Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Este în pericol Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, așa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial

Autoritățile din localitatea Roșia Montană sunt în alertă, de duminică, deoarece barajul Tăul Mare ar putea ceda. Localnicii au primit un nou mesaj prin sistemul Ro-Alert prin care sunt avertizați despre pericol. 
Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.
Relocarea cetățenilor va fi temporară,  în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba.
NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.
Precizăm că măsura evacuării populației a fost luată ”preventiv” în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație. În urma ședinței de analiză cu autoritățile locale din Roșia Montana și a evaluării situației de la barajul lacului de acumulare de către expertul tehnic, sosit la locul evenimentului, s-a decis să se coboare în baraj motopompe de mare capacitate, pentru evacuarea apei prin zona golirii de supraplin.
În urma evaluării situației de la fața locului, operațiunea de evacuare a apei din baraj a început.
Reamintim că în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
ISU Alba: 23 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de intervenție;
ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;
IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 auto;
SGA – 2 persoane cu 2 auto.
A fost poziționată și pusă în funcțiune  și a doua motopompă ,deoarece albia văii de deversare o permite.
Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a 3-a motopompă. Această acțiune se face progresiv,  pentru a nu inunda valea satului. Sâmbătă, în jurul orei 16:00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.
Primarul comunei Roşia Montană a anunţat evenimentul la apelul unic de urgență 112.
Ministerul Mediului a anunțat că ”în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat”  Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024. Specialiştii Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0,15 – 0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar şi un debit redus prin conducta de preaplin. .

”Nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare din Roșia Montană a scăzut cu aproape un metru, în condițiile în care apa este evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass” , a anunțat ministrul Mediului, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă. Autoritățile au intervenit după ce s-a s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare. Tanczos Barna a menționat că în următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană. “În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale A.N “Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare.

ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervenţiilor. De asemenea, pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, debitele vor fi relativ staţionare”, a explicat Tanczos Barna. 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru  mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanța evacuării preventive. În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de către autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea. Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora. Sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului la Roșia Montană este considerat un atribut important, care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală excepțională a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, așa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial și Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Barajul Tăului Mare este cel mai important și vast dintre tăurile ce fac parte din acest sistem, iar întreținerea sa în relație cu ploile abundente sau vegetația invadantă, dar nu numai, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune și protecție, conform recomandărilor UNESCO. ”Ministerul Culturii (MC), prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), este în contact permanent atât cu autoritățile implicate în gestionarea situației din Roșia Montană, cât și cu reprezentanți ai societății civile. În contextul problemelor tehnice de siguranță apărute la barajul Tăului Mare, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești. Prevenirea unor situații cu potențial de distrugere este prioritară, iar MC și INP vor sprijini constant și îndeaproape, pe toată durata intervențiilor, autoritățile responsabile, în scopul protejării patrimoniului afectat sau potențial afectat de posibilele decizii și acțiuni” se arată în comunicatul celor de la cultură.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share