Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EXPOZIȚIE: Valoare, Simbol, Continuitate. De la tezaurele antichității la Marea Unire

Muzeul de Istorie din Târgoviște vă invită să vizitați expoziția „Valoare, Simbol, Continuitate. De la tezaurele antichității la Marea Unire”. O parte dintre comorile muzeului târgoviștean sunt aduse pentru prima dată în fața publicului, unele fiind descoperiri arheologice din anul 2017. Obiecte de mici dimensiuni, realizate de obicei din materiale prețioase, monedele, sigiliile inelare și, mai târziu, în epoca modernă, medaliile și decorațiile, poartă o incurcătură spirituală imensă.

De-a lungul secolelor, constatăm perpetuarea anumitor simboluri care, în final, au condus la crearea identității naționale. Simbolurile heraldice statale fac parte din identitatea naţională, dar înaintea lor au existat altele, la fel de importante. Spre exemplu, prezența acvilei din aur de pe stema României se justifică prin existența, încă de la primele monede ale proaspătului stat Țara Românească a unei acvile conturante, simbolul dinastiei întemeietoare a Basarabilor.

Tezaure dacice (Adânca și Gheboieni), tezaure romane (Lucieni, Crivăț-Cornești), tezaure medievale (Biserica Sfânta Maria a Sașilor, Suseni – tezaur din aur,  Curtea Domnească), tezaure ale epocii moderne (Dobra, Odobești), o salbă de inele sigilare și alte obiecte de podoabă transmise din generație în generației, toate laolaltă aduc până la noi o parte a istoriei Dâmboviței.

Monetaria națională revine în timpul lungii domnii a regelui Carol I după o absență de cinci veacuri, prin urmare nu puteau lipsi leii din argint, precedați într-o altă vitrină de talerul cu leu olandez, strămoșul monedei noastre.  De la Cavalerul trac de pe monedelor dacilor, la Cavalerul medieval de pe cahlele descoperite la Curtea Domnească ori în cuprinsul orașului medieval Târgoviște, de la efigia împăraților romani la cea a lui Mircea cel Bătrân ori a contemporanului său, Sigismund de Luxemburg, expoziția îndeamnă privitorul la reflecție.

Ultima parte a expunerii este dedicată medaliilor și decorațiilor militare: Ordinul Coroana României, creat de Carol I după proclamarea Regatului (1881), Crucea Comemorativă  a Războiului (1916-1918).  Medalia Tranquilitati Europae (1913), dar și Medalia Arsenalul Armatei, Insigna Regimenul 22 Infanterie DâmnbovițaSigiliul județului Dâmbovița din 1862 etc..

Așadar, vă invităm la muzeu, expoziția putând fi vizitată până la data de 29 aprilie 2018. De asemenea, precizăm că nu se percep taxe de vizitare suplimentare.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share