Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Educația are nevoie de lideri responsabili. Școala online este o soluție de avarie

Îmi propusesem să nu mai scriu nimic despre școală. Îmi propusesem să intru în vacanță, mai ales că la ultimul articol am fost aspru criticată că sunt răuvoitoare cu ministrul meu. Că de fapt a luat măsuri bune…este minunată…profesionistă

Între timp, o colegă îmi semnalează că articolul meu în care sugeram ca ministrul meu să se consulte cu profesorii pentru a lua măsurile cele mai bune de începere a anului școlar, a fost șters de către doamna ministru de pe grupul Teleșcoala ca fiind în afara tematicii grupului.

Asta m-a convins, încă odată, că vorbesc în van.  Și am decis să …tac. Să iau pauză, vacanță…și să aștept.

Ei bine nu a fost să fie.

Erori sau neglijență la notare la EN?

Ceea ce s-a întâmplat cu notarea la EN și BAC este de domeniul SF. Era de așteptat ca notele să fie foarte mari și să avem o promovabilitate comunistoidă. Dar ceea ce mi se pate inadmisibil sunt diferențele de notare după contestații. Să ajungi la EN de la 6 la 10? Cum se poate? Cine a greșit?  Corectorul inițial sau cel de la contestații? Î

n cazul acestor diferențe un ministru responsabil și preocupat de calitate ar fi declanșat imediat anchete  pentru fiecare caz în parte. Pentru că aceste erori aruncă în derizoriu și munca profesorilor și pe cea a elevilor. Nu trebuiau lăsate doar ca subiect de presă.

Trebuie lămurite, iar cei care au greșit să plătească cu postul. Indiferent care sunt aceia. Nu avem voie să permitem perpetuarea acestui fenomen. Dacă aș fi fost părintele unuia din copiii care au sărit de la 6 la 10 dădeam în judecată comisiile de corectare. Cu zâmbetul pe buze, dar cu pumnii strânși. Dreptatea nu se face pe Facebook din vorbe. Dreptatea se face în justiție cu probe.

A devenit învățământul refugiu pentru cei ce vor un loc de muncă călduț?

Știu că acum se vor supăra pe mine și colegi de-ai mei, dar este timpul să recunoaștem și noi că avem oameni care nu au ce căuta în sistem. Interesul nostru, ca și cadre didactice, este să avem un corp profesoral profesionist, neșantajabil. Trebuie să dispară din sistem cei care văd în sistemul de învățământ un loc călduț în care nu sunt bani mulți dar poți supraviețui, te poți strecura prin el ca peștele prin apă. Este timpul ca toți cei care aspiră la un loc la catedră să înțeleagă că această profesie este una plină de responsabilitate. De calitatea actului educațional depinde evoluția copiilor. Este timpul pentru calitate, dar și pentru asumarea responsabilității…atât pentru succes, dar și pentru eșec.

Sigur să responsabilitatea este una comună profesor – părinte – elev…atât pentru succes cât și pentru eșec.

Bacalaureatul copie a evaluării naționale

Poate că nu aș fi insistat pe această problemă dacă fenomenul nu s-ar fi repetat și la BAC. După afișarea rezultatelor au început să curgă contestațiile. Mă rog este dreptul elevului să facă acest lucru. Ceea ce se pare că au înțeles greșit elevii în urma erorilor de la EN este faptul că în urma contestației nu este obligatoriu să obții o mărire de notă. Nota poată să și scadă.

Avalanșa de note de 10 și goana părinților și elevilor după note a ajuns la cote alarmante, mult dincolo de normalitate. Un elev a făcut contestație la nota de 9,60.  Nota îi asigura fără probleme admiterea la facultatea aleasă, dar de ce să nu iei 10 dacă tot e la modă? Și nu a luat. Nota a scăzut de la 9,60 la 8,65 (dacă am reținut bine).

A cui este vina oare? Normal că numai a profesorilor. Ei trebuie să dea 10 pe linie pentru a fi pe placul părinților și elevilor și, mai nou, a ministrului lor. Nu știm cine a greșit în acest caz și nici nu vom ști vreodată pentru că aceste fapte nu sunt anchetate (sau poate fiind vorba de scăderea notei, da?).

Provocările anului școlar 2020/2021

Conform  obiceiului, ministrul meu nu a spus nimic, nu a luat atitudine. Este ocupată cu recomandările celor două ONG-uri invitate la discuțiile privind începerea noului an școlar.  Da, da! Știu! Sunt și liderii de sindicat la discuții, cu rol absolut decorativ pentru că nu fac altceva decât să fie ca acord cu ceea ce spune ministerul.  Niciun cuvânt despre nevoia de organizare pentru începerea anului școlar în condiții de normalitate. În condițiile unei alte normalități, dar în școală, nu online.

Nu pot să remarc că sunt una din puținele țări care o țin una și bună cu școala online. E gata proiectul de lege care oferă „la cerere” tablete și laptopuri elevilor și cadrelor didactice. Normal că toți profesorii vor cere laptopuri. Asta dacă au demnitate și curaj. Așa cum medicii au primit laptopuri când s-a implementat programul cardurilor de sănătate, tot așa ar trebuie să primească și profesorii.  (Între noi fie vorba va fi o afacere de sute de milioane de euro, o vacă bună de muls pentru firmele de casă).

Eu aș prefera ca acești bani să fie utilizați pentru asigurarea unei infrastructuri care să ne permită întoarcerea la școală. Copiii au nevoie de socializare, au nevoie de prezența fizică a profesorilor. Părinții oricât de pregătiți sau implicați ar fi nu pot suplini profesorii. Reacțiile copiilor sunt diferite în prezența părinților decât în lipsa lor.

Autoritățile trebuie să  înțeleagă că nu este treaba lor să facă lecții cu copiii lor. Pentru că până la 9-10 ani prezența părinților este absolut necesară la învățarea la distanță. Ori situația economică a celor mai multe familii din România obligă angajarea ambilor părinți. Nu cred că vrea cineva să îi transforme pe părinții copiilor din România în asistați social.

Școala online este o soluție de avarie

Revin și asupra faptului că expunerea copiilor la device-uri nu este deloc în beneficiul sănătății fizice și psihice a copiilor. Hibridul, cu jumătate din efectiv în clasă și jumătate din efectiv online este mai rău decât școlii online cu tot efectivul. Să nu uităm că indiferent de mijloacele IT de care dispun elevii, în învățarea la distanță prezența copiilor poate fi doar simbolică. In timpul lecției online copilul poate face mult mai ușor altceva decât atunci când este în clasă.  Mai este un aspect care scapă total din atenția autorităților.

Nu numai mijloacele IT lipsesc unor elevi. Sunt zone în care lipsa de educație a părinților se răsfrânge grav asupra copiilor. Tabletele vor fi transformate rapid în țigări și băutură.

Mai sunt cazurile unde nu este curent sau nu este semnal.  Sunt multe situații particulare care ar trebui foarte bine analizate. Această analiză repet, nu se poate face decât cu profesorii, părinții și elevii din toate mediile sociale și școlare la masa discuțiilor. Ei sunt cei care au imaginea corectă și completă  ceea ce este învățarea în clasă și ce este învățarea online.

Eu aduc în prima linie situația învățământului antepreșcolar, preșcolar și chiar primar. În aceste etape de viață copiii au gândirea concret – intuitivă, au nevoie să manipuleze obiecte, să experimenteze, inclusiv socializarea, așa că învățarea online trebuie să iasă din ecuație.

La această vârstă copiii au nevoie de educatoare/învățători/învățătoare. Ei reprezintă elementul de echilibru de care au nevoie copiii pentru dezvoltarea or fizică, dar mai ales, psihică armonioasă.

Învățământul românesc are nevoie de un lider responsabil.

Vă rog doamna ministru, ieșiți de sub clopotul de sticlă sub care ați intrat și aplecați-vă ureche la ceea ce vă spun  colegii mei. Fiți liderul responsabil de care are nevoie învățământul românesc.

Anul școlar 2020/20121 va unul foarte greu. Nu îl faceți și mai greu. Noi trebuie să începem cu recuperarea materiei cu acei copii care nu au putut sau nu au vrut să participe la cursurile la distanță. Pentru că dacă pentru profesori prezența a fost obligatorie, absolut normal de altfel, pentru elevi nu a fost. Și știți și dvs că pentru a merge înainte trebuie să parcurgi fiecare etapă, fiecare treaptă a cunoașterii. Nu poți sări etape, nu poți sări peste trepte pentru că riști să te prăbușești.

Profesorii au fost scoși din schema discuțiilor pentru anul școlar 2020/2021

Dar să revin la motivele pentru care am renunțat la vacanță. Ministrul meu îl cheamă la discuții la Selly, un vlogger de 19 ani care declară cu nonșalanță că din septembrie el va schimba sistemul de învățământ.

Cu toată dragostea doamnă ministru…Nu invitați la discuții profesori cu elevi de 10 la EN și BAC și invitați un  elev ? Nu spun că elevii nu ar fi o piesă importantă și de părerea cărora nu trebuie ținut cont. Am vorbit despre participarea lor ceva mai devreme. Dar acest vlogger? Serios?

Știu că aveți impresia că o să aducă voturi la partid. Vă dezamăgesc. Nu va aduce pentru că cei care îl urmăresc nu prea au drept de vot fiind minori. Și vă mai dau un sfat. Înainte de a-l face salvatorul învățământului românesc  vedeți un pic ce postări are acest angelic vlogger.

Inițial am crezut că este o știre falsă.Nu mi-a venit să cred că un om care are în mâinile sale destinele a milioane de elevi și a sute de mii de cadre didactice se bazează în deciziile sale pe părerea acestui elev, chiar dacă el se crede cel mai avizat în ale educației. Sunt alte sute de mii de elevi excepționali, olimpici internaționali și dvs vă consultați cu un vlogger. Doar pentru niște voturi?

Reforma în educație se face cu profesioniști din școală

Sunt profesor în România, mai exact educatoare. Am să vorbesc pentru copiii mei, am să vorbesc pentru părinții lor, am să vorbesc pentru mine. Am să vorbesc eu pentru că Selly cu toți banii și fanii nu are dreptul și nu știe ce să vorbească în numele lor.

Cineva mi-a spus că doriți să reformați sistemul de învățământ, să îl faceți performant. Atunci colaborați cu toți profesorii. Exploatați la maxim experiența celor mai buni și eliminați din sistem pe aceia care nu sunt profesori, indiferent de câte voturi ar aduce unui partid sau altul. Scoateți interesul politic din școli și urmăriți numai interesul real copiilor.

Copiii nu au nevoie numai de note de 10. Ei au nevoie de educație de calitate.

Și au dreptul la ea. Nu le luați acest drept. Dar pentru asta trebuie să scoatem politica din școli.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share