Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni.
Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei. Diplomatul rus Mihail Ulianov a cerut Naţiunilor Unite să intervină pentru a asigura siguranţa centralei. Secretariatul ONU are sarcina de a ”da undă verde pentru o vizită la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”, a declarat Ulianov pentru agenţia rusă de presă de stat TASS. Potrivit unor rapoarte, ONU nu i-a permis până acum şefului AIEA, Rafael Grossi, să meargă în Ucraina, nu doar din motive de securitate, ci şi din cauza unei dispute privind itinerariul. Grossi ar putea să călătorească sub protecţia Rusiei prin peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014, dar acest lucru ar fi perceput ca un afront de către Kiev. Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru. Rusia, pe de altă parte, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete. Între timp, Kremlinul a anunţat că a lovit ţinte în zeci de locuri din estul Ucrainei cu rachete şi artilerie. Atacurile s-au concentrat în regiunea Doneţk, a precizat Ministerul rus al Apărării. În regiunea învecinată Harkov, satul Udî a fost capturat, a precizat Moscova, iar un depozit de combustibil de lângă Sloviansk a fost distrus. Statul major ucrainean de la Kiev a raportat atacuri intense în estul şi sudul ţării. În regiunea Doneţk, o tentativă a forţelor ruseşti de a pătrunde în Sloviansk a fost respinsă, a precizat acesta.
”Sunt necesare în mod urgent inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Situaţia de acolo constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.
“Este urgent să autorizăm o inspecţie a experţilor AIEA şi să obţinem retragerea trupelor ruse” din acest complex nuclear, a conpletat Jens Stoltenberg.Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat preocupare, în conversaţia de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cerând retragerea trupelor ruse şi inspecţii internaţionale. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de lansarea mai multor atacuri militare, în ultimele săptămâni, în zona centralei nucleare ucrainene aflată din martie sub controlul Rusiei. Statele Unite şi Grupul G7 au cerut Rusiei să permită inspecţiile internaţionale şi să evite confruntările militare în apropierea centralei nucleare. Administraţia de la Moscova a anunţat că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporizhya.
” Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) despre noile bombardamente în zona centralei nucleare Zaporizhzya (ZNPP) subliniind și mai mult riscurile majore de securitate și securitate nucleară la cea mai mare instalație din Europa” , a declarat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi. Pe baza informațiilor furnizate de Ucraina, experții AIEA au remarcat că sistemele importante pentru siguranța și securitatea nucleară nu au fost afectate. Cu toate acestea, reluarea bombardamentelor la sau în apropierea ZNPP a fost profund îngrijorătoare pentru siguranța și securitatea nucleară la instalația cu șase reactoare, a spus directorul general Grossi, reiterându-și cererea ca toate aceste activități militare să înceteze. AIEA nu a putut să viziteze ZNPP încă dinainte de începerea conflictului în urmă cu aproape jumătate de an. De la începutul lunii martie, este controlată de forțele ruse, dar personalul ucrainean continuă să opereze instalația.
În ceea ce privește garanțiile, AIEA continuă să primească date privind garanțiile de la distanță de la locațiile celor patru centrale nucleare operaționale (CNE) din Ucraina, iar experții săi au restabilit acum și transferul complet de date privind garanțiile de la CNE din Chornobîl, după ce au trecut prin o perioadă de pierderea parțială a unei astfel de transmisii, a spus directorul general Grossi. De asemenea, Ucraina a informat AIEA că zece dintre cele 15 reactoare de energie nucleară ale țării sunt conectate în prezent la rețea, inclusiv două la ZNPP, trei la CNE Rivne, trei la CNE din Ucraina de Sud și două la CNE Khmelnytskyy.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara