Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

EIN MANN, EIN WORT, EINE STATUE la TIMIȘOARA

În data de  5 aprilie începând cu ora 18.00 Parcul UPT Archa – Piața Victoriei, din inițiativa petrileanului din Valea Jiului, cunoscutul artist Ion Barbu  va avea loc evenimentul: EIN MANN, EIN WORT, EINE STATUE la TIMIȘOARA, mai pe românește spus…. Un om, o vorbă, o statuie… Vor expune artiștii : Ion Barbu, Auăleu Teatru, Marcel Tolcea, Ioana Palicica, Adriana Babeți, Ilie Stepan, Horia Crișovan, Robert Șerban, Gabriel Amza, Ildiko Foarță și alții.
”Proiectul de faţă îşi propune să dea o mână şi, de ce nu, un picior, de ajutor tuturor acelora care îşi doresc o scurtă perioadă de eternitate locală sau europeană. Intenţia noastră nobilă se adresează şi acelora care n-au visat la viaţa lor că va veni momentul când vor deveni stană de piatră. Obiectul nostru artistic este, în cele din urmă, o recunoaştere tardivă pentru toţi eroii necunoscuţi şi nerecunoscuţi ai României prezente” a transmis organizatorul Ion Barbu.

Proiectul este realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie!, acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Ion Barbu s-a născut la 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, câștigând peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”.

S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia sau Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg, Bulgaria.A realizat caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua (din 1995), precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (S.U.A.), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet, Cumhurriet (Turcia) etc.

În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri etc. Ion Barbu este fondator, realizator și curator a patru muzee și al unui centru expozițional: Muzeul Poezie(i) din Iași, deschis în 2021 în Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri; Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila, deschisă în 2010; Mother’s Museum din Petrila, deschis în 2012; Muzeul Instalatorului Român din Petroșani, deschis în 2016, precum și Centrul Pompadour (Petrila), un spațiu care găzduiește expoziții artistice temporare.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share