Având sediul la Haga, în Țările de Jos, misiunea Europol este de a sprijini statele membre în prevenirea și combaterea tuturor formelor grave de criminalitate internațională și organizată, a criminalității informatice și a terorismului. De asemenea, Europol colaborează cu numeroase țări partenere din afara UE și cu organizații internaționale. Rețelele infracționale și teroriste de mare anvergură reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității interne a UE, precum și la siguranța și subzistența cetățenilor săi. Cele mai mari amenințări la adresa securității sunt provocate de: terorism; traficul de droguri și activitățile de spălare de bani la nivel internațional; frauda organizată; falsificarea monedei euro;traficul de ființe umane.
Reprezentanții Europol Innovation Lab vor fi prezenți astăzi la sediul Comisiei Europene în cadrul evenimentului ” EU OPEN DOORS” pentru a împărtăși modul în care munca acestora contribuie la o Europă mai sigură.
La nivelul UE, Europol se subordonează miniștrilor din cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Consiliul este și principalul for răspunzător pentru controlul și orientarea Europol. Acesta numește directorul executiv și directorii adjuncți și aprobă bugetul Europol (care face parte din bugetul general al UE), împreună cu Parlamentul European. De asemenea, Consiliul poate să adopte regulamente privind activitatea Europol, împreună cu Parlamentul European. În fiecare an, Consiliul trimite Parlamentului European un raport special privind activitatea Europol.
În prezent, Europol își desfășoară activitatea în temeiul Regulamentului Europol. Acest regulament a fost adoptat la 11 mai 2016, când Parlamentul European a votat cu privire la competențele actualizate care să permită Europol să-și intensifice eforturile de combatere a terorismului, a criminalității informatice și a altor forme grave de criminalitate și de criminalitate organizată. Regulamentul consolidează rolul Europol în sprijinirea cooperării dintre autoritățile de aplicare a legii din UE.
Date și cifre privind Europol:
- Peste 1 400 de angajați
- 264 ofițeri de legătură ai Europol
- Mii de anchete internaționale sprijinite în fiecare an
- A devenit agenție oficială a UE la 1 ianuarie 2010
Agenția sprijină anchetele inițiate de statele membre, deși agenții Europol nu arestează niciodată cetățeni și nici nu inițiază anchete. Activitatea Europol constă, de obicei, în combaterea infracțiunilor de amploare internațională, care necesită cooperarea între mai multe țări, atât în interiorul, cât și în afara UE. Decizia cu privire la infracțiunile cărora trebuie să li se acorde prioritate este modelată prin EMPACT.
De-a lungul vremii, Europol a acumulat o experiență vastă în combaterea traficului de droguri, a rețelelor de imigrație ilegală, a traficului de ființe umane, a traficului ilegal de vehicule, a criminalității informatice, a activităților de spălare de bani și de falsificare de monede. Europol este, de asemenea, biroul european central de combatere a falsificării monedei euro. Europol este parte a unor acorduri de cooperare excelente cu parteneri din domeniul aplicării legii, atât din Europa, cât și din alte părți ale lumii. De asemenea, agenția consideră ca fiind importante sistemele pe care le-a adoptat cu privire la responsabilitate, care sunt printre cele mai robuste și mai transparente la nivel mondial.
Europol este condus de un director executiv, care este reprezentantul legal al Europol și este numit de Consiliul Uniunii Europene. Actualul director executiv al Europol este Catherine De Bolle, care a preluat postul în mai 2018.
Este asistată de trei directori executivi adjuncți:
- Jean-Philippe Lecouffe, direcția Operațiuni
- Jürgen Ebner, direcția Guvernanță
- Luis de Eusebio Ramos, direcția Capacități
Membrii personalului Europol provin dintr-o mare varietate de medii și de națiuni.
La 1 ianuarie 2010, Europol a devenit o agenție a UE cu drepturi depline. La 1 mai 2017, după intrarea în vigoare a noului regulament, Europol a devenit oficial Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate
Cele mai importante știri din România, 28 iulie 2025. Revista presei
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
CUM MI-A SALVAT OLAPLEX PARUL DUPA DECOLORARE
Când Trauma blochează fluxul. Cum rănile emoționale creează stagnare fizică în sistemul tău Limfatic
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Profilurile DiSC sunt mai mult decât simple teste de personalitate
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate