Evacuați din cauza emisiilor periculoase de gaze ale VULCANO- LIPARI

Nivelurile de dioxid de carbon din zona insulei vulcanice Vulcano, situată în arhipelagul Eolian, în largul coastei de nord a Siciliei, au crescut de la 80 de tone la 480 de tone, reducând efectiv cantitatea de oxigen din aer, potrivit Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV).

Nivelurile de gaz au început să crească simțitor la 21 octombrie, când locuitorii au început să raporteze probleme de respirație și probleme de sănătate ale animalelor lor de companie, care sunt adesea afectate de scăderea nivelului de oxigen înaintea oamenilor. Marco Giorgianni, primarul orașului Lipari, care include toate cele șapte insule din arhipelagul Eolian, a semnat o ordonanță prin care a ordonat evacuarea zonei portuare și a desemnat o „zonă roșie” în care este interzisă șederea persoanelor care nu sunt cercetători sau lucrători în protecția civilă. În așa-numitele „zone galbene”, oamenii pot rămâne, dar vor trebui să stea la etajele superioare ale caselor lor.

Ordonanța interzice, de asemenea, tuturor vizitatorilor nerezidenți și turiștilor să ocolească insula timp de o lună.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a comunei Lipari, Giorgianni a explicat duminică că evacuarea nu este cauzată de amenințarea unei erupții iminente, ci de emisia periculoasă de gaze. Potrivit site-ului Observatorului INGV din Palermo și Catania-Etneo, patru stații geochimice pentru măsurarea CO2 din sol sunt acum în funcțiune. De asemenea, observatorul a instalat șapte noi stații seismice (șase pe Vulcano și una pe Lipari) pentru a le completa pe cele deja existente. De asemenea, a fost instalată o cameră termică de înaltă definiție pentru a monitoriza temperatura solului.  În aceea zonă trăiesc zeci de familii de români.

 

 

Conform ordonanței, rezidenții vor primi alocații lunare de 400 de euro pentru gospodăriile individuale, 500 de euro pentru gospodăriile cu două persoane, 700 de euro pentru gospodăriile cu trei persoane și 800 de euro pentru gospodăriile cu mai mult de patru persoane, pentru a compensa costurile legate de găsirea unei locuințe alternative. Vulcano – care poartă numele lui Vulcan, zeul focului – a erupt ultima dată la 22 martie 1890, potrivit INGV. Iar acum, după 133 de ani, s-a trezit, activitatea vulcanică crescând.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share