Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Eforturile în combaterea ambroziei, țânțarilor și a problemei maidanezilor, coagulate de CJ Timiș. Alin Nica propune primarilor înființarea unei asociații specializate

Consiliul Județean dorește să catalizeze eforturile tuturor actorilor implicați în combaterea ambroziei, a țânțarilor și în rezolvarea situației câinilor fără stăpân, prin sprijinirea înființării unei asociații de dezvoltare intercomunitară cu activitate în domeniul protecției mediului și a sănătății, care să reunească toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș.

Propunerea aparține președintelui Alin Nica și a fost prezentată, prin intermediul unei videoconferințe, primarilor și reprezentanților instituțiilor implicate în gestionarea celor trei probleme, cât și ai mediului privat.

„Acțiunile individuale, sporadice, nu vor da niciodată rezultate. Este nevoie de coagularea și coordonarea tuturor eforturilor în cadrul unui organism care să aducă soluții la nivel de județ. Asociația de dezvoltare ne va permite să ne coordonăm mai bine, să intervenim prompt pe tot ceea ce înseamnă alarmare, tratare, dar și cercetare. Desigur, va fi și un mijloc prin care vom putea accesa finanțări europene. Avem deja propuneri concrete din partea partenerilor de la Universitatea de Științe Agricole, de la Institutul Oncogen, de la primari, dar și din mediul privat. Toate acestea vor fi analizate și vor intra în lucru în cadrul asociației”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Printre propunerile lansate se numără aplicații digitale complexe din partea Universității de Științe Agricole și a companiei Nokia. Conform acestora, sistemele vor servi mai multor scopuri, dincolo de cel de informare și sesizare. De asemenea, primarii au solicitat modificarea legislației, mai ales în privința posibilității intervenției pe terenurile private. Pe lângă aceasta, edilii au subliniat și nevoia susținerii financiare în combaterea ambroziei și a celorlalte probleme abordate.

Conform studiilor prezentate în cadrul întâlnirii, mai bine de 100.000 de timișeni sunt alergici la ambrozie într-o mai mică sau mai mare măsură. „Estimăm că sub umbrela acestei asociații, implementând proiectele discutate, dar și alte soluții, vom vedea rezultate încă din primul an de activitate. Desigur, eforturile noastre vor avea cele mai bune rezultate pe termen mediu și lung. Dacă ne vom implica cu toții pe măsura planurilor și așteptărilor, ambrozia, de exemplu, nu va mai reprezenta o problemă majoră în județul nostru peste 7, 8 ani”, a subliniat Alin Nica.

Întâlnirea a reunit peste 60 de persoane, primari, profesori universitari, medici și reprezentanți ai autorităților, dar și specialiști de la companiile Nokia și Frontier Conect.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share