24/09/2021

Eugen Simion: „Lumea noastră politică este un imens bazar. Mă simt foarte umilit”

eugen-simion

„Mă întreb des cum ar fi arătat epoca noastră în care trăim, imensa asta hărmălaie… cum ar fi arăt România? Cred că dacă trăiau oameni ca Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Marin Preda – care mi-au fost prieteni, s-ar fi schimbat ceva în România asta. Şi nu sunt singurii, sunt atâţia care au murit prea repede, într-un moment în care România şi spiritul românesc ar fi avut nevoie de ei. Eu cred că ar fi fost o lume ceva mai bună. S-ar fi întâmplat în lumea literară, în viaţa socială, ca să nu mai vorbim de lumea politică…”, a comentat academicianul Eugen Simion la Realitatea TV.

De altfel, academicianul a criticat aspru situaţia în care se află sistemul educaţional din România, afirmând că „este un dezastru ceea ce se petrece în învăţământ”.

„Tot timpul apar reformişti care vor să mai scoată ceva, să mai scoată o halcă din literatura noastră. L-a întrebat pe domnul ministru Curaj cum e posibil să scoată Istoria românilor? Acum se numeşte doar Istorie. Iar examenul care se dădea de Limba română – la clasa a noua şi Bacalaureat -, se numeşe acum de comunicare şi nu se mai dau texte clasice, fundamentale pentru limbă, care spun ceva… Dau din jurnalişti, traduceri ale unui document de la Bruxelles, cuvântul unui comisar european… Lucru grav! Eu cred că domnul ministru Curaj este un om raţional. El mi-a promis că se ocupă de problema aceasta”, a mai comentat academicianul în cele din urmă, scrie realitatea.net

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share