Evenimentele si calendarul zilei de 17 februarie

Balcanicele” in regia lui Alexander Hausvater,

Evenimente interne si externe- 17 februarie 2017

*Teatrul Tony Bulandra din Targoviște prezintă spectacolul ”Balcanicele” in regia lui Alexander Hausvater, Sala Mare, ora 7. Mai multe detalii AICI

* Concert susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Peter Feranec, cu participarea violoncelistului Ştefan Cazacu – ora 19:00, la Sala Radio

* Opera Comică pentru Copii prezintă premiera baletului “Eliza, Micuța Florăreasă” – la Sala UnderGrant (17 și 18 feb.)

* Filmul „Belgica”, o coproducţie Belgia-Franţa în regia lui Felix van Groeningen, va putea fi văzut în cinematografele din România începând de astăzi

* * * * *

* Germania: Conferinţa pentru Securitate de la München (17 – 19 feb.)

* Bolton, Regatul Unit: Conferinţa naţională de primăvară a partidului eurofob Ukip

* Londra: Săptămâna Modei – Toamnă/Iarnă 2017 (17 – 21 feb.)

* Madrid: Săptămâna Modei (17 – 21 feb.)

 • 1600 – Giordano Bruno – filosof renascentist italian, adept al teoriei coperniciene despre Univers (conform acestei teorii, Pămîntul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe), pe care o dezvoltă, este ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei (n.1548).

 

 • 1827 – A murit Johann Heinrich Pestalozzi, pedagog şi didactician elveţian, care a înnoit viziunea asupra metodelor de predare în învăţămîntul primar (n.12.01.1746).
 • 1850 – Domnitorul Barbu Ştirbei dă afişul domnesc privind organizarea şcolilor din Ţara Românească.
 • 1856 – A murit poetul Heinrich Heine, ultimul reprezentant al romantismului german (n.13.12.1797).
 • 1866 – Începe să funcţioneze Banca României. Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.
 • 1947 – A murit scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu. A fost laureată în două rînduri cu premiul Academiei Franceze. A tradus în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Topîrceanu, Minulescu, Vinea (n.21.09.1864).
 • 1947 – În Austria, este emisă „A doua lege privind naţional-socialismul”, prin care foştii nazişti erau excluşi din viaţa publică.
 • 1951 – S-a născut Ioan Atanase Octavian Bellu, antrenor al lotului naţional de gimnastică al României.
 • 1963 – S-a născut Michael Jordan, jucător de baschet american, selectat în 1996 ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de jucători din istoria aestui sport.
 • 1993 – Academia Română hotărăşte revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvîntului şi a formei „sunt” în loc de „sînt”.
 • 1993 – Vizita oficială a preşedintelui României, Ion Iliescu, la sediul NATO din Bruxelles.
 • 1999 – Greva minerilor din Valea Jiului. Au avut loc, în localitatea Stoeneşti, judeţul Olt, confruntări violente între forţele de ordine şi grupuri de mineri porniţi înspre Capitală. Liderul Ligii Sindicatelor Minere din Valea Jiului, Miron Cozma, este arestat la Caracal, alături de Romeo Beja şi alţi lideri ai minerilor. Ministerul de Interne prezintă bilanţul înfruntării: 36 de victime spitalizate.

surse: rador, calendar.eclub.ro

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share