”Pentru dragostea-i de ţară, pentru simţu-i rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă”
Un sculptor gorjean, de loc din Tismana, a realizat statuia Ecaterinei Teodoroiu, care a fost dezvelită, miercuri, 18 octombrie, pe șoseaua Panduri, din București. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat al României de către Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de binecuvântare a statuii, înconjurat de un sobor de preoți militari din care a făcut parte și părintele Sorin Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă din Ministerul Apărării Naționale.
La evenimentul dezvelirii statuii Ecaterinei Teodoroiu a fost prezent și istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, precum și primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer combatant din istoria Armatei Române
Luminiţa Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, prezentă la eveniment a spus că ”dezvelirea acestui monument arată că eroii niciodată nu mor”.
Consilierul de stat Mihai Şomordolea a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, conform căruia Ecaterina Teodoroiu reprezintă ”o figură emblematică a naţiunii române”, care s-a sacrificat pentru patrie pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.
El a apreciat ”devotamentul său nemărginit„ faţă de ţară, curajul şi spiritul de sacrificiu al Ecaterinei Teodoroiu, care a devenit “un simbol al rezistenţei şi al forţei României„ .
“Dezvelirea acestui monument subliniază importanţa recuperării istoriei noastre, proces început imediat după Revoluţia din decembrie 1989 (…) acest demers de comemorare a personalităţii naţionale trebuie să continue”, a adăugat Mihai Şomordolea.
La rândul său, Victor Opaschi, consilier de stat la Cancelaria premierului, a transmis mesajul lui Marcel Ciolacu, în care se arată că Ecaterina Teodoroiu a fost „la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţării„.
”Ecaterina Teodoroiu a trăit puțin, dar a avut o viață construită pe principii evanghelice. Prima valoare evanghelică a fost voluntariatul. Ea nu a participat pe front pentru că a primit un ordin de încorporare, ci pentru că a fost voința ei. În toate împrejurările în care Hristos vorbește despre asumarea unor valori evanghelice face apel la voință. A doua valoare fundamentală ce i-a caracterizat scurta existență pe pământ a fost sacrificiul. Mântuitorul Însuși apreciază că a sacrifica viața pentru cei mulți este cel mai înalt grad al iubirii, forma deplină, copleșitoare a ei. A treia valoare a fost slujirea, pentru că atunci când nu a fost pe front, ea a îngrijit bolnavii în spitalele de campanie și lucrul acesta arată o altă formă a jertfelniciei, pentru că veneau de pe front trupuri mutilate și era nevoie de un mare curaj să te poți apropia ca tânără fată de situații atât de dramatice. De aceea, Biserica a fost prezentă la acest eveniment pentru a binecuvânta monumentul cu apă sfințită. Nu doar pentru că Biserica dintotdeauna cinstește eroii, ea a și dezvoltat cultul cinstirii lor. Ne amintim că în anul 2018 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printre numele celor mulți, a așezat și numele sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu în Sfânta Masă a Altarului Catedralei Naționale”, a declarat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Inaugurarea monumentului realizat de sculptorul gorjan Valentin Duicu a avut loc în contextul în care, în luna octombrie se sărbătoresc 50 de ani de la absolvirea primei promoții de cadre militare active, femei ofițeri și subofițeri și Ziua Armatei României.
Evenimentul de ieri a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – Monument For, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere ”slt. Ecaterina Teodoroiu”.
Pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, eroina noastră s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni (astăzi parte a oraşului Târgu Jiu), judeţul Gorj şi a luptat în Primul Război Mondial.
Contribuţia sa iniţială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetaşi „Domnul Tudor”. La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toţi cercetaşii au fost chemaţi să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se şi Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe tânără să ia hotărârea de a lua calea frontului.
La 22 august 1917, au avut loc bătăliile de la Varniţa şi Muncelu. Acţiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de către armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanţe în piept. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însufleţire şi patriotism, au fost: „Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”
Osemintele eroinei de la Jiu sunt depuse în sarcofagul din centrul municipiului Târgu Jiu, monument care este creaţia Miliţei Petraşcu.
Ecaterina Teodoroiu se înscrie, prin sacrificiul său, în galeria celor peste 330.000 de eroi români din Marele Război, morţi, în luptă şi în prizonierat, pentru realizarea Românei Întregite.
Respectul românilor faţă de jerfa supremă a Ecaterinei Teodoriu s-a manifestat după război, prin dezvelirea mai multor monumente în diferite oraşe ale ţării.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
Pandemia trenuleț – momentul când bogații se îmbogățesc
Mark Zuckemberg reduce semnificativ cenzura după ce a închis gura întregii lumi
Dictatura vine din vest din păcate, deși iubim vestul, deși ne place democrația lor. Ne-au folosit resursele țării și pe noi pe post de sclavi.
LIFE STYLE
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
Masajul Prostatic și Beneficiile Sale Pentru Sănătatea Bărbaților
Iată care sunt cele mai bune 10 deserturi din lume
DESTINATII
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Top 5 motive să alegi Maldivele ca destinație de vacanță la mare pe timpul iernii
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
ENDOMETRIOZA – boala neiubirii si a neimplinirii de sine la femei
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Continuă lucrările de reabilitare la Școala „Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgoviște
15 ianuarie: Acces gratuit la muzee, tururi ghidate și maraton de poezie
George Simion ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)