Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Să avem ape curate, de bună calitate, depinde de voința noastră, a tuturor,dar și a fiecăruia dintre noi”

Apele Române Jiu au demarat acțiunile dedicate sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei, evenimente ce se desfășoară sub sloganul “Să facem invizibilul, vizibil!”
Împreună cu voluntari ai Asociația “Ape fără Plastic” reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Jiu au desfășurat o amplă acțiune de igienizare a lacului Ișalnița, pe râul Jiu, unde este montat barajul plutitor.
Igienizarea de ieri a marcat Ziua Internațională a Râurilor și a deschis “Săptămâna apelor”, participanții Apele Române Jiu și  membrii asociației „Ape fără Plastic”  dorind să atragă un semnal de alarmă și, totodată, să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării calității râurilor. Jiul ” este mai sărac” cu 21 de saci de deșeuri – dintre care 18 de reciclabile (plastic, metal, sticlă). Lucrurile arată din ce în ce mai bine pe această porțiune de râu.
Lăsăm fotografiile să “vorbească”, să ne arate cum e un râu sufocat de gunoaie, cât de importantă este bariera plutitoare montată pe Jiu și cum ne ajută pe noi, fie că suntem gospodari ai apelor, fie simpli cetățeni” au transmis organizatorii acțiunii.
 În “săptămâna apelor” (între 14 martie – Ziua Internațională a Râurilor – și 22 martie – Ziua Mondială a Apelor) puține lucruri sunt mai nimerite decât o acțiune marca APE FĂRĂ PLASTIC.
Pe 22 martie este Ziua Mondială a Apei (World Water Day). Cu această ocazie încercăm să scoatem la suprafață ceea ce nu putem vedea: „Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil! („Groundwater: Making Invisibile Visibile!”).

”Niciodată nu trebuie să uităm că apa este o resursă limitată. Suntem obligați  toți – fiecare persoană, fiecare instituție – să depunem toate eforturile pentru a proteja apa şi să învățăm să o utilizăm într-un mod durabil. Avem și o veste bună. Specialiștii din domeniul apelor vor avea mult de lucru în perioada următoare. O componentă foarte importantă a Planului Național de Redresare și Reziliență se referă la Managementul apei. Avem un buget de 1,462 miliarde euro și multe reforme de implementat.Astfel, ca urmare a investițiilor, se vor realiza, printre altele:1600 de kilometri de rețele de apă – în localități cu peste 2000 de locuitori, 2500 de kilometri de rețele de canalizare în localități cu peste 2000 de locuitori și 400 de kilometri de rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitori, conectarea a 88.400 de gospodării la rețele de apă și canalizare prin programul național Prima conectare la apă și canalizare.De asemenea, cel puțin 510 de kilometri de linii de apărare împotriva inundațiilor vor fi reabilitate în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia națională pentru gestionarea riscului de inundații” a ținut să transmită Barna Tánczos, ministrul Mediului.

”În ciuda restricțiilor de distanțare socială și a vremurilor grele pe care le traversăm, continuăm și în 2022 tradiția de a marca această zi atât de importantă.Cu acest prilej și în acord cu tematica mondială din acest an („Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil!”), îmi doresc să”aducem” la suprafață o comoară ascunsă, dar atât de importantă pentru menținerea vieții noastre și a ecosistemelor terestre și acvatice deopotrivă. Când vorbim despre apă, mulți văd și se gândesc la râuri și lacuri, dar noi, gospodarii apelor, suntem datori să le reamintim oamenilor cât de mult contează apa pe care nu o văd și care se întinde sub picioarele lor. Aceasta trebuie protejată, atât ca resursă de apă destinată populației și altor utilizări, cât și pentru rolul esențial pe care îl are în ciclul hidrologic prin menţinerea zonelor umede ca surse de alimentare a freaticului.   În cadrul Planurilor de Management Bazinale și actualizările acestora, specialiștii Apelor Române realizează evaluarea cantitativă și calitativă a stării corpurilor de apă subterană, inclusiv analiza presiunilor antropice la care sunt supuse și care pot conduce la deteriorarea stării bune a apelor subterane. În calitate de administratori ai resurselor de apă, căutăm să identificăm cele mai bune soluții și măsuri pentru a preveni, limita poluarea șisuprautilizarea acestora. Să nu uităm că procesul de refacere a apelor subterane poluate și de readucere a acestora la o calitate bună este mult mai lent și costisitor decât cel al apelor de suprafață. De aceea, este imperativ necesar să ne corectăm comportamentul și atitudinea față de apă prin practici sănătoase și prietenoase cu mediul. În fața unui viitor aflat sub incertitudinea schimbărilor climatice,apa subteranăse constituie într-o rezervă strategică pe care trebuie să o respectăm ca o componentă dintr-un întreg din care și noi facem parte. Să avem ape curate, de bună calitate, depinde de voința noastră, a tuturor,dar și a fiecăruia dintre noi!”  a conchis Francisc ȘTIKA, director general al Administrației Naționale „Apele Române”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share