Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ediția din acest an are ca temă „investiția în oameni, prioritizarea educației”

24 ianuarie este Ziua internațională a educației în întreaga lume.

”Profesorul influențeză întru eternitate; nici chiar el nu poate ști unde se oprește influența sa.” (Henry Brooks Adams)

Proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2018, această zi subliniază rolul educației în procesul de pace și dezvoltare.

Potrivit ONU, 244 de milioane de copii și tineri nu sunt școlarizați, iar 771 de milioane de adulți sunt analfabeți. Dreptul lor la educație nu este respectat, iar acest lucru este inacceptabil. Educația este atuul cel mai puternic în eforturile de a întrerupe ciclul sărăciei, de a elimina inegalitățile de gen și de a stimula creșterea economică. Ediția din acest an are ca temă „investiția în oameni, prioritizarea educației”. Ea pledează pentru menținerea unei mobilizări politice puternice în jurul educației și pentru trasarea modalităților de transpunere în practică a angajamentelor și a inițiativelor globale. Instituțiile UE și statele membre contribuie împreună cu peste jumătate din totalul ajutorului global pentru educație, sprijinind sectorul educației în peste 100 de țări din întreaga lume. Fără educație de calitate incluzivă și echitabilă și oportunități pe toată durata vieții pentru toți, țările nu vor reuși să realizeze egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți.Astăzi, 258 de milioane de copii și tineri încă nu frecventează școala; 617 milioane de copii și adolescenți nu pot citi și face matematică de bază; mai puțin de 40% dintre fetele din Africa subsahariană finalizează școala secundară inferioară și aproximativ patru milioane de copii și tineri refugiați sunt în afara școlii. Dreptul lor la educație este încălcat și este inacceptabil. Cea mai mare organizație globală care promovează dreptul la educație este „The Right to Education Initiative” (RTE) înființată în anul 2000. UNESCO a elaborat în 2019 un Manual privind dreptul la educație. Tot atunci au apărut Principiile de la Abidjan privind educația, adoptate de un grup de experți internaționali în 2019 care enunță obligațiile statului în sistemul de învățământ public și rolul său cu privire la învățământul privat.

La nivel european, dreptul la instruire este consacrat de art. 2 din Primul Protocol la CEDO și art. 14 din CDFUE. La nivel național, amintim că în România sunt 3,2 milioane de preşcolari şi elevi, grupaţi în 20.000 unităţi de învățământ. În licee şi şcoli profesionale sunt 850.000 elevi.

Dreptul la învăţământ este consacrat de art. 32 din Constituţia României şi dezvoltat în Legea educaţiei nr. 1/2011. Cât privește minorii, art. 48 din Constituţie prevede că educaţia şi instruirea copiilor este un drept, dar şi o îndatorire a părinţilor. Art. 51 din Legea copiilor nr. 272/2004 obligă părinții să înscrie copiii la școală și permite copiilor să își schimbe felul învățăturii cu încuviințarea instanței. Părinții care își retrag copiii sau îi împiedică să meargă la școală comit infracțiunea prevăzută de art. 380 C.pen.

“Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși”

Ziua Internațională a Educației, este încă un prilej, în care de la mic la mare, le putem spune mulțumesc tuturor celor care sunt implicați în procesul educațional. Mulțumim tuturor dascălilor care oferă dăruire, pasiune și depun atât de mult efort pentru a îndruma și a educa tinerele generații.
Stimați dascăli, vă dorim multă sănătate, liniște sufletească și spor în activitatea Dumneavoastră. Datorită vouă, iubiți educatori, învățători, profesori și directori, comunitatea noastră și societatea în ansamblul ei nu ar putea exista. Sunteți motoarele vii care creșteți tinerele generații, le educați și le pregătiți pentru viața matură. Să fiți sănătoși și împliniți alături de cei dragi vouă.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share