Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

E bine de știut: CAMPANII de informare care să promoveze dreptul persoanei cu handicap la parcare gratuita

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța a anunțat că miercuri, 4 ianuarie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie, în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ. Cercetarea penală se desfășoară, în acest moment, in rem, adică vizează fapta, nu o anumită persoană.

Primăria Constanța, în subordinea căreia se află Poliția Locală, a transmis ulterior că femeia nu avea și legitimația afișată în geam pentru a ocupa ”locul de handicapat” .

”În urma unei sesizări primite marți, la ora 19:00, cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat, un echipaj format din doi polițiști locali s-a deplasat la fața locului unde a constatat că patru autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil, așa cum prevede legea”, au scris  reprezentanții Primăriei Constanța, pe pagina lor de socializare.

Iar cei care administrează complexul comercial, au transmis la rândul lor, că acea parcarea unde a avut loc incidentul, era una privată, iar polițiștii locali nu aveau voie să emită emită amenzi acolo.

După acest incident, la nivelul Direcției generale Poliția Locală Constanța au fost dispuse verificări.

” Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia. (…) Incidentul petrecut în data de 03 ianuarie este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfășura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată”, au mai transmis reprezentanții DGPL Constanța.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.  liberarea cardului legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale (Primărie) in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

”Este regretabila situatia cu care s-au confruntat persoanele cu dizabilitati din Constanta in justificarea dreptului la parcare gratuita in parcarea unui magazin comercial. Ca sef de autoritate, unul din obiectivele pe termen scurt este de a intari elementele de siguranta ale modelului privind cardul de parcare pentru persoana cu handicap. Din pacate, avem situatii reclamate in care persoane fara dizabilitati folosesc in mod abuziv un astfel de card. Ne vom implica si in initierea unei campanii de informare care sa promoveze dreptul persoanei cu handicap la parcare gratuita. Atitudinile ostile fata de persoanele cu dizabilitati indreptatite la un loc de parcare gratuit, precum si abuzurile celor care nu au handicap si folosesc un card fals trebuie sa aiba toleranta zero din partea statului”a declarat MIHAI TOMESCU, presedintele AUTORITĂTII NATIONALE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI.
Cardul-legitimație pentru locuri gratuite de parcare va avea urmatoarele caracteristici:
• dimensiuni 106mm/148mm, culoare albastru deschis, exceptie facand doar simbolul alb al utilizatorului de fotoliu rulant, care va avea un fundal de albastru inchis,
• va fi plastifiat, exceptie facand doar spatiul rezervat semnaturii titularului in partea stanga verso.
• totodata, partea din stanga fata a cardului va contine simbolul utilizatorului de fotoliu rulant, data la care expira cardul, seria si numarul acestuia, precum si denumirea si stampila autoritatii emitente.
• partea din dreapta fata va contine de asemenea afirmatia “Card-legitimatie de parcare pentru persoanele cu handicap”, precum si cuvintele “Model al Comunitatii Europene” in limba romana si ca fundal codul distinctiv al Romaniei: RO, incercuit de inelul celor 12 stele simbolizand Uniunea Europeana.
• partea din stanga verso va contine numele si prenumele titularului, precum si semnatura si fotografia acestuia. Partea din dreapta verso va contine afirmatia “Acest card-legitimatie indreptateste titularul la locurile de parcare special amenajate in Romania”, precum si “Atunci cand va fi utilizat, cardul-legitimatie va fi afisat in partea din fata a autovehiculului, astfel incat acesta sa fie vizibil pentru verificare”.
 Acte necesare pentru eliberarea cardurilor-legitimație pentru locurile gratuite de parcare pentru persoanele cu dizabilități:
Eliberarea acestor carduri-legitimație se face în baza prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile H.G. nr.268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.448/2006:
1. Listă documente necesare:
• cerere;
• copie a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap eliberat de comisia de evaluare a persoanelor cu handicap sau decizia eliberată de comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, în termen de valabilitate;
• copie a actului de identitate al solicitantului;
• 2 poze 30 x 40 mm, recente;

Distribuie
Distribuie acest articol Oficial Media
Share