Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Europarlamentarul Maria Grapini cere controale în centrele persoanelor cu dizabilități

 Eurodeputatul PUSL solicită judecarea în regim de urgență a celor vinovați!

Scandalul declanșat în urma dezvăluirilor privind modul inuman în care erau tratați vârstnici în căminele din județul Ilfov a determinat demararea de controale în toată țara la institițiile care ar trebui să adăpostească și să ocrotească categoriile vulnerabile, de la copii, la bătrâni și persoane cu dizabilități. S-au închis deja centre în Timișoara, Galați, patru azile în București și cu siguranță,  nereguli se vor descoperi și în alte județe.

Revoltată de imaginile de coșmar prezentate de mass-media în cazul “azilelor groazei”, eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a cerut judecarea în regim de urgență a celor care „și-au bătut joc și au schingiuit oameni în Centrele de persoane cu dizabilități!”. De asemenea, eurodeputatul Grapini a solicitat guvernului să instituie, periodic, proceduri de control la aceste Centre pentru a nu mai permite umilirea persoanelor internate.

„Controlul nu trebuie să dispară, mai ales în asemenea centre, unde știm că munca este extrem de solicitantă și unde trebuie să găsești oameni potriviți, empatici, care sunt pregătiți să lucrează cu oamenii în condiții speciale. Să ajungi, însă, de la angajat până la patron, să bați, să umilești niște oameni care nu se pot apăra, este inadmisibil!”, a punctat Maria Grapini.

“ Trebuie să existe o procedură clară de control și dacă este nevoie o să aduc eu această procedură, de la Bruxelles, pentru că și acolo există acest tip de centre și există o procedură clară pentru a preveni aceste situații de neconceput. Până la urmă, cine controlează, la noi, aceste centre? Cine este responsabil? Ministerul Muncii? Ministerul Familiei? DGASPC? O altă autoritate? Este un amalgam. Este inadmisibil ca acești netrebnici, iertați-mă că folosesc acest cuvânt dar situația o impune, să scoată bani din umilința oamenilor”, a mai spus Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini  a cerut pedepsirea drastică a celor vinovați, inclusiv a celor care au tolerat această situație. În opinia europarlamentarului umanist judecarea acestora trebuie făcută în regim de urgență și, în context, trebuie trimiși ani grei la închisoare.

Cer judecarea în regim de urgență a celor care și-au bătut joc, au schingiuit oameni în Centrele de persoane cu dizabilități! Cer guvernului să instituie proceduri de control periodice la aceste Centre,  pentru a nu mai permite bătaia de joc la adresa persoanelor internate” a transmis europarlamentarul Maria Grapini. Potrivit eurodeputatului umanist, pentru o bună funcționare a unui asemenea centru trebuie să existe o procedură foarte clară de emitere a unui aviz de funcționare și control periodic în ceea ce privește activitatea acestuia, nu numai când jurnaliștii sesizează grave nereguli.

“Este, de asemenea, nevoie de un Regulament foarte clar în privința acordării avizului de funcționare și verificare a acestor centre. Este clar că avem nevoie de aceste centre pentru că sunt oameni în vârstă care trebuie îngrijiți. Dar funcționarea lor trebuie să fie verificată la sânge!”, a conchis europarlamentarul PUSL.

Dacă unii angajați ai statului  și din alte entități, au reușit să instituie OMERTA, groaza și lipsa de empatie față de beneficiarii din centre, politicianul român este un exemplu pentru mulți dintre colegi, deoarece a reușit să demareze implementarea  unui  amplu proiect dedicat persoanelor vârstnice, iar acum,  lucrările la  Centrul rezidențial pentru persoanele vârstnice “Fecioara Maria” din Giroc se află într-un stadiu avansat.

Șantierul Centrului rezidențial pentru persoanele vârstnice “Fecioara Maria” din Giroc, cămin dedicat vârstnicilor fără adăpost, a fost deschis cu ajutorul donațiilor strânse din evenimentul caritabil „Balul Speranței”, organizat de  Fundația Speranță pentru Voi Timișoara, președinte Maria Grapini și Asociația Femeilor Antreprenor din România – AFAR.

Un demers generos, prin care europarlamentarul Maria Grapini  a arătat, încă o dată, că respectul și compasiunea față de cei în vârstă sunt cele  mai importante

Spațiul de aici este minunat pentru că ne aflăm alături de o mănăstire. Din păcate, în România, avem încă mare nevoie de locuri pentru oamenii care ajung în faza în care,  nu mai au o familie. Este un proiect de suflet pe care doresc să îl duc la bun sfârșit și care cuprinde două părți. Este vorba, în primul rând, de un pavilion de dormit, unde persoanele pe care le vom lua în îngrijire vor fi cazate și urmează pavilionul numărul doi, unde vor fi celelalte săli: sala de mese, sala de recreere și chiar o sală de gimnastică pentru că, cu siguranță, bătrânii au și probleme de sănătate și vor avea nevoie de mișcare”, a precizat europarlamentarul Maria Grapini, prezentă în mijlocul celor care construiesc acest centru, pentru a urmări mersul lucrărilor.

Sistemul de construcție oferă o mare rezistență la cutremure, la cicloane și la explozii.

Pentru ca acest vis să devină realitate, este nevoie de ajutorul tuturor. Ca la orice obiectiv foarte mare, pentru că realizarea acestui proiect nu este simplă, este nevoie de resurse”, spunea în luna martie a acestui an, la începutul lucrărilor de construcție europarlamentarul Maria Grapini.

Toți cei care doresc să ofere o șansă acestor oameni aflați în dificultate, pot face o donație în contul Fundației Speranță pentru Voi,  IBAN: R007 PIRB 3701 7294 1700 1000, deschis la First Bank, Sucursala Mărăști Timișoara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share