Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Exploziv: AFGANISTANUL ESTE LA RĂSCRUCE DE DRUMURI

Miniștrii de externe din statele membre UE vor discuta marți după-amiază despre situația din Afganistan, a anunțat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a convocat o reuniune ce va avea loc prin videoconferință.

”Afganistanul se află la răscruce de drumuri. Securitatea și bunăstarea cetățenilor săi, precum și securitatea internațională sunt în joc”, a completat Înaltul Reprezentant al UE. Talibanii au preluat duminică puterea, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan, sprijinit de forțele occidentale, s-a prăbușit cu rapiditate după ofensiva-fulger a talibanilor, care l-a determinat pe președintele țării,Ashraf Ghani, să se refugieze într-o țară vecină.

Statele Unite şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, România şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că “cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

“Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, se arată în declarația comună. Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit capitala Kabul după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, un moment complicat pe care analiștii internaționali l-au comparat cu “căderera Saigonului”, eveniment care a pus capăt războiului din Vietnam și a marcat retragerea SUA.

Alianţa Nord-Atlantică a estimat – duminică – că este “mai urgent ca oricând” să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse. “Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând”, a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.
Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP. 
Gruparea islamistă radicală a asigurat că vrea să preia puterea printr-un “transfer paşnic” în zilele următoare.
La rândul lor, autorităţile afgane au confirmat că sunt în negocieri cu scopul de a evita o baie de sânge în capitală şi a preda puterea unui “guvern de tranziţie”.
SUA şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe mii de soldaţi pentru a ajuta la evacuarea personalului lor diplomatic şi a afganilor care au lucrat pentru ei şi care se tem de posibile represalii. Franţa a anunţat – duminică – că “prioritatea imediată şi absolută a viitoarelor ore este securitatea” rezidenţilor săi şi repatrierea acestora, în faţa “degradării foarte preocupante a situaţiei” în ţară.
Talibanii au încercuit capitala afgană după ce au învins forţele guvernamentale şi miliţiile seniorilor de război în majoritatea ţării în numai 10 zile.

Căderea capitalei Kabul ar antrena revenirea la putere a talibanilor după 20 de ani de când au fost alungaţi de trupele internaţionale, care au intervenit în Afganistan în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Aisha Khurram, care a reprezentat tineretul afgan pe lângă ONU, urma să-şi obţină diploma la universitatea din Kabul în lunile viitoare. Însă, duminică dimineaţă, ea şi colegele sale nu au putut intra în campus şi viitorul lor este mai mult decât nesigur. Lumea şi liderii afgani au lăsat baltă tineretul afgan în modul cel mai crud care poate fi imaginat”, a spus ea, scrie agerpres.ro. “Este un coşmar pentru femeile care au făcut studii, care doreau un viitor mai bun pentru ele şi generaţiile viitoare”, a mai afirmat Aisha Khurram. Atunci când conduceau ţara, între 1996 şi 2001, talibanii au impus o versiune foarte strictă a legii islamice, care le interzicea femeilor să lucreze sau să studieze. Portul burka era obligatoriu în public şi ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un “mahram”, un însoţitor masculin din familie. Flagelările şi execuţiile, între care şi lapidarea pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.

Talibanii au afirmat în mai multe rânduri că vor respecta drepturile omului dacă revin la putere în Afganistan, în special pe cele ale femeilor, dar în acord cu “valorile islamice”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share