la 10.000 de euro, în contextul în care anul precedent, acelaşi transport nu depăşea 1.600 de euro.

Alan Murphy, directorul unei mari companii de transport maritim, specialist în logistică atrage atenţia că efectele acestui blocaj sunt nefaste asupra companiilor maritime mici și mijlocii, accentuând asupra faptului că o prelungire a stării instalate va genera pierderi importante pe o perioadă îndelungată de acum încolo, ce vor putea duce la falimentări și zeci de mii de oameni ce vor rămână fără locuri de muncă.

Criza chinezească a afectat zeci de domenii cheie!

Blocajele cauzate de restricţiile din China nu au efecte imediate doar asupra jucătorilor de pe piaţa de transport maritim, dar şi asupra altor sectoare importante. Antreprenorii şi mici producători care şi-au cheltuit economiile în timpul pandemiei pe materie primă produsă în Asia vor avea de suferit. Afacerile aflate la început de drum  sunt distruse din faşă întrucât mărfurile comandate în urmă cu 5-6 luni nu vor ajunge la destinaţii, cel puțin pană la începutul anului viitor.

Situaţia creată în China este resimţită puternic de producătorii de dispozitive electronice şi electrocasnice, care depind de cipurile chinezeşti. Însă la fel de afectate sunt şi industria cosmetică, farmaceutică şi producătorii de agenţi de degivrare. Un alt domeniu zdruncinat este al ţigărilor electronice, China fiind principalul furnizor de lichid tigara electronică din lume. Odată ce stocurile actuale de solvenți se vor finaliza, se preconizează o creştere substanţială a preţului pentru accesorii de vapat, situaţie ce va fi accentuată de dezechilibru între cerere şi ofertă.

Totuşi, în mod neaşteptat această criză aduce încasări record proprietarilor de nave, care au raportat profit istoric. Se pare că aceștia nu sunt interesați de o revenirea la normal ce ar aduce echilibru, şi totodată scăderea încasărilor. Specialiştii în logistică şi transport susţin că acesta nu este vârful icebergului, şi că diferenţa mare între cerere şi oferta ar putea aduce o nouă curba ascendentă a preţurilor. Aceştia nu aşteaptă o oarecare revenire la normal decât după primul trimestru al anului următor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share