Energie verde și noi investiții în industrie creatoare de noi locuri de muncă

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții grupului EDP Renewable,  unul  cei mai importanți investitori în producția de energie verde din România.

”Guvernul susține accelerarea eforturilor, la nivel național, orientate spre dezvoltarea sustenabilă a capacităților de producție a energiei și sprijină investitorii care contribuie la această abordare strategică”, a afirmat prim-ministrul, în cadrul întâlnirii.

Reprezentanții grupului EDP Renewable au menționat că cele 750 de milioane de euro investite până acum în România au permis dezvoltarea unor proiecte majore de energie verde, cu o capacitate totală instalată de peste 500 MW.  Grupul a anunțat, cu acest prilej, că este pregătit să investească într-o producție suplimentară de până la încă 1.000 de MW. În cadrul dialogului, a fost subliniată nevoia unui cadru care să permită stabilitate, predictibilitate și sustenabilitate acestor proiecte dedicate obținerii independenței energetice, prin folosirea resurselor regenerabile, precum cele solare și eoliene.

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întâlnire  și  cu reprezentanții grupului Beltrame, după finalizarea de către aceștia a achiziției Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște. Cu această ocazie, compania a prezentat planurile de investiții majore în retehnologizare, pentru producerea de oțeluri speciale în condiții de protejare a mediului.  Investițiile de peste 250 de milioane de euro pe care Grupul Beltrame le va face la Târgoviște vor transforma vechiul combinat în cea mai modernă fabrică de producere a oțelurilor speciale, cu emisii de carbon la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa. Producția va începe în următoarele luni. Reprezentanții Grupului au anunțat că au în plan dezvoltarea, la Târgoviște, a unui nou combinat, pentru producerea oțel-betonului și a sârmei laminate.  Aceste investiții vor genera încă din prima etapă 200 de noi locuri de muncă, până la finalizarea planurilor de dezvoltare fiind create în total peste 1.000 de locuri de muncă.

Investitorii vor construi două parcuri foto-voltaice, care vor contribui la alimentarea cu  electricitate a capacităților de producție.
Premierul a subliniat susținerea pe care Guvernul României o acorda dezvoltării de investiții în industrie, pentru modernizarea economiei naționale, accesul la noi tehnologii, crearea de noi locuri de muncă pentru români și a unor produse cu valoare adăugată mare pentru piața locală și europeană.
”Investim masiv în următorii ani, folosind fonduri europene și de la buget. Materiile prime și produsele de înaltă calitate din țară sunt necesare pentru a putea întreține ritmul alert al efortului de dezvoltare economică, în direcții care să susțină calitatea vieții și să protejeze mediul”, a declarat prim-ministrul.   Guvernul va valorifica la maximum toate instrumentele europene pentru intervenția în sprijinul mediului de afaceri și al întreprinderilor românești, obligate să opereze pe o piață afectată de criza energetică și de situația de securitate din vecinătatea imediată a României. ”Guvernul va adopta, astăzi  pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni și în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Vom asigura, așadar, continuitate pachetelor de protejare pe care le-am instituit din noiembrie anul trecut. Sunt în permanentă legătură cu ministrul agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol” a declarat premierul.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share