După o zi de foc, Salvamont vine cu sfaturi utile

Zi de foc pentru salvamontiștii din întreagă țară solicitați să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 44 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
 9 apeluri pentru Salvamont Lupeni, 6 apeluri pentru Salvamont Sinaia, 5 apeluri pentru Salvamont Voineasa,5 apeluri pentru Salvamont Gorj, 4 apeluri pentru Salvamont Cluj, 3 apeluri pentru Salvamont Brezoi, 2 apeluri pentru Salvamont Dâmbovița, 2 apeluri pentru Salvamont Bușteni, 2 apeluri pentru Salvamont Bihor, 2 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin,1 apel pentru Salvamont Maramureș, 1 apel pentru Salvamont Mureṣ,
 1 apel pentru Salvamont Alba, 1 apel pentru Salvamont Municipiul Brașov.
În cazul acestor intervenții 95 persoane au beneficiat de sprijinul Salvamont, dintre acestea nouă fiind predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
S-au mai primit 42 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.
Pentru că înregistrăm un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și deja și acest sezon întârziat a debutat ”în forță” cu un număr îngrijorător de mare de accidente, Salvamont România vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă
1. Nu intrați în panică.
2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în ”X” la 4-5 metri în amonte.
3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
Atenție, datorită pericolului infestării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !
6. Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !
7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
8. Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
9. Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun .
Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.
Apelați cu încredere la prietenii Dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților – SALVAMONT România !

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share