EUROPA CREATIVĂ 2021- 2027 Cultura, patrimoniul și diversitatea culturală sunt bogății ale pieței unice

Comisia Europeană şi Agenția executivă europeană pentru educație şi cultură (EACEA) au deschis recent perioada de depunere a aplicațiilor pentru cererea de propuneri de proiecte „Sprijin pentru implementarea Mărcii Patrimoniului European”(European Heritage Label – EHL). Programul prin care se finanțează cererea este „Europa Creativă” 2021-2027.

Europarlamentarul român Maria Grapini, a felicitat lansarea programului, respectiv alocarea unui buget generos, insistând pe ideea că promovarea educației culturale este, categoric, un pilon important al democrației. Grapini și-a exprimat uimirea că unii dintre europarlamentari aveau dificultăți în a înțelege legătura dintre noul program european și mult râvnita dezvoltare economică la nivel de UE.
“Cultura, patrimoniul și diversitatea culturală sunt bogății ale pieței unice. Sigur, avem identitate națională, dar avem un patrimoniu cultural european , de care trebuie să ținem cont. Mă bucur foarte mult că există programul Europa creativă, pentru că acest program contribuie de fapt,  la competitivitate, coeziune socială, la dezvoltare locală și regională. Sunt surprinsă că unii nu înțeleg această legătură între Europa creativă și creșterea și dezvoltarea economică. Stimulează crearea de proiecte inovatoare acest proiect și cunoașterea celor de succes, cunoașterea reciprocă.
Cultura, de fapt, asigură durabilitate economică și socială și ar trebui să fie un element central al strategiilor politice de dezvoltare. Avem nevoie de promovarea educației culturale pentru că aceasta este un pilon important al democrației. Mă bucur mult că există un buget consistent, sper să nu fie scăzut, și sper să existe un sistem de indicatori de performanță, cantitativi și calitativi, pentru că, da, și în acest domeniu, avem nevoie de calitate!”, a spus europarlamentarul Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.

Obiectivul general al cererii este de a sprijini dezvoltarea unei organizații umbrelă a Mărcii patrimoniului european, care să activeze pentru crearea de rețele, colaborarea, formarea și asigurarea de oportunități în rândul părților interesate EHL. Această organizație-umbrelă va fi esențială pentru asigurarea sustenabilității inițiativei, contribuind la punerea în aplicare a obiectivelor sale generale de „întărire a sentimentului de apartenență al cetățenilor europeni la Uniune, în special al tinerilor, pe baza valorilor și elementelor comune ale istoriei și moștenirii culturale europene, precum și la o apreciere a diversității naționale și regionale și consolidarea dialogului intercultural”. Termenul-limită pentru depunerea aplicațiilor este de 5 octombrie 2022.

CELEX_32021R0818_RO_TXT

Eligibilitate: orice entitate publică sau privată din ţările participante la program şi organizații internaționale; activitățile nu se pot desfășura decât în statele membre ale UE. Durata proiectului este de maximum 40 de luni, iar implementarea acţiunilor poate să înceapă de la 1 martie 2023. Buget total disponibil este de 3.000.000 EURo.  „Marca patrimoniului european”, implementată la nivel european din 2011, este una dintre cele mai valoroase inițiative ale UE pentru a consolida sentimentul de apartenență la Uniune al cetățenilor europeni. Accentul pus pe dimensiunea europeană a siturilor de patrimoniu cultural și pe valorile comune pe care le reprezintă este o trăsătură distinctivă a acestei etichete. Numărul actual de locații EHL (60) este de așteptat să crească în următorii ani; prin urmare, Comisia Europeană consideră că este necesar să se pună în aplicare măsuri care au ca scop creșterea capacităților siturilor EHL, precum și creșterea vizibilității și impactului EHL în general. În România, două situri de patrimoniu cultural au primit până în prezent această etichetă: Memorialul Sighet din județul Maramureș (2017) şi Palatul Comisiei Europene a Dunării din județul Galați (2021). Acest apel va sprijini o singură organizație sau un singur consorțiu de organizații, cu un accent special pe patrimoniul cultural și consolidarea capacităților, care sunt active în sectoarele creative și culturale sau care desfășoară activități de consolidare a capacităților și de promovare

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share