Eficientizarea administrației publice prin DIGITALIZARE la LUPENI

Palatul Cultural a găzduit, miercuri,14 septembrie, lansarea unui alt proiect european, de interes pentru comunitatea lupeneană, care va contribui la eficientizarea administrației publice locale.

La eveniment au fost prezenți primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, viceprimarul localității, Iacob Mesaroș, un expert pe fondurile europene, care i-a felicitat pe cei din Lupeni că sunt pe locul al treilea în județul Hunedoara, la digitalizare.  Inițiativa elaborării acestui proiect a apărut  în urma unei nevoi, de a elimina hârtia,  de a avea baza de back office cu niște informații salvate, pe niște servere, unde accesul este mult mai rapid,  siguranța este la un nivel ridicat,  iar partea de front office se referă la cetățean, care, cu ajutorul unor linkuri poate să depună cereri și răspunsul să fie destul de rapid și concludent.

”Prin aceste proiecte pe care le avem pe fonduri europene  o să încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult, o să încercăm să facem în așa fel încât,  solicitările oamenilor să ajungă cât mai repede la noi.  Acest lucru e important   pentru primărie și pentru cetățeni. Proiectul acesta se referă în mod deosebit la Direcția de Asistență Socială Lupeni, se referă în mod deosebit la Poliția locală și, bineînțeles, și la alte puncte de lucru importante,  pe care primăria le are și care vor fi atinse de acest proiect. Vreau să vă spun că,  într-o statistică care a fost studiată de mine acum câteva zile, municipiul Lupeni, și  din punct de vedere al digitalizării, se află pe locul trei  în județul Hunedoara. Un lucru care se datorează în primul rând eforturilor pe care dumneavoastră îl acordați acestei tehnologii și bineînțeles fondurilor europene pe care noi reușim să le atragem, pentru a putea să implementăm aceste lucruri. Se aude de foarte multe  ori, că nu suntem pregătiți, că populația nu este pregătită pentru digitalizare, dar, să știți, încetul cu încetul, se va rezolva și treaba asta, iar noi facem niște eforturi deosebite pentru a-i pregăti și pe cetățeni pentru aceste lucruri, fiindcă, vrem nu vrem, nu putem să stăm în loc și viața este făcută în așa fel încât să progresăm. Progresul, cum ne uităm în străinătate și ne place când vedem cum se obține o autorizație, un aviz sau o solicitare, înseamnă și aceste lucruri. Atunci trebuie să ne placă și nouă acest aspect, să învățăm să folosim aparatura modernă și să ne implicăm,  ca lucrurile să meargă repede și bine.

 Proiectul acesta este în valoare de 3,5 milioane lei, un proiect foarte mare, care va avea foarte multe ținte și, care, cu siguranță, vor fi atinse de către noi, printre care amintesc de Strategia de dezvoltare a municipiului Lupeni, care va fi reactualizată, avem una și acum, dar va fi foarte bine să reactualizăm cu provocările care vor urma atât pe ITI Valea Jiului, atât la Tranziția Justă, la POR și la alte și alte finanțări, care vor mai exista în următoarea perioadă. Suntem, să știți, pregătiți și pentru ceea ce înseamnă exercițiul financiar următor, atât la fonduri de la nivel național, referindu-mă la Guvernul României, cât și la fonduri europene și sunt sigur că împreună cu echipa din primărie, împreună cu dumneavoastră, fiindcă fiecare are rolul său bine pus pe tablă, vom reuși să le facem pe toate. Nu vă ascund că apreciez echipa, una destul de micuță ca număr, comparativ cu echipele din alte primării, dar una foarte eficientă, concretă și exactă. Așa trebuie să fie,  nu trebuie să avem neapărat 20 de angajați, avem 10, care dau eficiență și lucrurile merg mult mai bine și mă face să mă mândresc cu lucrul acesta.  Mulțumesc încă o dată invitaților, presei prezente, fiecăruia dintre cei prezenți și sunt convins că peste un an și jumătate, dacă nu mă înșel, vom veni aici cu mândrie, așa cum am făcut și cu celelalte proiecte, pentru a le arăta oamenilor rezultatele bune, pe care noi le vom face”, a ținut să declare celor prezenți la lansarea proiectului, primarul  Lucian Resmeriță.

Obiectivul general al proiectului este creșterea calității procesului decizional la nivelul Primăriei Municipiului Lupeni, prin implementarea atât a unor instrumente de management strategic instituțional care să susțină planificarea strategică și fundamentarea politicilor publice, respectiv evaluarea indicatorilor de performanță a politicilor publice adoptate, cât și a unei platforme informatice de gestiune integrată și standardizată a serviciilor de asistență socială și a serviciilor poliției locale.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: dezvoltarea și implementarea unor mecanisme și instrumente de management strategic instituțional care să susțină planificarea strategică și fundamentarea deciziilor la nivelul Primăriei Municipiului Lupeni și  dezvoltarea și implementarea unor instrumente informatice inovatoare (aplicație software integrata cu componente de front-office si back-office) ce susține eficientizarea activităților interne cât și reducerea birocrației instituționale în vederea furnizării serviciilor de asistență socială,cât și a serviciilor publice asigurate de poliția locală.

Scopul acestui proiect este de a sprijini Primăria Municipiului Lupeni pentru implementarea unitară a mecanismelor și instrumentelor de planificare strategică, care să susțină fundamentarea deciziilor privind politicile publice adoptate, prioritizarea investițiilor realizate în diverse sectoare cât și dezvoltarea instituțională.

Rezultatele preconizate sunt: Strategia de dezvoltare locală elaborată; Planul strategic instituțional (PSI) aferent anilor 2023-2024 elaborat; Metodologie de implementare, monitorizare și raportare a indicatorilor; Platforma informatică (front-office și back-office), de gestiune integrată și standardizată a serviciilor de asistență socială, a serviciilor Poliției locale, implementată.

Valoarea totală a proiectului este de 3.752.788,92 lei.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share